Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τις κάλτσες για τους κιρσούς

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τις κάλτσες για τους κιρσούς

Αποτελούν συχνό πρόβλημα, κυρίως του γυναικείου πληθυσμού, και δημιουργούν αισθητικά ψεγάδια στα κάτω άκρα.

Οι κιρσοι στα πόδια σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώνονται εξαιτίας της ύπαρξης φλεβολογικής πάθησης -όχι δερματολογικής όπως αυθαίρετα πιστεύουν μερικοί.

Οι ορατές ατέλειες που δημιουργούνται από τους κιρσούς στα πόδια είναι αυτές που κινητοποιούν τους ασθενείς να αναζητήσουν θεραπεία για αισθητικούς λόγους αρχικά.

 

Πώς θα σιγουρευτείτε για την αιτία πρόκλησης των κιρσών

Όταν παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια κιρσών στο δέρμα των ποδιών σας είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν χειρουργό αγγειολόγο, ειδικό στις παθήσεις των φλεβών.

Ο ιατρός, διενεργώντας κλινική εξέταση στα σημεία εμφάνισης των κιρσών, είναι σε θέση να διαπιστώσει σε σημαντικό βαθμό τη βαρύτητα της φλεβικής ανεπάρκειας.

Τα σημεία που «μαρτυρούν» τη βαρύτητα του προβλήματος είναι η εμφάνιση έντονων ευρυαγγειών κοντά στην περιοχή του αστραγάλου, το οίδημα στα πόδια, ενδείξεις υπέρχρωσης και τραχύτητα του δέρματος εσωτερικά της κνήμης πάνω από τον αστράγαλο, η παρουσία φλεγμονής και ακόμη, η εκδήλωση έλκους.

Μετά τον κλινικό έλεγχο ακολουθεί η εξέταση με υπερήχους, προκειμένου ο χειρουργός να ολοκληρώσει τη διάγνωση. Είναι μια ανώδυνη εξέταση που διενεργείται στο ιατρείο στην πρώτη επίσκεψή σας. Μέσω των υπερήχων, ο χειρουργός είναι σε θέση να δημιουργήσει έναν «χάρτη» του φλεβικού συστήματος των ποδιών του ασθενή. Αυτή η διαγνωστική διαδικασία ονομάζεται χαρτογράφηση και είναι απαραίτητη για την εύρεση της καταλληλότερης θεραπείας που προτείνει ο γιατρός.

 

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τις κάλτσες για τους κιρσούς

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους κιρσούς λαμβάνουν από τον θεράποντα ιατρό τους, συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με τη χρήση των καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει αν ο ασθενής βρίσκεται σε στάδιο συντηρητικής θεραπείας ή ανάρρωσης μετά από θεραπεία. Ο ασθενής είναι απαραίτητο να φοράει κάλτσες για τους κιρσούς, όταν έχει διαγνωστεί με φλεβική ανεπάρκεια, από νωρίς το πρωί. Φορώντας τις κατάλληλες για την περίπτωσή του κάλτσες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποτρέπεται η αύξηση του οιδήματος στα πόδια.

Το βράδυ όμως, ο ιατρός συστήνει στον ασθενή να τις αφαιρεί, εκτός αν έχει χειρουργηθεί για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας, οπότε συστήνεται να τις χρησιμοποιεί για 1 έως 2 μέρες.

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης δεν διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους για πολύ καιρό γι αυτό καλό είναι να γνωρίζετε ότι κάθε ζευγάρι έχει διάρκεια ζωής για 6 μήνες.

Αυτό συμβαίνει διότι με την καθημερινή χρήση, οι κάλτσες χάνουν την ελαστικότητά τους και με το πέρασμα του χρόνου δεν συνδράμουν ούτε στην πρόληψη, ούτε στη θεραπεία των φλεβικών προβλημάτων.

About Lefkada Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*