LifeStyle

Πως αντιμετωπίζεται το τσίμπημα της τσούχτρας

Κατά τη θερινή περίοδο, η επιθυμία για ένα δροσερό μπάνιο μπορεί να αποβεί δυσάρεστη εάν στην παραλία υπάρχουν και οι γνωστές σε όλους τσούχτρες.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το τσίμπημα της τσούχτρας δεν θεωρείται επικίνδυνο και δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Τυπικά συμπτώματα που εκδηλώνονται μετά το τσίμπημα της τσούχτρας είναι ο πόνος και το αίσθημα καψίματος στο δέρμα, η εμφάνιση κοκκινωπών σημαδιών στο δέρμα, το οίδημα, η φαγούρα, το μούδιασμα και ο πόνος.

Ένα περιστατικό θεωρείται σοβαρό όταν ο πάσχων εκδηλώνει ναυτία και τάση προς έμετο, πονοκέφαλο, ζαλάδα, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος, ή όταν η τσούχτρα έχει τσιμπήσει κάποια ευαίσθητη περιοχή του σώματος, όπως το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS), γιατροσόφια όπως το ξύδι, η μαγειρική σόδα ή τα ανθρώπινα ούρα δεν βοηθούν να αντιμετωπιστεί ο πόνος, ενώ αντίθετα είναι πιθανό να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Κατάλληλος θεωρείται ο αφρός ξυρίσματος, αφού προλαμβάνει την εξάπλωση των τοξινών που απελευθερώνει η τσούχτρα.

Επίσης, η εφαρμογή πάγου τοπικά και η λήψη αναλγητικών μπορούν να βοηθήσουν να υποχωρήσει ο πόνος και η φλεγμονή.

Πηγή: Onmed.gr