LifeStyle

Πως επηρεάζεται η ψυχολογία από τις αλλαγές του καιρού;

Ερευνητές από την Γερμανία προσπάθησαν να μελετήσουν με ποιον τρόπο οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν την ψυχολογία του σύγχρονου ανθρώπου, εξετάζοντας αναλυτικά τις αλλαγές σε θερμοκρασία, ανέμους, ηλιοφάνεια, βροχόπτωση, χιόνι και ατμοσφαιρική πίεση.

Η έρευνα για το πως επηρεάζει ο καιρός την ψυχολογία των ανθρώπων έγινε από το πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, με επικεφαλής τον δρ Jaap Denissen. Σε αυτήν πήραν μέρος 1.233 συμμετέχοντες από 13 έως 68 ετών (μ.ο. ηλικίας 28 έτη) και το δείγμα στην πλειοψηφία του απαρτίζονταν από γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες, σε μια πρώτη φάση, κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα τεστ προσωπικότητας που τους αξιολόγησε σε επίπεδα εξωστρέφειας, νεύρωσης, του πόσο ανοικτοί είναι σε νέες εμπειρίες και σε άλλου παρόμοιους τομείς.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες, προκείμενου να συμπληρώνουν καθημερινά ένα online “ημερολόγιο”, όπου απαντούσαν σε ερωτήσεις που αξιολογούσαν την κούραση και την θετική ή αρνητική τους διάθεση. Έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να διασταυρώσουν τις αλλαγές στην ψυχολογία με τις αντίστοιχες αλλαγές του καιρού.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι ο καιρός όντως επηρεάζει την ψυχολογία του ανθρώπου με συγκεκριμένο τρόπο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η θερμοκρασία, ο άνεμος και το φως του ήλιου βρέθηκαν να έχουν επιπτώσεις στην αρνητική διάθεση. Το φως του ήλιου φάνηκε να παίζει ρόλο στο πόσο κουρασμένοι δήλωναν οι συμμετέχοντες.

Ο άνεμος είχε περισσότερο αρνητική επίδραση στη διάθεση κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού από ό,τι το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ η αυξημένη ηλιοφάνεια βρέθηκε ότι μείωσε το πόσο κουρασμένοι δήλωναν οι συμμετέχοντες συγκριτικά με τις απαντήσεις τους τις ημέρες που έβρεχε.

Καθώς οι μέρες μικραίνουν, οι διαθέσεις μερικών ανθρώπων αλλάζουν λίγο προς το αρνητικό, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι αυτή η αλλαγή τους δημιούργησε πιο θετικά συναισθήματα.

Οι ερευνητές, ωστόσο, επισήμαναν ότι αυτές οι αλλαγές στην ψυχολογία εξαιτίας των αλλαγών στον καιρό, ήταν υπαρκτές, αλλά όχι τόσο έντονες όσο αναμενόταν πριν την μελέτη.

Τέλος, τα άτομα των οποίων η ψυχική διάθεση αλλάζει προς το χειρότερο όταν η διάρκεια της ημέρας μικραίνει, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κάποια εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Emotion.

 

Πηγή: iatropedia.gr