ΔΙΕΘΝΗ

Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω του ο κυκλώνας Παμ στο Βανουάτου, που κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν εξαιτίας μίας εκ των χειρότερων φυσικών καταστροφών στην ιστορία της περιοχής. Το γραφείο Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών επιβεβαίωσε ότι 6 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον κυκλώνα, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 44 νεκρούς- ένας απολογισμός που δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί- σε μία μόνο από τις 6 επαρχίες του Βανουάτου, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Με την ταχύτητα του ανέμου να ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα/ ώρα, έως και το 90% των κατοικιών στο Πορτ Βίλα, την πρωτεύουσα, έχουν καταστραφεί, με χιλιάδες ανθρώπους να βρίσκονται στα καταφύγια.

«Είναι κατά πάσα πιθανότητα μία από τις χειρότερες καταστροφές που έχουμε δει ποτέ στην περιοχή του Ειρηνικού, το επίπεδο των ανθρωπιστικών αναγκών θα είναι τεράστιο», δήλωσε ο Κόλιν Κολέτ βαν Ρούγιεν, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam στο Βανουάτου. «Ολόκληρες κοινότητες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», πρόσθεσε.

Μεγάλοι είναι οι φόβοι για ορισμένα νησιά που επλήγησαν από τον κυκλώνα, καθώς οι υπηρεσίες υποστήριξης είναι περιορισμένες. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επικοινωνία με οποιαδήποτε περιοχή εκτός της πρωτεύουσας είναι ακόμα αδύνατη.

 

Πηγή: | iefimerida.gr