LifeStyle

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ποια η σχέση διατροφής – περιβάλλοντος

Τα διάφορα διατροφικά σχήματα που εφαρμόζονται ευρέως στον κόσμο, έχουν ποικίλες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως παραδείγματος χάρη σε αυτόν του περιβάλλοντος.

Η Μεσογειακή διατροφή, η Φυτοφαγία και η Ψαροφαγία φαίνεται πως είναι τα διατροφικά σχήματα με τη μεγαλύτερη θετική επίδραση προς το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, η Μεσογειακή Διατροφή συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, η Φυτοφαγία στον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ η Ψαροφαγία στον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου. Σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, η Φυτοφαγία είναι αυτή που μειώνει περισσότερο την οικολογική επιβάρυνση, συγκρίνοντας τη με τα υπόλοιπα διατροφικά σχήματα.

Προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό για το περιβάλλον, αλλά και την ανθρώπινη υγεία, καλό θα ήταν σε μεγάλο βαθμό να διορθωθούν οι διατροφικές επιλογές, που ως επί το πλείστον επηρεάζονται από την κουλτούρα, τις διατροφικές γνώσεις, την τιμή, τη διαθεσιμότητα, τη γεύση, αλλά και την ευκολία της πρόσβασης στα τρόφιμα.

Σήμερα παγκόσμια ο πληθυσμός  κατευθύνεται  κυρίως σε μια κατανάλωση περισσότερου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εμφάνιση διατροφο-εξαρτώμενων ασθενειών (π.χ. διαβήτη τύπου ΙΙ, διάαφόρων τύπων καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων, κ.ά.) αλλά και των αερίων θερμοκηπίου κατά 80%.

Επειδή η διαιτητική επιλογή και η διατροφική συμπεριφορά συνδέονται άμεσα με την ανθρώπινη και την περιβαλλοντική υγεία, η Μεσογειακή διατροφή, η Φυτοφαγία και η Ψαροφαγία, αποτελούν τις καλύτερες επιλογές για τη συνολική υγεία.

Για παράδειγμα:

Η φυτοφαγία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισής του Διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 41%, η Ψαροφαγία κατά 25% και η Μεσογειακή Διατροφή κατά 16%.

Με τα διατροφικά σχήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μειώνεται κατά 7-13%. Κατά σειρά αποτελεσματικότητας προηγείται η Ψαροφαγία, έπειτα η Φυτοφαγία και τέλος η Μεσογειακή Διατροφή.

Όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισής τους κατά 26%, η Ψαροφαγία κατά 21% και η Φυτοφαγία κατά 20%.

Σχετικά με το περιβάλλον, η κατά σειρά μείωση στους παραγόμενους ρύπους από τα τρία διατροφικά σχήματα είναι: 30% για την Μεσογειακή Διατροφή, 45% για την Ψαροφαγία και 55% για τη Φυτοφαγία 55%.

Τέλος, η αξιολόγηση και η εφαρμογή τέτοιου είδους διατροφικών λύσεων αποτελεί  μια παγκόσμια πρόκληση και ευκαιρία, με πολύ μεγάλα οφέλη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Μεσογειακή Διατροφή, την Φυτοφαγία και την Ψαροφαγία μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/9422-mesogeiaki-diatrofi-xortofagia-i-psarofagia?utm_source=newsletter_1072&utm_medium=email&utm_campaign=