LifeStyle

Μιχαηλία Γράψα: Έκανε το τσιμέντο τέχνη…

Της
Βιβιάννας Βαρδή

 

Η καταγωγή της Μιχαηλίας Γράψα είναι από την Εξάνθεια. Όμως για οικογενειακούς λόγους από μικρή έφυγε από το χωριό και μεγάλωσε στη Βόνιτσα. Η Εξάνθεια και η Λευκάδα , γενικότερα, ήταν και είναι το σημείο αναφοράς των διακοπών της και όχι μόνο… Τα χρώματα της Λευκάδας έχουν επηρεάσει πλέον και τη δουλειά της. Τελείωσε interior designer αλλά μετά από μικρή περιπλάνηση κατέληξε στη δημιουργία αντικειμένων , κυρίως από τσιμέντο και γύψο… Υπέροχα μικρά αντικείμενα που τους έχει δώσει αυτό το κάτι παραπάνω ώστε να κάνουν ένα σκληρό υλικό , όπως είναι το τσιμέντο, να μην είναι ψυχρό αλλά καλόγουστο και ενδιαφέρον. Την ανακαλύψαμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και εντυπωσιαστήκαμε από αυτά που δημιουργεί… Έτσι και βρεθήκαμε μαζί της…

* Σίγουρα το ότι έχετε σπουδάσει interior designer έχει μεγάλη σχέση και με την κατασκευή… Από την αρχή δημιουργούσατε αντικείμενα;

⁃ Οι σπουδές με βοήθησαν να αποκτήσω γνώσεις γύρω από την χρήση των υλικών, του συνδυασμού τους και γενικότερα με ώθησαν να αρχίσω να πειραματίζομαι με υλικά όπως το τσιμέντο και ο γύψος. Δεν ήταν πάντως που το έκανα από πριν, παρότι μου άρεσε η ιδέα των κατασκευών γενικότερα.

* Πως ξεκίνησε η ιδέα της κατασκευή αντικειμένων από τσιμέντο ;

⁃ Καταρχάς, είναι ένα υλικό που μου αρέσει παρά πολύ! Υπάρχει παντού γύρω μας, αλλά συνήθως είναι ένα οικοδομικό υλικό. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και ως διακοσμητικό υλικό, πιο πολύ όμως σε μεγάλες επιφάνειες όπως δάπεδα και τοίχους (πατητή τσιμεντοκονία). Η δίκη μου ιδέα ήταν να κατασκευάσω μικρά αντικείμενα από αυτό το υλικό και να τα προσαρμόσω μέσα σε αυτούς τους χώρους και όχι μόνο.

* Δημιουργείτε , εκτός των άλλων, και είναι και αυτό που σας χαρακτηρίζει, γλάστρες από τσιμέντο …
⁃ Οι γλάστρες ήταν όντως από τις πρώτες μου κατασκευές και αυτό γιατί συνδυάζοντας ένα ψυχρό υλικό όπως το τσιμέντο με έναν ζωντανό οργανισμό όπως ένα φυτό, δημιουργείς κατά την γνώμη μου ένα μοναδικό διακοσμητικό αντικείμενο.

* Προσθέτετε και τα φυτά;

⁃ Ναι, προσθέτω τα φυτά, συνήθως επιλέγω κακτοειδή, όπως παχύφυτα και μικρούς κάκτους και αυτό για δυο λόγους: Έχουν μια minimal αισθητική που δένει αρμονικά με το τσιμέντο και είναι πολύ διαχρονικά!

*Τι άλλα αντικείμενα φτιάχνετε;

⁃ Φτιάχνω επίσης αντικείμενα από γύψο, βάσεις για ρεσώ μικρού και μεγάλου μεγέθους, διακοσμητικά δοχεία τα οποία πολλές φορές συνδυάζονται με υλικά όπως το γυαλί, και σκέφτομαι να συνδυάσω και το ξύλο.
* Σε ποιους χώρους απευθύνεται το αντικείμενο από τσιμέντο;
⁃ Παντού! Στο σπίτι, στα δωμάτια, στους κήπους, σε μαγαζιά, σε βιτρίνες, σε χώρους εστίασης και όπου αλλού θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος ότι ταιριάζει!