Τα λίπη και οι υδατάνθρακες «προτιμούνται» από τον εγκέφαλο μας

Παρόλο που οι βλαβερές συνέπειες του junk food για την υγεία είναι λίγο πολύ γνωστές, δεν είναι δυνατό να εμποδίσουμε τον εγκέφαλο μας να επιθυμεί τα τρόφιμα που είναι  πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με τίτλο Supra-Additive Effects of Combining Fat and Carbohydrate on Food Reward,” η οποία δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Cell Metabolism.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μελέτης Μεταβολισμού Max Planck στη Γερμανία, εξέτασαν ένα δείγμα 206 συμμετεχόντων και διαπιστώθηκε ότι τα “κέντρα ανταμοιβής” του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες, ενώ παρέμεναν αδρανή όταν κατανάλωναν τρόφιμα πλούσια μόνο σε υδατάνθρακες.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιτάξουν φωτογραφίες από τρόφιμα τριών κατηγοριών: τρόφιμα πλούσια σε λίπη και υδατάνθρακες, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και τρόφιμα που περιείχαν μόνο υδατάνθρακες, ενώ παράλληλα για όση ώρα κοιτούσαν τις φωτογραφίες, ο εγκέφαλός τους «σαρώθηκε» με μηχάνημα fMRI.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι νευρώνες στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιήθηκαν όταν οι συμμετέχοντες κοίταζαν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Έπειτα, ερωτήθηκαν αν θα δαπανούσαν περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν αυτές τις ανθυγιεινές επιλογές και οι περισσότεροι απάντησαν  θετικά.

Η Dana Small, συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών της Σύγχρονης Διατροφής και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Yale, δήλωσε ότι ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να εκτιμήσουν τις θερμίδες που περιέχονται σε κάθε μία από τις τροφές που επιλέγουν. Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι ενώ μπορούσαν να υπολογίσουν με ακρίβεια τις θερμίδες από την περιεκτικότητα σε λιπαρά, δεν μπορούσαν να υπολογίσουν τις θερμίδες από τους υδατάνθρακες στα τρόφιμα που επέλεγαν. «Όταν τα λίπη και οι υδατάνθρακες συνδυάζονται στη διατροφή τότε, ο εγκέφαλος λανθασμένα, θεωρεί ότι αυτή η σύνθεση δίνει μεγαλύτερη ενέργεια» εξήγησε η Small.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εγκέφαλοί μας εξελίχθηκαν από τους προγόνους μας, οι οποίοι σπάνια κατανάλωναν τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπη. Συντηρούνταν ως επί το πλείστον με διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες συμπληρωμένη από πρωτεΐνες και κάποια λίπη. Τα λίπη αυτά προέρχονταν από τις πρωτεΐνες, όχι από τους υδατάνθρακες. Έτσι, όταν ο εγκέφαλος έρχεται αντιμέτωπος με τρόφιμα πλούσια και στα δύο, ενεργοποιείται έντονα.

Η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια από τις αιτίες της επιδημίας της  παχυσαρκίας, καθώς ο εγκέφαλος όταν έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιου είδους τρόφιμα δυσκολεύεται να αντισταθεί.

Αυτή η μελέτη αποτελεί συνέχεια προηγούμενων μελετών που έγιναν σε τρωκτικά τα οποία στην αρχή λάμβαναν υδατάνθρακες ή λίπη ξεχωριστά. Τα ζώα όπως λένε οι ερευνητές, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τις θερμίδες τους σε αυτή την περίπτωση. Όταν όμως τους δόθηκε ένας συνδυασμός λιπών και υδατανθράκων, τότε παρατηρήθηκε ότι και τα ζώα πήραν βάρος εξαιρετικά γρήγορα χάνοντας τον αυτοέλεγχο που είχαν.

Η μελέτη αυτή δείχνει, ότι ενώ θέλουμε να πιστεύουμε πως γνωρίζουμε και μπορούμε να ελέγχουμε τι τρώμε, ο εγκέφαλος μας θέλει κάτι άλλο. Φαίνεται να υπάρχει μια “ροπή” προς τις ανθυγιεινές τροφές.

Συμπερασματικά, αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει διέγερση των κέντρων ανταμοιβής του εγκεφάλου όταν τα τρόφιμα που έχουμε μπροστά μας είναι πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Και αυτό είναι που οδηγεί στην υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

About Lefkada Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*