LifeStyle

Πασχαλινό τραπέζι και σωστή διατροφή…

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα συνοδεύονται από πολλές παραδόσεις που σχετίζονται με τη διατροφή αλλά και από πολλές……εxtra θερμίδες. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να απολαύσουμε τα έθιμα της πατρίδας μας χωρίς να το παρακάνουμε;

Αρχικά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι και τις ημέρες του Πάσχα ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από τα ίδια πράγματα που έχει κάθε ημέρα. Γι’ αυτό πρώτα από όλα προσπαθήστε να τηρήσετε όλα τα γεύματα της ημέρας: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.Μην παραλείψετε το πρωινό την Κυριακή του Πάσχα, φροντίστε όμως να μην είναι ιδιαίτερα παχυντικό. Μπορείτε άλλωστε στο πρωινό να γευτείτε μερικές από τις πασχαλινές λιχουδιές όπως είναι τα κουλουράκια ή το τσουρέκι, συνοδευόμενα από ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά.Μέχρι το μεσημέρι, αποφύγετε το τσιμπολόγημα και περιοριστείτε στην κατανάλωση κάποιου φρούτου.

Στο πασχαλινό τραπέζι γεμίστε ένα πιάτο με κανονική  ποσότητα, από τα φαγητά της ημέρας, προσπαθώντας να καταναλώσετε όσο περισσότερα λαχανικά μπορείτε. Έτσι θα απολαύσετε  όλες τις λιχουδιές αλλά με μέτρο.

Τα λαχανικά πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο και στο δείπνο του Μ. Σαββάτου, αφού θα μετριάσουν την όρεξή σας και θα καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα παχυντικής τροφής, χωρίς ταυτόχρονα να στερηθείτε την απόλαυση των πασχαλινών εδεσμάτων.

Προτιμήστε να ψήσετε κατσικάκι στο φούρνο, παρά αρνί.  Όποιο και από τα δυο να επιλέξετε, βάλτε μια λογική μερίδα στο πιάτο σας, αφαιρέστε το ορατό λίπος και μην τσιμπολογάτε όρθιοι πάνω από τη σούβλα, γιατί έτσι κινδυνεύετε να φάτε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.

Και αν θέλετε και την γλυκιά απόλαυση, ολοκληρώστε το γεύμα σας με φρέσκα φρούτα και αποφύγετε κάποιο γλυκό.

Και βέβαια προσοχή στο αλκοόλ, 1-2 ποτήρια κρασί είναι ότι πρέπει ενώ καλό είναι να αποφύγετε το τσίπουρο ή το ούζο γιατί συμβάλουν στην ανάγκη για τσιμπολόγημα. Και βέβαια καταναλώστε μέσα στην ημέρα άφθονη ποσότητα νερού.

Ευχαριστούμε για τις συμβουλές το Βeauty&Diet by Ελευθερία Κολυβά.