Ξηροί καρποί: Πολύτιμοι για την υγεία

Οι ξηροί καρποί είναι μικροί μεν, παντοδύναμοι και ωφέλιμοι για την υγεία δε.

Αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής καθώς μας κρατούν χορτάτους για ένα μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα πέκαν, τα κάσιους και οι ηλιόσποροι, είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή για την καρδιά λιπαρά.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι όσοι έτρωγαν καρύδια ένιωθαν λιγότερη πείνα και είχαν περισσότερο αυτοέλεγχο όταν είχαν μπροστά τους τροφές που τους έβαζαν σε πειρασμό. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν οποιονδήποτε ξηρό καρπό, ζύγισαν λιγότερο από αυτούς που δεν έτρωγαν.

Άλλος ένας σημαντικός καρπός είναι το πιστάτσιο ή αλλιώς τα γνωστά σε όλους φιστίκια Αιγίνης. Όπως και τα καρύδια, έχουν αντιφλεγμονώδη Ωμέγα-3, αλλά και πρωτεΐνη που βοηθά στην αύξηση της μυικής μάζας.

Το βούτυρο από ξηρούς καρπούς, όπως το φιστικοβούτυρο και το βούτυρο από αμύγδαλο αποτελούν σημαντικές πηγές πρωτεΐνης, όμως καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο.

Υπάρχουν πολλοί υγιεινοί και λαχταριστοί τρόποι ώστε να καταναλώσει κανείς τους ξηρούς καρπούς. Μπορούν να  προστεθούν στο γιαούρτι, στη βρώμη και στα smoothies, αλλά και σε σαλάτες, πράσινες ή κοτόπουλου. Ακόμη, μπορούν να συνδυαστούν με μπαχαρικά και λάδι ή να ψηθούν και να καταναλωθούν σαν σνακ.

Πηγή: bovary.gr

About Lefkada Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*