Τι χρειάζεται να κάνετε για να έχετε πάντα υγιή δόντια

Τι χρειάζεται να κάνετε για να έχετε πάντα υγιή δόντια

Επιθυμείτε να έχετε ένα όμορφο και αστραφτερό χαμόγελο καθώς σας «γεμίζει» αυτοπεποίθηση και διευκολύνει τις προσωπικές και επαγγελματικές σας επαφές.

Αν θέλετε να έχετε λαμπερή οδοντοστοιχία, είναι απαραίτητο να φροντίζετε συστηματικά την υγεία των δοντιών και των ούλων σας, είτε τα δόντια σας είναι φυσικά είτε διαθέτετε προσθετικές εργασίες, όπως εμφυτεύματα.

Δείτε παρακάτω με ποιους τρόπους θα καταφέρετε να διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση τα δόντια σας και ποιες τροφές βοηθούν στην ενδυνάμωση και την περαιτέρω προστασία τους.

 

Πλένετε τα δόντια σας κάθε μέρα

Το βούρτσισμα των δοντιών επιβάλλεται να είναι καθημερινό και μάλιστα, 2 ή 3 φορές κατά τη διάρκεια κάθε ημέρας, αν θέλετε να έχετε υγιή δόντια και ούλα. Η στοματική κοιλότητα είναι γεμάτη βακτήρια, μερικά εκ των οποίων δημιουργούν πλάκα που καταστρέφει τα δόντια. Μην παραλείπετε τη χρήση νήματος δοντιών, για να καθαρίζετε αποτελεσματικά και τις πλαϊνές επιφάνειες τους.

 

Επισκεφτείτε συχνά τον οδοντίατρό σας

Ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο εμφανές πρόβλημα με τα δόντια σας, είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας σε συστηματική βάση προκειμένου ο ειδικός να διενεργεί προληπτικό έλεγχο και να σας υποβάλλει σε καθαρισμό των δοντιών σας. Σε καμία περίπτωση, μην περιμένετε να πονέσετε εξαιτίας ενός οδοντικού προβλήματος για να αποφασίσετε να απευθυνθείτε σε ιατρό!

 

Βουρτσίστε τα δόντια με τον σωστό τρόπο

Αφιερώστε τον χρόνο που απαιτείται για το πλύσιμο των δοντιών σας. Μην «βλέπετε» τη φροντίδα της οδοντοστοιχία σας σαν να ήταν διεκπεραίωση! Απευθυνθείτε στον ιατρό σας για να σας υποδείξει τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος και μάθετε ποια προϊόντα υγιεινής είναι κατάλληλα για τις δικές σας ανάγκες.

 

Φερθείτε στα δόντια σας με το «γάντι»

Αποφύγετε να κακομεταχειρίζεστε τα δόντια σας, χρησιμοποιώντας τα σε καταστάσεις που δεν ενδείκνυνται, όπως να «τρώτε» τα νύχια σας και να ανοίγετε συσκευασίες. Μπορεί τα δόντια σας να είναι σκληρά και γι αυτό ενθαρρύνεστε να τα χρησιμοποιείτε αλλά με το πέρασμα του χρόνου οι άκρες τους γίνονται ολοένα πιο ευαίσθητες και τραυματίζονται.

 

Αποφύγετε τα σκληρά τρόφιμα

Αν συνηθίζετε να μασάτε σκληρά μέρη από τρόφιμα με την σκέψη ότι τα δόντια σας «αντέχουν», καλό θα ήταν να σταματήσετε σήμερα κιόλας! Τα παγάκια, τα μικρά κόκκαλα και άλλα σκληρά τρόφιμα ασκούν αφόρητη πίεση στα δόντια που επηρεάζει αρνητικά το σμάλτο τους.

 

Περιορίστε τα ροφήματα με ζάχαρη

Όσο συνεπής και αν είστε με την καθαριότητα των δοντιών σας, αν πίνετε ζαχαρώδη ροφήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνδράμετε στην «ανανέωση» των βακτηριδίων του στόματός σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι μετά από κάθε ρόφημα ή γεύμα με ζάχαρη, να πλένετε επιμελώς τα δόντια σας.

 

Ποια τρόφιμα βοηθούν στην υγιεινή των δοντιών σας;

Γάλα

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, όπως είναι το γάλα και το τυρί, ενδυναμώνουν τα οστά και συμβάλλουν καθοριστικά στην υγεία των δοντιών σας. Το γάλα εν προκειμένω, συνιστά μια πλήρη διατροφικά τροφή που καλό θα ήταν να περιλαμβάνετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα αν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για να το αποκλείσετε.

Πράσινο τσάι

Προσφέρει ευεργετική δράση για την ευεξία του σώματός σας αλλά προστατεύει και τα δόντια σας! Το πράσινο τσάι ενδυναμώνει τους οδοντικούς ιστούς με το φθόριο που περιέχει και παρεμποδίζει την προσκόλληση μικροβίων που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια. Έχει επιπλέον ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, συνδράμοντας αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των ούλων.

Τσίχλες χωρίς ζάχαρη

Οι τσίχλες που περιέχουν ξυλιτόλη ενεργοποιούν τους σιελογόνους αδένες, υποβοηθώντας τον καθαρισμό των δοντιών με την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών. Προτιμήστε να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη ανάμεσα στα γεύματά σας, όταν δεν έχετε τη δυνατότητα να τα πλύνετε με οδοντόκρεμα.

About Lefkada Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*