ΔΙΕΘΝΗ

Λύση ομοσπονδιακού κράτους προτείνεται μεταξύ άλλων για τη Συρία

Οι μεγάλες δυνάμεις που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συζητούν την πιθανότητα μιας ομοσπονδιακής διαίρεσης της εμπόλεμης χώρας, η οποία θα διατηρήσει την ενότητά της ως κράτος ενώ θα παραχωρεί μεγάλη αυτονομία σε τοπικές διοικήσεις, είπαν διπλωμάτες χθες.

Η ένταση του πενταετούς πολέμου στη Συρία έχει μειωθεί από την έναρξη μιας εύθραστης συμφωνίας τερματισμού των εχθροπραξιών μετά από προτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας που μπήκε σε εφαρμογή πριν από δύο εβδομάδες. Μια ειρηνευτική συμφωνία με κανονική κατάπαυση του πυρός όμως παραμένει άπιαστη.

Καθώς ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα προετοιμάζεται να συναντηθεί με αντιπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα προσέλθει στον πιο πρόσφατο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη.

Μία από τις ιδέες που συζητείται σοβαρά αυτή τη στιγμή αφορά την πιθανότητα της σύστασης ομοσπονδιακού κράτους στη Συρία. Διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι μεταξύ των κρατών που σκέφτονται τη λύση αυτή βρίσκεται η Ρωσία και δυτικές χώρες.

Πηγή : www.zougla.gr