ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εναντίον Δημοκρατίας και λογικής

γράφει ο Φέλιξ

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τη Δημοκρατία. Η προσπάθεια να εμφανιστεί ως ένα ευρωπαϊκό ανεξάρτητο όργανο, πολλές φορές έρχεται σε αντίθεση με όσα αφήνει ή πολλές φορές επιβάλει να εξελιχθούν.

Καμιά από τις υποθέσεις τραπεζικής διαφθοράς στην Ελλάδα δεν απασχόλησε ποτέ την ΕΚΤ. Ακόμη και οι καταγγελίες για τον πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο και πρώην μέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς, ουδόλως απασχόλησαν την ΕΚΤ. Την ώρα που σε γνώση όλων τα σκάνδαλα των ελληνικών Τραπεζών ανακεφαλαιοποιούνταν χωρίς καμιά έρευνα, δηλαδή πληρώναμε όσα έφαγαν οι Τραπεζίτες, η ΕΚΤ εμφανιζόταν ως εγγυητής ενός αδιάφθορου τραπεζικού συστήματος. Στην Κύπρο άφησε να εξελιχθεί το μεγάλο σκάνδαλο με τη Marfin και όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, η ΕΚΤ ήταν αυτή που επέβαλε την πώληση-χάρισμα των κυπριακών Τραπεζικών παραρτημάτων στην Ελλάδα για να μην επηρεάσει το κούρεμα που σκόπευε να κάνει στην Κύπρο, την ελληνική Οικονομία.

Για να μην θυμηθούμε βέβαια πως η ΕΚΤ αγόραζε Ελληνικά Ομόλογα στη μισή τιμή και αντί να μας χρεώσει με την πραγματική τιμή αγοράς τους μας χρέωνε στο σύνολο της ονομαστικής τιμής και μας δάνειζε σαν τοκογλύφος για να πληρώσουμε αυτό το χρέος.

Τις μέρες αυτές, στην Κύπρο εξελίσσεται ένα ακόμη σκάνδαλο που αγγίζει την ΕΚΤ. Το σύνολο των Κυπριακών κομμάτων απαιτεί την απομάκρυνση της Διοικήτριας της κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Η κυρία Γιωρκάτζη κατηγορείται πως με διάφορες αποφάσεις της, ζημιώνει την Κύπρο στην αντιδικία της με τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Προκάλεσε μάλιστα την παραίτηση της διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας Άντρης Αντωνιάδου, η οποία είχε εξασφαλίσει νομικές ενέργειες οι οποίες θα οδηγούσαν σε εντάλματα εναντίον του Βγενόπουλου.

Γιατί η Γιωρκάτζη εισπράττει όλες αυτές τις κατηγορίες; Γιατί ο σύζυγός της είναι δικηγόρος του Ανδρέα Βγενόπουλου. Και η κόρη της εργάζεται επίσης σε εταιρεία του πατέρα της, άρα έχει επίσης σχέση με τον έλληνα επιχειρηματία.

Ενώ λοιπόν υπάρχει ένα ισχυρό πλέγμα διαπλοκής και αντικρουόμενων συμφερόντων το οποίο ομολογείται από όλα τα κόμματα, η ΕΚΤ όχι μόνο δεν εγκρίνει την αντικατάσταση της κυρίας Γιωρκάτζη, αλλά παραδέχεται πως δεν προβλέπονται τέτοιες διαδικασίες. Δηλαδή ένας κεντρικός τραπεζίτης μπορεί να πιαστεί να κλέβει, να ευνοεί σκάνδαλα, ή να μην περιφρουρεί το τραπεζικό σύστημα, αλλά την ΕΚΤ δεν την ενδιαφέρει. Ίσως πρόκειται για την πιο εμφανή ομολογία πως ο θεσμός της ΕΚΤ δεν είναι και τόσο θεσμός, αλλά υπηρέτηση εξωθεσμικών συμφερόντων που δεν σχετίζονται ούτε με τη Δημοκρατία, ούτε με τα συμφέροντα των πολιτών.

Πηγή: koutipandoras.gr