LifeStyle

Μεγάλα τα οφέλη του ποδοσφαίρου για την υγεία των ηλικιωμένων

Μια πρώτη παγκόσμια μελέτη που διεξήχθη στις Νήσους Φερόε από ερευνητές ποδοσφαίρου και φυσιολόγους από το Τμήμα Αθλητικής Επιστήμης και Κλινικής Βιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, περιλαμβάνει τη ποδοσφαιρική και διαιτητική καθοδήγηση σε ενήλικες με προδιαβήτη.

Το συμπέρασμα της ήταν ότι, η προπόνηση ποδοσφαίρου δύο φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με τη διατροφική καθοδήγηση βελτιώνει το επίπεδο φυσικής κατάστασης και το προφίλ καρδιαγγειακής υγείας σε αγύμναστα άτομα (άνδρες και γυναίκες) μεγάλης ηλικίας ακόμα κι αν έχουν προδιαβήτη, ενώ οδηγεί σε υγιέστερη απώλεια βάρους σε σχέση με μια κανονική δίαιτα.

Γύρω στα 50 άτομα – 25 από κάθε φύλο – υποβλήθηκαν σε παρέμβαση 16 εβδομάδων που περιελάμβανε διατροφική καθοδήγηση και διήμερες προπονήσεις ποδοσφαίρου διάρκειας 30-60 λεπτών. Η διάρκεια της εκπαίδευσης αυξήθηκε σταδιακά από τα 30 λεπτά ανά συνεδρία τις πρώτες 2 εβδομάδες, σε 60 λεπτά ανά συνεδρία στις τελευταίες 10 εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες ήταν άντρες και γυναίκες από 55-70 ετών με κακή φυσική κατάσταση και κατά κύριο λόγο υπέρβαροι, ορισμένοι με προδιαβήτη, ενώ οι μισοί είχαν οστεοπόρωση.

Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνδυασμού του ψυχαγωγικού ποδοσφαίρου με την υγιεινή διατροφή και τα αποτελέσματα αυτής έχουν μόλις δημοσιευθεί στο Σκανδιναβικό επιστημονικό έντυπο «Journal of Medicine and Science in Sports».

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και επικεφαλής της έρευνας, Magni Mohr, αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι ο συνδυασμός ψυχαγωγικού ποδοσφαίρου και διαιτητικής καθοδήγησης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός με θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς και στο μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού, περισσότερο από ότι είχαν ελπίσει ότι θα είναι.

Η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας στα άτομα που ακολούθησαν την προπόνηση μαζί με τις διατροφικές συμβουλές καθορίστηκε από την αύξηση της φυσικής κατάστασης και από την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν οι συμμετέχοντες διατηρήσουν τις επιδόσεις τους θα μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 50%.

Το βελτιωμένο μεταβολικό προφίλ στα άτομα που ακολούθησαν την προπόνηση μαζί με τις διατροφικές συμβουλές, προσδιορίστηκε με μια σοβαρή μείωση στην ολική χοληστερόλη, στην LDL χοληστερόλη και στο ποσοστό σωματικού λίπους συγκριτικά με τα άτομα που ακολούθησαν μόνο διατροφικές οδηγίες. Επίσης, και οι δύο ομάδες εμφάνισαν μείωση του σακχάρου στο αίμα, χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων.

Ο συνδυασμός αυτός ήταν αρκετά αποτελεσματικός γιατί το ποδόσφαιρο ενδείκνυται για να “χτίσει” κανείς καλούς μύες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Peter Krustrup, καθηγητής Αθλητισμού και Επιστημών Υγείας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, που έχει 15ετή εμπειρία στη μελέτη των επιπτώσεων του ποδοσφαίρου στην υγεία, υποστηρίζει ότι τα άτομα που συνδυάζουν τη διατροφική καθοδήγηση με την προπόνηση ποδοσφαίρου μπορούν να χάσουν ένα σημαντικό βάρος και ταυτόχρονα να επιτύχουν αύξηση της μυϊκής μάζας και της λειτουργικής ικανότητας. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τα αποτελέσματα της κανονικής δίαιτας, όπου το άτομο χάνει βάρος αλλά γίνεται σωματικά πιο αδύναμο επειδή χάνονται τόσο λίπος όσο και μυϊκή μάζα.

Επίσης, συμπληρώνει, «η μελέτη αποδεικνύει ότι μπορούμε να αποτρέψουμε τον διαβήτη τύπου 2 μέσω μιας παρέμβασης που συνδυάζει άσκηση και δίαιτα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Krustrup, τα στοιχεία που προέκυψαν από αυτή την μελέτη, δείχνουν ότι το ποδόσφαιρο είναι μια αποτελεσματική και ευρέως φάσματος άσκηση που λειτουργεί τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Και μπορεί η ιδέα του ποδοσφαίρου για γυναίκες σε τόσο μεγάλες ηλικίες να ακούγεται κάπως περίεργη, ωστόσο είναι μια σημαντική μορφή εκγύμνασης για άτομα μεγάλης ηλικίας. Μάλιστα, όπως λέει, οι συμμετέχοντες απολάμβαναν την προπόνηση τους και δεν υπέστησαν βλάβες σε οστά και αρθρώσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr