LifeStyle

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται το σύνδρομο burn out;

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη έλεγαν οι παλιοί και δεν είχαν άδικο. Το σύνδρομο burn out είναι το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης. Αν βιώνετε ένα αίσθημα συναισθηματικής εξάντλησης και αδιαφορίας για την καριέρα και τη ζωή σας, που διαρκεί για εβδομάδες, μήνες και μερικές φορές χρόνια, τότε μπορεί να υποφέρετε από αυτό.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η επαγγελματική εξουθένωση δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, το οποίο ξεκινάει το πρωί της Δευτέρας και τελειώνει το μεσημέρι της Παρασκευής. Η εξάντληση αυτού του τύπου κλιμακώνεται σταδιακά, με αποτέλεσμα μακροχρόνια να εμφανίζονται πολλά προβλήματα όπως αισθήματα απελπισίας και ανεπάρκειας, που επεκτείνονται σε όλους τους τομείς της ζωής.

Η έννοια της επαγγελματικής εξουθένωσης, το “burn out” δηλαδή, στα αγγλικά σημαίνει «αναλώνομαι προοδευτικά εκ των ένδον μέχρι του σημείου της απανθράκωσης». Ίσως ο πιο ευρέως αναφερόμενος ορισμός της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι αυτός της ψυχολόγου Christine Maslach (1982), το όνομα της οποίας έχει από πολύ νωρίς συνδεθεί με το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης:
«Η απώλεια ενδιαφέροντος για τους ανθρώπους με τους οποίους κάποιος εργάζεται, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής εξάντλησης και χαρακτηρίζεται από συναισθηματική εξάντληση όπου ο επαγγελματίας δεν έχει πλέον καθόλου θετικά αισθήματα συμπάθειας ή σεβασμού για τους πελάτες ή τους ασθενείς».

Τα συμπτώματα του είναι τα εξής:

  • Σταδιακά προκαλεί όχι μόνο σωματική καταπόνηση αλλά και εξασθένηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
  • Εμφανίζεται προκαλώντας εκνευρισμό, ανία, αφηρημάδα, έντονη απογοήτευση καθώς και τάσεις απομόνωσης από τους συναδέλφους.
  • Οι πάσχοντες υποφέρουν από έντονο πονοκέφαλο, αυχενικό σύνδρομο, αϋπνίες, ενώ επίσης παρατηρείται ελλιπής όρεξη για φαγητό.

Συνήθως προκαλείται όταν ένας άνθρωπος εργάζεται πάρα πολλές ώρες, κάνει υπερωρίες, δεν ξεκουράζεται καθόλου και κατ’ επέκταση δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό του.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, όσοι υποφέρουν από το σύνδρομο burn out βιώνουν αισθήματα κατωτερότητας από τη στιγμή που ενώ εργάζονται υπερβολικά, η εργασία τους δεν αναγνωρίζεται. Το γεγονός αυτό επιδεινώνει ψυχολογικά την κατάσταση.

Στην περίπτωση που ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων εκείνων που έχουν υποστεί το σύνδρομο αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να δράσετε άμεσα προκειμένου να το αντιμετωπίσετε. Για παράδειγμα:

  • Να κοιμάστε τουλάχιστον 8-10 ώρες κάθε βράδυ.
  • Να περιορίσετε τις ώρες μπροστά από μια οθόνη, είτε υπολογιστή είτε τηλεόρασης, ενώ καλό θα ήταν να μην υπερβαίνετε τις 8 ώρες κάθε μέρα.
  • Να βρείτε ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν.

 

Πηγή: iatropedia.gr