ΔΙΕΘΝΗ

«Πάρτι» 13.000 υπαλλήλων της Ε.Ε. με ταξίδια, ξενοδοχεία και ψώνια -Οι προπληρωμένες κάρτες καλοπέρασης που τους δίνουν

Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα της Telegraph, σύμφωνα με το οποίο μια προνομιούχα αφρόκρεμα 13.000 υπαλλήλων της Ε.Ε. περνάει ζωή και κότα.

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, οι ανωτέρω υπάλληλοι της Ε.Ε. και άλλων σχετιζομένων υπηρεσιών χρέωσαν μέσα στο 2013 τις πιστωτικές τους κάρτες με 103,4 εκατομμύρια ευρώ για γεύματα σε ξενοδοχεία, για ταξίδια, για διασκέδαση αλλά και για τις προσωπικές τους αγορές.

Η γνωστοποίηση των στοιχείων έρχεται την ώρα που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν να συνάψουν νέα εξαετή σύμβαση με την εταιρία παροχής πιστωτικών καρτών, φωτίζοντας μια σκοτεινή πτυχή του αδιαφανούς καθεστώτος επιδομάτων της Ε.Ε.

Οπως προκύπτει από έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα, κάθε στέλεχος της Ε.Ε. που βρίσκεται εκτός έδρας δικαιούται ημερήσιο επίδομα 100 ευρώ για διατροφή και «τυχαίες δαπάνες», χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ξενοδοχεία. Τέτοιες «κάρτες καλοπέρασης» εκδόθηκαν για 362 αξιωματούχους με έδρα τη Γερμανία, 143 με έδρα τη Βρετανία και 79 με έδρα τη Γαλλία, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ωφελούμενοι εργάζονται στα «κεντρικά» της Ε.Ε. στο Βέλγιο.

Ο Πάβελ Σβινλτίτσκι της οργάνωσης Open Europe κάλεσε την Ε.Ε. να ανοίξει όλα τα βιβλία της για να μαθευτεί τι στοίχισαν όλα αυτά στο δοκιμαζόμενο Ευρωπαίο φορολογούμενο.

Σύμφωνα με την «Telegraph», o μέσος υπάλληλος της Ε.Ε. έχει μηνιαίο μισθό περίπου 8.000 ευρώ και υπάγεται σε ειδικό φορολογικό συντελεστή 16%.

Πηγή:| iefimerida.gr