ΔΙΕΘΝΗ

Εκτοξεύεται η οικονομία της Ιρλανδίας – Υπερδιπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

Συνεχή βελτίωση παρουσιάζει η οικονομία της Ιρλανδίας η οποία εμφανίζει σταθερά μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή τα επίπεδα χρέους της χώρας συνεχώς μειώνονται.

Η νέα βελτίωση της οικονομίας έκανε τον Moody’s να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας σε Α3 από Βaa1. Ο οίκος κάνει μάλιστα λόγο για θετικές προοπτικές της οικονομίας της χώρας, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι αναμένεται στο μέλλον και νέα αναβάθμισή της.

Την ίδια στιγμή την πιο σημαντική αναβάθμιση από όλους έχουν κάνει οι ίδιοι οι επενδυτές, οι οποίοι αγοράζουν συνεχώς το χρέος που εκδίδει το Δουβλίνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κρατικά ομόλογα που λήγουν το 2022 να έχουν πλέον μέσο επιτόκιο που φτάνει μόλις το 0,157%.

Η οικονομία της Ιρλανδίας αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη κατά 4,9%. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, η ανάπτυξη στη χώρα για το διάστημα αυτό θα είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο ολόκληρης της ευρωζώνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Moody’s θεωρεί ότι φέτος η ανάπτυξη στην Ιρλανδία θα φτάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, στο 5% και του χρόνου στο 3,5%. Επιπλέον το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 89% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, από 120% που είχε φτάσει τρο 2013, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις της Κομισιόν.

Πηγή: www.iefimerida.gr