ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος

Παραιτείται από τον ισπανικό θρόνο ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, όπως μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ. Την επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι.

 

 

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο Χουάν Κάρλος θα παραδώσει τον θρόνο στο γιο του Φελίπε. Θα προηγηθεί κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο.

 

Πάντως, η παραίτηση του Χουάν Κάρλος δεν πέφτει ως κεραυνός αν αιθρία. Τα ισπανικά μέσα έκαναν λόγο από καιρό για τα σοβαρά προβλήματα υγείας του βασιλιά, ο οποίος είχε αραιώσει πολύ τις δημόσιες εμφανίσεις του. Επίσης, οι αποκαλύψεις για τα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία ήταν αναμεμειγμένος ο γαμπρός του, καθώς και μια υποτιθέμενη ερωμένη του βασιλιά, είχαν πλήξει άσχημα τον θεσμό της μοναρχίας στην Ισπανία, η δημοτικότητα του οποίου είχε πέσει πολύ χαμηλά. Δεν έλειπαν μάλιστα και οι ανοιχτές παραινέσεις προς τον Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί υπέρ του γιου του, με το σκεπτικό ότι ίσως έτσι διασωθεί κάπως το προφίλ της βασιλικής οικογένειας.

 

Η στιγμή που ο ισπανός βασιλιάς παραδίδει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Ραχόι:

 

 

 

Πηγή:  .iefimerida.gr