LifeStyle

Μέλι: Ένας “χρυσός” θησαυρός για την υγεία

Το μέλι  είναι μια γλυκαντική ουσία με μεγάλη θρεπτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό και την υγεία.

Έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι παχαίνει καθώς μια κουταλιά της σούπας μέλι προσδίδει γύρω στις 60 θερμίδες, που ισούται περίπου με την θερμιδική αξία ενός φρούτου. Ωστόσο, έχει μηδενικό ποσοστό λίπους, ενώ περιέχει 15 γραμμάρια υδατανθράκων, η πρόσληψη των οποίων είναι απαραίτητη καθημερινά και θα πρέπει να καλύπτουν το 50% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Το μέλι αποτελεί τροφή πλούσια σε απλά σάκχαρα (γλυκόζη), που αποτελεί το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου. Η κατανάλωσή του στο πλαίσιο μιας σωστής διατροφής όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά μας οπλίζει με πολλές από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μελιού με απώλεια βάρους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στην αποτροπή πρόσληψης επιπλέον κιλών και επίσης να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος. Επιπλέον, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε σύγκριση με τη ζάχαρη, το μέλι μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια του ορού. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το ωμό μέλι μπορεί να ενεργοποιήσει ορμόνες που καταστέλλουν την όρεξη. Στην μελέτη, οι ορμόνες της όρεξης και οι γλυκαιμικές αποκρίσεις μετρήθηκαν σε 14 υγιείς μη παχύσαρκες γυναίκες αφού κατανάλωναν πρωινό που περιείχε μέλι ή ζάχαρη. Συνολικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μελιού προσφέρει πιθανά προστατευτικά αποτελέσματα στην παχυσαρκία.

Το ωμό μέλι περιέχει φυσικά σάκχαρα, νερό, μέταλλα, βιταμίνες, γύρη και πρωτεΐνη. Είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας, καθώς προσφέρει ενέργεια με τη μορφή γλυκογόνου του ήπατος, καθιστώντας το ιδανικό ως πηγή ενέργειας πριν και μετά την άσκηση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια ημερήσια δόση ωμού μελιού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών που προάγουν την υγεία στο σώμα και εμποδίζουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν ασθένειες. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργώντας προληπτικά έναντι οποιασδήποτε ασθένειας. Το μέλι περιέχει πολυφαινόλες, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Τέλος, το ακατέργαστο μέλι έχει είναι εξίσου αποτελεσματικό στη θεραπεία του βήχα όσο και τα σιρόπια που κυκλοφορούν στην αγορά. Σύμφωνα με μελέτες, μια μεμονωμένη δόση μελιού μπορεί να μειώσει την έκκριση βλέννας και τον βήχα.  Συστήνεται ½ – 2 κ.γ. μέλι για τη βελτίωση του βήχα σε άτομα άνω του ενός έτους.

 

Πηγή: Onmed.gr