LifeStyle

Μοσχοκάρυδο: Οι ευεργετικές ιδιότητες του για το συκώτι

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Proteome Research, το μπαχαρικό που θωρακίζει το συκώτι από διάφορα προβλήματα, δεν είναι άλλο από το γνωστό σε όλους μας μοσχοκάρυδο.

Το συκώτι, συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως είναι η αποτοξίνωση, η σύνθεση πρωτεϊνών, και η παραγωγή ουσιών που διευκολύνουν την πέψη, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρωπίνου σώματος.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί εδώ και αιώνες το συγκεκριμένο μπαχαρικό για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών παθήσεων.

Αποτελεί τον καρπό του δέντρου Myristica fragrans και ευδοκιμεί κυρίως στην Ινδονησία.

Όσον αφορά το συκώτι, το μοσχοκάρυδο το προστατεύει από σοβαρές βλάβες καθώς επαναφέρει σε πιο υγιή επίπεδα τα διάφορα λιπίδια και τις ακυλοκαρνιτίνες, ουσίες που όταν αυξηθούν υπερβολικά αποτελούν δείκτη για τις διαταραχές του μεταβολισμού.

Επιπλέον, ρυθμίζει την πρωτεΐνη PPARα, που παίζει ρόλο-κλειδί στον μεταβολισμό των λιπαρών στο ήπαρ, ενώ η μυρισλιγνάνη, συστατικό του μοσχοκάρυδου, παρέχει ισχυρή προστασία ενάντια στις διάφορες βλάβες του ήπατος.

Τέλος, το μοσχοκάρυδο δρα ευεργετικά κατά του άσθματος, των ρευματικών πόνων, του πονόδοντου, των λοιμώξεων, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθά και στην αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας, της υπεργλυκαιμίας, των βλαβών του καρδιακού ιστού και της ηπατικής τοξικότητας.