Η αδαμαντίνη, η οποία είναι η επιφανειακή στιβάδα των δοντιών, είναι δυνατό να διαβρωθεί ακόμα και από τις πιο υγιεινές τροφές, ανεξάρτητα από το πόσο κανείς είναι συνεπής με την στοματική του υγιεινή.
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 30 ετών, όσοι εθελοντές έτρωγαν μήλα, είχαν 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διάβρωση της οδοντίνης, ενώ όσοι έπιναν αναψυκτικά δεν είχαν κάποιο πρόσθετο κίνδυνο. Οι φρουτοχυμοί τετραπλασίαζαν τις πιθανότητες διάβρωσης της αδαμαντίνης στα τμήματα των δοντιών κοντά στα ούλα, ενώ η μπύρα τριπλασίαζε τις πιθανότητες διάβρωσης της οδοντίνης ουσίας.
Αυτό συμβαίνει γιατί μερικά μήλα περιέχουν έως τέσσερα κουταλάκια του καφέ σάκχαρα, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων των οξέων στο στόμα.
Όταν τα μήλα καταναλώνονται αργά, τα επίπεδα οξέων στο στόμα αυξάνονται και μπορεί να βλάψουν τα δόντια. Προκειμένου να περιοριστεί σημαντικά η διάβρωση μπορείτε:
2) Να πίνετε ένα ποτήρι νερό αμέσως μετά την κατανάλωση μήλου.
3) Να πίνετε τους φρουτοχυμούς και γενικότερα τα ροφήματα με καλαμάκι, ώστε να εκτίθενται λιγότερο τα δόντια σε αυτά.
4) Να βουρτσίζετε τα δόντια πριν την κατανάλωση όξινων τροφίμων.
5) Μην βουρτσίζετε τα δόντια μετά την κατανάλωσή τους γιατί θα επιδεινωθεί η διάβρωση. Αφήστε να περάσει τουλάχιστον μισή με μία ώρα.
Πηγή: Onmed.gr