LifeStyle

Κεράσια: Πολλά τα οφέλη τους για τον ανθρώπινο οργανισμό

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του εμφανίστηκαν στην αγορά και τα καλοκαιρινά φρούτα. Πέρα από μια διατροφικά υγιεινή επιλογή, είναι δροσιστικά και πολύ γευστικά. Αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο είναι και το κεράσι.

Το κεράσι λοιπόν είναι ο καρπός της κερασιάς, με σχήμα σφαιρικό και φλοιό λείο και γυαλιστερό. Είναι μικρό σε μέγεθος και το χρώμα του ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών: το γλυκό κεράσι και το ξινό κεράσι, που είναι γνωστό ως βύσσινο.

Η χρωστική ουσία ανθοκυάνη είναι αυτή που δίνει το κόκκινο χρώμα στο κεράσι και αποτελεί ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό που παίζει προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο σε πλήθος ασθενειών, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και στη βήτα καροτίνη. Περιέχουν επίσης βιταμίνες του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3), φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ, ενώ έχουν και μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, χαλκού και πρωτεϊνών.  Η θερμιδική τους αξία είναι πολύ χαμηλή καθώς ένα κεράσι αποδίδει περίπου μόνο 4-5 θερμίδες.

Εκτός από νόστιμα και δροσιστικά, τα κεράσια ωφελούν σε σημαντικό βαθμό τον ανθρώπινο οργανισμό. Για παράδειγμα:

1) Είναι αντικαρκινικά, εξαιτίας των ανθοκυανινών που περιέχουν, οι οποίες συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των καρκινογόνων ουσιών.

2) Οι φυτοστερόλες που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα κεράσια βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

3) Με την κατανάλωση των κερασιών, γίνεται μεγαλύτερη παραγωγή και έκκριση πεπτικών ουσιών, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

4) Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών.

5) Ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

6) Περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία και το καρδιαγγειακό σύστημα.

7) Οι θρεπτικές ουσίες τους έχουν ιδιότητες καθαρισμού που βοηθούν το συκώτι και τα νεφρά να απαλλαγούν από την τοξικότητα, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία τους.

8) Λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων που περιέχουν δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Οι καταστάσεις αυτές εμφανίζονται κυρίως λόγω αυξημένης παραγωγής ουρικού οξέος. Έτσι λοιπόν, όταν τα κεράσια καταναλώνονται τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες, είναι δυνατόν να βοηθήσουν στον έλεγχο της υπερβολικής παραγωγή ουρικού οξέος στο αίμα.

9) Βοηθούν στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών και της τερηδόνας.

10) Περιέχουν μελατονίνη, η οποία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.Η μελατονίνη επίσης βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και  στη διατήρηση ενός υγιούς ύπνου.

11) Συμβάλλουν θετικά στο ζήτημα της αναιμίας, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο που προάγει την αιμοποίηση.

12) Αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Πιο συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης θα μπορούσαν να προδίδουν ένα καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο αποτρέποντας την υπερ- ή υπό-γλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη.

13) Τέλος, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για δίαιτα, αφού έχουν μικρή θερμιδική απόδοση και δημιουργούν στο άτομο το αίσθημα του κορεσμού.

Πηγή: iatronet.gr