Θετικά τα πρώτα στοιχεία για τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού

Μια ανεξάρτητη έρευνα για την αξιολόγηση των στοιχείων της PMI για το IQOS και τον έλεγχο των συγκρίσιμων επίπεδων τοξικών ουσιών στο αερόλυμά του, εκπόνησε το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας (Bundesinstitut für Risikoforschung) που υπάγεται στο υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας και έχει στόχο την προστασία των καταναλωτών.

Η μελέτη  δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Toxicology και το συμπέρασμα ήταν ότι οι βασικές καρκινογόνες ουσίες που τυπικά μετρώνται στον καπνό του τσιγάρου είναι σημαντικά χαμηλότερες στο αερόλυμα του IQOS. Επίσης μειωμένα εμφανίζονται και τα επίπεδα αλδεΰδων (κατά 80-95%) και πτητικών ενώσεων (κατά 97-99). Ωστόσο, η πρόσληψη νικοτίνης του IQOS είναι παρόμοια με αυτή του παραδοσιακoύ τσιγάρου.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι «τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι σε απόλυτες τιμές επιλεγμένα τοξικά στο αερόλυμα του προϊόντος θερμαινόμενου καπνού συμφωνούν με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η κατασκευάστρια εταιρεία» και ότι «οι σημαντικές μειώσεις των επιπέδων των τοξικών μπορούν να θεωρηθούν ως όφελος σε σύγκριση με τα καιόμενα τσιγάρα».

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι μια σύγκριση των επίπεδων πίσσας στο τσιγάρο και στο IQOS είναι παραπλανητική καθώς το αερόλυμα του IQOS είναι εντελώς διαφορετικό από τον καπνό του τσιγάρου.

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας τονίζει ότι «χρειάζεται να διενεργηθούν κι άλλες μελέτες, να αξιολογηθούν περαιτέρω οι εκπομπές τοξικών καθώς και να διερευνηθούν πιθανοί άλλοι κίνδυνοι στην υγεία χρησιμοποιώντας συστηματοποιημένες μεθόδους» και ότι «θα πρέπει να αξιολογηθεί στο μέλλον η μακροχρόνια επίπτωση των προϊόντων αυτών στη δημόσια υγεία».

Παρά το γεγονός ότι ακόμα είναι προς αξιολόγηση οι πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, η μελέτη του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας επισημαίνει ότι τα προϊόντα που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό είναι καινοτόμα για την αγορά των καπνικών και αναμένεται περισσότεροι κατασκευαστές να φέρουν νέα τέτοια προϊόντα. Επομένως, είναι σημαντικό να καθοριστούν τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα νέα αυτά προϊόντα. Η αναλυτική αξιολόγηση των βλαβερών και δυνητικά βλαβερών ουσιών στον καπνό μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό αυτών των κριτηρίων.

Πηγή: iefimerida.gr

About Lefkada Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*