ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός – μυστήριο στη Βόρειο Κορέα

  Σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατεγράφη τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) στη Β. Κορέα, με την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ να εκφράζουν την ανησυχία τους για σύνδεση του συγκεκριμένου γεγονότος με ενδεχόμενη πυρηνική δοκιμή, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Σχεδόν τρεις ώρες μετά την εκδήλωση του σεισμού, η κρατική τηλεόραση της Β. Κορέας μετέδωσε ότι προχώρησε με επιτυχία στην τρίτη της πυρηνική δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε με «τέλειο και ασφαλές τρόπο» μέσα σε ειδική εγκατάσταση κάτω από την επιφάνεια της γης.

«Χρησιμοποιήθηκε μια μικρότερη πυρηνική συσκευή με μεγαλύτερη εκρηκτική δύναμη σε σχέση με το παρελθόν, η οποία δεν έχει καμία αρνητική συνέπεια στο περιβάλλον» μετέδωσε το KCNA. Να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι η πυρηνική δοκιμή έγινε. Η αντίδραση του Ο.Η.Ε. ήταν άμεση, με τον γενικό γραμματέα Ban Ki-moon να καταδικάζει τη δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς τη «καθαρή και σοβαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε.». Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εσπευσμένα στις 16.00 (ώρα Ελλάδας) για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), αναμένεται να περάσει ψήφισμα το οποίο θα προβλέπει νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων που θα πλήξει ακόμα περισσότερο την καταβαραθρωμένη οικονομία της ασιατικής χώρας. Τα σεισμικά κύματα «πρόδωσαν» την πυρηνική δοκιμή Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) γνωστοποίησε πως το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε πολύ κοντά στην περιοχή του Πουνγκερί, στο βορειοανατολικό τμήμα της Β. Κορέας -όπου στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί δύο πυρηνικές δοκιμές- και είχε εστιακό βάθος 1 χλμ.. Πηγή : zougla.gr