ΔΙΕΘΝΗ

Κύπρος: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ – Θα δεχτούμε ελάφρυνση χρέους

Διά στόματος του Κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, η χώρα αποδέχεται την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μέσω του Τwitter ο κ.Χριστοδουλίδης αφού διέψευσε ότι υπάρχει αυτή την στιγμή πρόσκληση για σύγκληση Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη ανέφερε «Ξεκάθαρη θέση Κυπριακής Κυβέρνησης είναι πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν κ απόφαση απομείωσης ελληνικού χρέους (2012) επέφερε κόστος 4,5 δ, Κύπρος είναι έτοιμη αποδεχθεί ρύθμιση π θα ξαλάφρωνε περαιτέρω χρέος» και «Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί πρόσκληση για σύγκληση έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Γεωργιάδης: Επρεπε να πάρει παράταση η Ελλάδα

Αιχμές κατά της στάσης του Eurogroup απέναντι στο αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή άφησε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.

«Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ότι θα έπρεπε να υπάρξει παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και τα ερωτήματα που έθεσαν πολιτικά κόμματα, ζητώντας εξηγήσεις για τη στάση του στη χθεσινή σύνοδο του Eurogroup (Ευρωομάδας).

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «η Κύπρος ήταν το μόνο κράτος-μέλος που είχε εκφράσει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τον διακατέχει έντονη ανησυχία για «το ζοφερό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα».

Οι Έλληνες πολίτες, σημείωσε, έχουν υποστεί πολλά τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς νέες μεγάλες δυσκολίες ίσως προκύψουν στο επόμενο διάστημα.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αστείρευτη παραγωγική δυνατότητα, η οποία, όμως, σε ένα μεγάλο βαθμό, παραμένει ανεκμετάλλευτη, λόγω σοβαρότατων διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στο Eurogroup εξέφρασε τη θέση πως «το όποιο ελληνικό πρόγραμμα θα έπρεπε να ήταν προσανατολισμένο προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων, που θα διόρθωναν αυτές τις στρεβλώσεις, και όχι προς την κατεύθυνση των φόρων». Πρόσθεσε πως οι αυξήσεις στη φορολογία «αποτελούν τη χειρότερη μορφή λιτότητας την οποία φορτώνεται, όχι το κράτος, αλλά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Είναι μέτρο αντιαναπτυξιακό που επιτείνει την ύφεση».

Πηγή:  | iefimerida.gr