LifeStyle

Βοτανοθεραπεία.. με το βλέμμα στραμμένο στη φύση..

Της

Κυριακής Θειακού

Τα βότανα, αυτός ο «πράσινος» θησαυρός της φύσης, είναι ιδιαίτερα γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Υπάρχουν σε αφθονία γύρω μας και τα καταναλώνουμε περισσότερο από όσο νομίζουμε.

Στις μέρες μας, που ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μετατρέψει την καθημερινότητα μας σε μια ακατάπαυστη κούρσα ταχύτητας, με το κοινωνικό στρες να αυξάνεται και την ποιότητα ζωής να μειώνεται, παρατηρείται μια στροφή του ατόμου προς εναλλακτικές μορφές θεραπείας και οτιδήποτε είναι φυσικό.

Περισσότερα για τα βότανα, τις ιδιότητες τους και τη χρήση τους, μας είπε  ο Μάριος Φωτιάδης, ειδικός στα βότανα:

 

Ποια είναι τα οφέλη των βοτάνων στον ανθρώπινο οργανισμό;

“Τα οφέλη των βοτάνων στον οργανισμό είναι πάρα πολλά. Στο παρελθόν τα χρησιμοποιούσαν ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Κένταυρος Χείρων, γιατί έβλεπαν ότι βοηθάει πάρα πολύ τον οργανισμό μας στην αποτοξίνωση αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς. Ακόμα και τα ζώα από μόνα τους χρησιμοποιούν τα βότανα για να θεραπευτούν.

Υπάρχουν αρκετά βότανα τα οποία μπορούμε να πάρουμε για να μας βοηθήσουν, είτε στην πέψη είτε για να τονώσουν το ανοσοποιητικό μας, το αναπνευστικό μας και το ουροποιητικό μας σύστημα.

Όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε βότανα, μπαχαρικά ή αρωματικά φυτά, τα οποία βοηθούν στην πέψη όπως είναι η κανέλα, το τζίντζερ, ο δυόσμος, και ο μάραθος για να μην έχουμε φούσκωμα στο στομάχι.

Προβλήματα με τον καρκίνο που μπορεί να δημιουργηθούν από το ψήσιμο κρεάτων στα κάρβουνα τα καταπολεμάμε με το δεντρολίβανο, τη ρίγανη ή το θυμάρι που έχουν πάρα πολλά αντιοξειδωτικά και συμβάλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Υπάρχουν βότανα τα οποία βοηθούν στο αναπνευστικό όπως η ρίγανη, η μαντζουράνα ή το θυμάρι και διουρητικά βότανα τα οποία βοηθάνε στην καλή λειτουργία των νεφρών”.

 

Ποια βότανα θεωρούνται θερμαντικά;

 

“Υπάρχουν αρκετά βότανα τα οποία είναι θερμαντικά όπως είναι το τσάι του βουνού, που έχουμε εδώ στην Ελλάδα και φύεται στα βουνά σε μεγάλα υψόμετρα.

Το chilli πού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στης σούπες και σε τσάι.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τζίντζερ σε φρέσκους χυμούς, σε σαλάτες, στο φαγητό αλλά και σε τσάι.

Το θυμάρι που είναι τονωτικό και μας δίνει ενέργεια, η ρίγανη, το ginseng ,το φλισκούνι ,το φασκόμηλο κ.α”

 

Ποια βότανα συγκεκριμένα μπορούν να μας θωρακίσουν από το κρυολόγημα και ποιες είναι οι ιδιότητες τους;

“Η εχινάτσια είναι βασική για να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας, η ρίγανη ή το ριγανέλαιο, η “μαγική σταγόνα” που λέμε, η οποία σκοτώνει αρκετούς μικροοργανισμούς και μικρόβια.

Μετά μπορούμε να πάρουμε το πεντάνευρο το οποίο είναι εξαιρετικό, το θυμάρι για να καθαρίσει το αναπνευστικό μας, η λεβάντα που είναι καταπραϋντική και βοηθά στο αναπνευστικό και το άσθμα.

Όπως επίσης και ο φλώμος, ο ζαμπούκος, η μέντα, ο ευκάλυπτος, το φλισκούνι κ.ά.

 Η γλυκόριζα μπορεί να μας βοηθήσει στο να βγάλει ό,τι βλέννες έχει ο πνεύμονας, η οποία όμως θέλει πάρα πολύ προσοχή στη διαχείριση της και δεν πρέπει να καταναλώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα”.

 

Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο βότανο που να υπάρχει σε αφθονία στη Λευκάδα;

“Αυτή τη στιγμή, από μελέτες που έχουν γίνει από διάφορα Πανεπιστήμια έχουμε βρει ότι το φασκόμηλο το οποίο υπάρχει στη Λευκάδα είναι πάρα πολύ υψηλό σε περιεκτικότητα ελαίων σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

Είναι ένα πολύ καλό θεραπευτικό βότανο, βοηθά ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με την βραδινή εφίδρωση, με το αναπνευστικό τους, βοηθάει στους ανθρώπους που έχουν χαμηλή πίεση, άρα δεν πρέπει να το καταναλώνουν άνθρωποι με υψηλή πίεση.

Υπάρχει ο κράταιγος ο οποίος είναι εξαιρετικός για την ρύθμιση της πίεσης διότι μπορεί να την ρυθμίσει ανάλογα αν είναι υψηλή ή χαμηλή, ενώ βοηθά παράλληλα καθαρίζοντας τις αρτηρίες, στο να έχουμε ένα καλό ύπνο χωρίς διακοπές  που είναι πολύ σημαντικός στον οργανισμό μας και στην τόνωση μιας κουρασμένης καρδιάς.

Υπάρχει σε αφθονία  το θυμάρι. Η άποψη μου είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει και το δικό του βότανο.

Για παράδειγμα, κάποιο βότανο που χρησιμοποιεί κάποιος μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε κάποιον άλλο, έτσι ο κάθε οργανισμός αντιδρά αναλόγως με το τι έχει περισσότερο ανάγκη”.

 

Ποιο είναι το κατάλληλο βότανο για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας;

“Ένα πολύ καλό αποτοξινωτικό είναι η τσουκνίδα με φοβερές ευεργετικές ιδιότητες. Βοηθά στο ουρικό οξύ, καθαρίζει το αίμα, είναι πλούσια σε μέταλλα και για αυτό την παίρνουν αρκετοί  άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με αναιμία.

Παράλληλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ταραξάκο ή πικραλίδα, που είναι δυνατό αποτοξινωτικό και διουρητικό, βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης αν έχουμε υψηλούς δείκτες.

Το γαϊδουράγκαθο είναι καλό για προβλήματα με το συκώτι, για ανθρώπους που έχουν πρόβλημα από το αλκοόλ, η άγρια αγκινάρα, ο ιβίσκος και η κολτσίδα που βοηθά στα επινεφρίδια.

Υπάρχουν πάρα πολλά βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καλό είναι όταν καταναλώνουμε αποτοξινωτικά βότανα να μην καταναλώνουμε ταυτόχρονα λιπαρές τροφές”.

 

Ποια βότανα είναι αυτά που μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα και καθημερινά στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής;

“Όταν κάνουμε χρήση βοτάνων πρέπει να προσέχουμε, διότι ορισμένα έχουν υψηλή τοξικότητα γι αυτό θα πρέπει η χρήση να γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα και πάντα με τις συμβουλές ειδικού.

Και βέβαια δεν αντικαθιστάς ποτέ τα φάρμακα με τα βότανα ούτε σταματάς την θεραπεία σου. Δεν είναι αυτή η φιλοσοφία στην ολιστική θεραπεία, είναι μία εναλλακτική θεραπεία που μπορείς να την κάνεις συμπληρωματικά και χαίρομαι που πολλοί νέοι επιστήμονες γιατροί προτείνουν την βοτανοθεραπεία στους ασθενείς τους για την ίαση τους.

Η άποψη μου είναι ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα για πολύ καιρό.

Όπως έλεγαν και οι πρόγονοι μας “πάν μέτρον άριστον”. Δεν υπάρχει κάτι που να το παίρνω για πολύ καιρό και να μην δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Σε οτιδήποτε κάνω χρήση απαραίτητο είναι το μέτρο.

Άρα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παίρνουμε κάποια βότανα για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, είτε για μια εβδομάδα είτε για δεκαπέντε μέρες και μετά να υπάρξει μια διακοπή περίπου δεκαπέντε ημερών. Χρειάζεται μια περίοδος αποχής για να δουλεύουν και τα όργανα από μόνα τους. Οπότε πάει ανάλογα την περίπτωση και πάντα αν δούμε ότι έχουμε κάποια ανωμαλία  στον οργανισμό μας αλλάζουμε θεραπεία.

Αν δηλαδή πάρουμε κάποιο βότανο και μας δημιουργήσει πρόβλημα (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή κάποιο εξάνθημα), θα πρέπει αμέσως να το σταματήσουμε για ενδεχόμενα αλλεργικά προβλήματα.

Ο κόσμος καλό θα ήταν να προσέχει οτιδήποτε χρησιμοποιεί είτε αυτό είναι βότανο, η βάμμα, η αιθέριο έλαιο ακόμη και φάρμακο καλό θα είναι να  ενημερώνεται σωστά σε οτιδήποτε κάνει χρήση και  δεν μπορούμε να κάνουμε αλόγιστη χρήση είτε είναι βότανα είτε φάρμακα. Όπως θα πάει στο γιατρό και θα ρωτήσει τι θα πρέπει να πάρει, έτσι ακριβώς είναι και τα βότανα, θα πρέπει να συμβουλεύεται κάποιον θεραπευτή  με γνώσεις για το ζήτημα ώστε να τον βοηθήσει να κάνει σωστή χρήση και όχι να παίρνει ένα βότανο από το σουπερ μάρκετ επειδή το πήρε ένας φίλος του και του έκανε καλό στην υγεία του”.