ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα επαναβεβαιώνει ότι υποστηρίζει τους «υπό ρωσική κατοχή» Τάταρους της Κριμαίας

Στον απόηχο της «ουκρανικής νίκης στην Γιουροβίζιον», η Άγκυρα εξέφρασε την υποστήριξή της στους Τάταρους της Κριμαίας «καταδικάζοντας την κατάληψη της χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014». Αφορμή ήταν –όπως ανακοινώθηκε επίσημα- η επέτειος της εξορίας περί των 200.000 Τάταρων το 1944 από την Κριμαία.

«Η Τουρκία δεν θα ξεχάσει ούτε θα επιτρέψει σε κάποιον να ξεχάσει την δυστυχία που προκάλεσε εκείνη η απεχθής πράξη», αναφέρει μεταξύ άλλων δήλωση του εκπρόσωπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Tanju Bilgiç.

Με αφορμή την 70ή επέτειο της εκτόπισης των Τάταρων καταδικάζουμε αυτή την εθνοκάθαρση που έχει περάσει στην ιστορία ως μαύρο σημάδι», είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Στις 16 Μαΐου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τηλεφώνησε για να συγχαρεί την Ουκρανή τραγουδίστρια Jamala για τη νίκη του τραγουδιού «1944» στον διαγωνισμό της Γιουζοβίζον.

Με δεδομένη την εχθρότητα που επικρατεί εδώ και αρκετούς μήνες ανάμεσα στην Άγκυρα και την Μόσχα -μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά στη τουρκοσυριακή μεθόριο τον περασμένο Νοέμβριο- η δήλωση Ερντογάν, όσο και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνουν ότι το τραγούδι είχε πολιτική σκόπευση.

Και δικαιώνονται όσοι πρόβαλαν αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του τραγουδιού που όχι μόνο αφέθηκε να διαγωνισθεί, αλλά και βραβεύθηκε για προφανείς λόγους πολιτικής προπαγάνδας.

Πηγή: www.zougla.gr