ΔΙΕΘΝΗ

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Ερντογάν λίγες ώρες πριν επιστρέψει στην Τουρκία

Λίγες μόλις ώρες πριν επιστρέψει -στις 9 το βράδυ- στην Τουρκία από την περιοδεία του στις χώρες της Βόρειας Αφρικής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του από την Τυνησία ρίχνει λάδι στη φωτιά.

 

Με αλαζονική διάθεση και φρασεολογία ο πρωθυπουργός, που αποδοκιμάζουν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, sτην Αγκυρα, sτη Σμύρνη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, εμφανίστηκε αμετακίνητος τόσο στις θέσεις όσο και στις προθέσεις του.

Και ενώ όλοι αναφέρουν εδώ και δύο ημέρες πως η εξέλιξη της «εξέγερσης» στην Τουρκία θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει επιστρέφοντας, ο κ. Ερντογάν κάνει ακριβώς αυτό που μοιάζει ολέθριο. Ουσιαστικά πετάει το γάντι στους διαδηλωτές και το μόνο που βρίσκει να πει είναι ότι λυπάται γιατί έπεσαν λίγα περισσότερα δακρυγόνα από το κανονικό.

Με αφορμή τη σύλληψη επτά ξένων διαδηλωτών από την τουρκική αστυνομία -μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης- ο κ. Ερντογάν είπε: «Εξαίρω τους διαδηλωτές που κινούνται με περιβαλλοντολογική ευαισθησία, αλλά όπως γνωρίζετε, πριν από λίγο καιρό κάποιοι είχαν επιτεθεί εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα. Πρόκειται για τους ίδιους. Προκαλούν ζημιές σε αθώους πολίτες και σε περιουσίες».

Συνεχίζοντας ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για «κατάχρηση των αιτημάτων των πολιτών που έχουν οικολογικές ευαισθησίες» και είπε ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτές «προσπαθούν να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε έμμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών, τα οποία γνωστοποιήθηκαν χτες στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να διοικηθεί το κράτος με μια λογική παίρνω κάτι και δίνω κάτι».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συγνώμη που ζήτησε χθες ο κ. Αρίντς για την αστυνομική βία της πρώτης μέρας των διαδηλώσεων, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «εάν το θέμα αφορά την υπερβολική χρήση δακρυγόνων, έχουμε ήδη εκφράσει τη λύπη μας. Αλλά δεν υπάρχει στον κόσμο καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών, που να μη γίνεται χρήση δακρυγόνων».

Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι «δεν μπορείτε να διαδηλώνετε όπου θέλετε» και τόνισε: «Είμαστε εναντίον της επιβολής της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας».

«Είμαστε το κόμμα που πήρε την ψήφο 21,5 εκατομμυρίων πολιτών και είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος, αλλά ποτέ δεν βγάλαμε στους δρόμους την κομματική μας βάση. Αγωνιστήκαμε δημοκρατικά και η δικαιοσύνη μας δικαίωσε» είπε ο κ. Ερντογάν.

Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε κατηγορηματικά ότι θα υλοποιηθεί το σχέδιο περί ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ.

Τον περιμένουν στους δρόμους

Από την πλευρά τους οι Τούρκοι διαδηλωτές περιμένουν τον πρωθυπουργό της χώρας εκεί ακριβώς όπου βρίσκονταν τις προηγούμενες ημέρες: Στις πλατείες και τους δρόμους.

Τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια στην Αγκυρα, ο θάνατος ενός αστυνομικού στα Αδανα -έπεσε από μια γέφυρα κυνηγώντας διαδηλωτές- και οι μαζικές ειρηνικές -απουσία αστυνομικών δυνάμεων- συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν το προανάκρουσμα των όσων αναμένεται να ακολουθήσουν σήμερα το βράδυ και τις επόμενες ημέρες.

Πτώση στο Χρηματιστήριο

Σημαντική πτωτική τάση, η οποία λίγο πριν από τις 16:30 έφτασε στο 6%, παρατηρείται στον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης, αμέσως μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τυνησία, όπου έδειξε ότι δεν υποχωρεί από τις αρχικές του απόψεις σχετικά με τις διαδηλώσεις.

Πηγή: iefimerida.gr