LifeStyle

Οι θαυματουργές επιδράσεις του θαλασσινού νερού στην υγεία

Η θάλασσα πάντοτε είχε θεραπευτικές ιδιότητες για την υγεία μας. Τα καλά συστατικά που περιέχει το θαλασσινό νερό προστατεύουν, αναζωογονούν, διεγείρουν και ανανεώνουν τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το αλμυρό νερό, η άμμος, ο ήλιος, το θαλασσινό αεράκι και η λάσπη, συμβάλουν στην αντιμετώπιση συχνά επίπονων ενοχλήσεων και προσφέρουν αναρίθμητες ευεργετικές ιδιότητες στο δέρμα, στην κυκλοφορία αλλά και στην υγεία γενικότερα.
Αρχικά το θαλασσινό νερό, χαρακτηρίζεται από πολύ μικρές αλλαγές στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του, στις εποχικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του (από 0-30°C) και στην περιεκτικότητα του σε αλάτι. Επιπλέον, μέσω του φυτοπλαγκτόν, η θάλασσα μας προμηθεύει με οξυγόνο, αφού δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ομοιότητα της χημικής σύστασης των σωματικών υγρών του ανθρώπινου οργανισμού και του θαλασσινού νερού.
Η θάλασσα περιέχει και τα 92 μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται στη φύση και στον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα:
– Μαγνήσιο: Απαραίτητο τόσο για τη μυϊκή όσο και για τη νευρική δραστηριότητα του οργανισμού, για τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας σώματος, καθώς και για τη δομή των οστών.
– Ασβέστιο: Απόλυτα αναγκαίο για την πήξη του αίματος και για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.
– Νάτριο: Βοηθά στην ενυδάτωση των  κυττάρων, αφού παρακρατεί νερό στο εσωτερικό των μυών.
– Ιώδιο: Σταθεροποιεί το μεταβολισμό και επεμβαίνει επιβοηθητικά στην ανάπτυξη.
Το μπάνιο στη θάλασσα σίγουρα αποτελεί μια μορφή διασκέδασης και είναι συνδεδεμένο με την χαλάρωση, όμως τα οφέλη του δεν εξαντλούνται εκεί. Η σύσταση του θαλασσινού νερού συμβάλλει στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων υγείας, προσφέροντας  ένα αίσθημα αναζωογόνησης και ευεξίας.
Ακολουθούν οι θεραπευτικές ιδιότητες του:
1) Κυκλοφορία του αίματος
Το κολύμπι στο θαλασσινό νερό διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας, καθώς η είσοδος και η έξοδος από το νερό ισοδυναμεί με ένα είδος καρδιαγγειακής γυμναστικής.
2) Τοξίνες
Με το μπάνιο αποβάλλονται οι συσσωρευμένες τοξίνες από τον οργανισμό.
3) Ανοσοποιητικό σύστημα
Το νερό της θάλασσας είναι πλούσιο σε ζωτικά στοιχεία, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και ζωντανούς μικροοργανισμούς ,που μπορούν να παράγουν αντιβιοτική και αντιβακτηριακή δράση συμβάλλοντας στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα συστατικά του θαλασσινού νερού είναι εύκολα απορροφήσιμα και χρησιμοποιούνται από το σώμα μας τη στιγμή που κολυμπάμε.
4) Αναπνευστικό σύστημα
Στη θάλασσα οι εισπνοές γίνονται πιο βαθιές και οι σφυγμοί επιταχύνονται, καταπολεμώντας  έτσι το άσθμα, τη βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Βελτιώνεται σημαντικά η αναπνευστική λειτουργία, ενώ συμβάλλει αποτελεσματικά στις κρίσεις του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας. Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια ιγμορίτιδα λαμβάνουν επίσης σημαντικά οφέλη, καθώς βοηθά στην αποσυμφόρηση του ρινικού συστήματος.
5) Δερματικές παθήσεις
Η έκθεση στον ήλιο σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό, δρα ευεργετικά απέναντι σε ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως τη κνίδωση, το ατοπικό έκζεμα και τη ψωρίαση, ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία αποκαθιστά την ξηροδερμία.
6) Χαλάρωση
Ο ήχος των κυμάτων της θάλασσας μας μεταφέρει σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης του μυαλού και του σώματος. Το μαγνήσιο, το λίθιο και το βρώμιο βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων ορισμένων ουσιών στον εγκέφαλο, (σεροτονίνη, μελατονίνη, τρυπταμίνη), οι οποίες εμπλέκονται στην παθογένεση πολλών συναισθηματικών διαταραχών. Δεν είναι τυχαίο, το ότι το να ζει κάποιος κοντά στη θάλασσα, από μόνο του φαίνεται να επηρεάζει, τα επίπεδα του στρες. Ο ήχος της θάλασσας φαίνεται να μπορεί να αλλάζει το ρυθμό των εγκεφαλικών κυμάτων οδηγώντας μας σε ένα βαθύ διαλογιστικό επίπεδο. Μέσα από αυτό αναζωογονείται το μυαλό και το σώμα μας. Ακόμα και ο φρέσκος αέρας της θάλασσας μας κάνει καλό αφού είναι φορτισμένος με πληθώρα αρνητικών ιόντων.  Τα αρνητικά ιόντα πέρα του ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην οξυγόνωση του εγκεφάλου μας, εξισορροπούν και τα επίπεδα της σεροτονίνης του οργανισμού μας. Η σεροτονίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής εκείνος που έχει άμεση σχέση με τη διάθεση μας. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης εμπλέκονται σε συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Ο θαλασσινός αέρας φαίνεται, λοιπόν, να συμβάλλει στο να νιώθουμε μεγαλύτερη χαρά και ευδαιμονία.
7) Άσκηση
Μέσα στο νερό οι μύες καταφέρνουν να εργάζονται ανεξάρτητα από το βάρος του σώματος, οπότε αποτελεί μια καλή αφορμή για άσκηση χωρίς να καταβληθεί ιδιαίτερος κόπος. Ο άνθρωπος μέσα στο νερό αισθάνεται µόνο το 10% του βάρους του, με αποτέλεσμα να μειώνεται έτσι και η καταπόνηση των αρθρώσεων που στηρίζουν το σώμα, τα ισχία, τα γόνατα, την λεκάνη, τη σπονδυλική στήλη και ταυτόχρονα να μειώνεται και η πίεση στους μυς, στους τένοντες και στους συνδέσμους.
8) Κατά των ρευματισμών
Το νερό της θάλασσας είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και όπως έχει αποδειχτεί, τα άτομα που κολυμπούν συστηματικά απαλλάσσονται από τέτοιου είδους ενοχλήσεις. Aν το θαλασσινό νερό θερμανθεί στους 38ο βαθμούς Κελσίου, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη θεραπεία διαφόρων μορφών ρευματισμών, αφού βοηθά τις αρθρώσεις να ξαναβρούν την ελαστικότητά τους.
9) Κατά της αϋπνίας
Το θαλασσινό νερό περιέχει πολλά ανόργανα άλατα που δρουν ως φυσικά υπναγωγά, τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, αντιμετωπίζοντας έτσι την αϋπνία.
10) Αντιγήρανση
Το δέρμα ανακτά τη λάμψη και τη φρεσκάδα του. Tα θαλάσσια άλατα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα το μαγνήσιο ενυδατώνει το δέρμα και βελτιώνει την τραχιά εμφάνιση της επιδερμίδας. Αποκαθιστά το κολλαγόνο. Τα φύκια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα, πρωτεΐνες και βιταμίνες και χρησιμοποιούνται για την ενυδάτωση της επιδερμίδας, της προστασίας από φλεγμονές, της προφύλαξης από τις ελεύθερες ρίζες και από τη διατήρηση της ελαστικότητας της, καθυστερώντας τη γήρανση.
Σε μια επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείτε στην παραλία, φροντίστε να εκμεταλλευθείτε στο έπακρο τις θαυματουργικές ιδιότητες που παρέχει η θάλασσα.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη του θαλασσινού νερού μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://medlabgr.blogspot.com/2016/06/healing-power-sea.html