Οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού στην υγεία

Το γιαούρτι που είναι μια αγαπημένη τροφή, αποτελεί μια επιλογή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, το γιαούρτι μπορεί να μειώσει την φλεγμονή, βελτιώνοντας την ακεραιότητα του εντερικού τοιχώματος και εμποδίζοντας τις ενδοτοξίνες να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Κατά την διεξαγωγή της έρευνας, τέθηκαν υπό παρακολούθηση 120 γυναίκες που βρίσκονταν πριν την εμμηνόπαυση, οι μισές από τις οποίες ήταν παχύσαρκες. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Η μια έπρεπε να τρώει 340 γραμμάρια γιαούρτι με λίγα λιπαρά κάθε μέρα για εννέα εβδομάδες ενώ η άλλη αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου χωρίς κατανάλωση γιαουρτιού κατά το ίδιο διάστημα.

Στην πορεία της έρευνας, μετρήθηκαν διάφοροι βιοδείκτες μέσω δειγμάτων αίματος, προκειμένου να μελετηθεί η  έκθεση του οργανισμού στις ενδοτοξίνες και τη φλεγμονή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στα άτομα που κατανάλωναν γιαούρτι, υπήρξε σημαντική βελτίωση σε κάποιους δείκτες, όπως για παράδειγμα στον παράγοντα νέκρωσης του όγκου, που θεωρείται σημαντική πρωτεΐνη ενεργοποίησης της φλεγμονής.

Επιπλέον, όταν οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε δοκιμασία με υψηλά θερμιδικά γεύματα, η κατανάλωση γιαουρτιού ως επιδόρπιο συντελούσε σε βελτίωση των βιοδεικτών έκθεσης στις ενδοτοξίνες και τη φλεγμονή κατά την διάρκεια της πέψης.

Ακόμη, παρατηρήθηκε ότι το γιαούρτι βοηθούσε στον μεταβολισμό της γλυκόζης στα άτομα με παχυσαρκία, επιταχύνοντας τη μείωση των μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια μερίδα γιαούρτι πριν από κάθε γεύμα, βοηθά στην βελτίωση του μεταγευματικού μεταβολισμού και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων.

Πηγή: bovary.gr

About Lefkada Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*