LifeStyle

Ηλίαση & Θερμοπληξία: Πως αντιμετωπίζονται κατά τη θερινή περίοδο

Τη θερινή περίοδο η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη και οι θερμοκρασίες αρκετά υψηλές. Όταν κανείς εκτίθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο είναι πολύ πιθανό να υποστεί ηλίαση ή θερμοπληξία. Τα συμπτώματα που έχουν μπορεί να είναι είτε ελαφριάς είτε βαριάς μορφής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει κανείς στη νοσηλεία για να τις αντιμετωπίσει.

Η ηλίαση αποτελεί μια διαταραχή που κάνει την εμφάνιση της μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο, συνήθως με ακάλυπτο το κεφάλι και τον αυχένα. Ο κίνδυνος  ηλίασης είναι μεγαλύτερος το μεσημέρι, διότι τότε οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην γη.

Εκείνοι που πλήττονται πιο εύκολα από αυτή είναι όσοι αισθάνονται κουρασμένοι, τα ηλικιωμένα άτομα και τα παιδιά, ειδικά όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι άμεση και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ευαισθησία του ανθρώπινου εγκεφάλου απέναντι στη θερμότητα. Τα συμπτώματα της είναι συνήθως:

  1. Κόκκινο και ζεστό πρόσωπο
  2. Γρήγορος και δυνατός παλμός
  3. Πόνος στο κεφάλι, αδυναμία, ζαλάδα, ίλιγγος, παραισθήσεις, παραλήρημα
  4. Έξαψη, εμετός, υψηλός πυρετός
  5. Σε βαριές περιπτώσεις, εμφανίζονται σπασμοί και απώλεια συνείδησης

Όταν κάποιος υποστεί ηλίαση πρέπει να δράσουμε άμεσα ανασηκώνοντας του ελαφρά το κεφάλι και δροσίζοντας τον με νερό, ενώ παράλληλα απαραίτητη είναι η κατανάλωση κρύων ποτών ή χυμών φρούτων μέχρι να έρθει το σώμα του σε μια φυσιολογική θερμοκρασία.

Όσον αφορά την θερμοπληξία, ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να διατηρεί σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία (36,8+/-0,4 °C),  με τη βοήθεια θερμορρυθμιστικών μηχανισμών που έχει.

Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές το σώμα αποβάλλει θερμότητα περιορίζοντας τις καύσεις του, με διεύρυνση των μικρών αγγείων, με αύξηση της εφίδρωσης και με επιτάχυνση της αναπνοής.

Η θερμοπληξία αποτελεί μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε δυσλειτουργία των θερμορρυθμιστικών μηχανισμών. Εκδηλώνεται με εγκεφαλικές διαταραχές, υψηλότατο πυρετό και απουσία εφίδρωσης.

Για να υποστεί θερμοπληξία κάποιος θα πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχει υψηλή εξωτερική θερμοκρασία με υψηλή υγρασία  και ο οργανισμός του να είναι προδιατεθειμένος.

Οι πιο ευπαθείς ομάδες σε υψηλές θερμοκρασίες είναι τα νεογνά και τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας συνήθως είναι:

  1. πυρετός 
  2. εμετός 
  3. διάρροια
  4. διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος
  5. απουσία εφίδρωσης
  6. απώλεια αισθήσεων
  7. πιθανότητα πρόκλησης εμφράγματος του μυοκαρδίου
  8. σε ακραίες περιπτώσεις, κωματώδης κατάσταση και θάνατος 

Όταν κάποιος υποστεί θερμοπληξία τον μεταφέρουμε αμέσως σε μέρος δροσερό και σκιερό, του αφαιρούμε τα ρούχα και του βρέχουμε το πρόσωπο, τον λαιμό και το στήθος με κρύο νερό. Η χρήση πάγου είναι καλό να αποφεύγεται ενώ ένας ανεμιστήρας κρίνεται απαραίτητος. Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι του και κάνουμε εντριβές στα άκρα του με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω. Αν είναι σε θέση να πιει του δίνουμε πολλά υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού. Καλούμε και το 166 διότι ο θερμόπληκτος πολλές φορές χρειάζεται νοσηλεία σε εντατική μονάδα.

Καλό λοιπόν θα ήταν, τις ημέρες του καύσωνα να προτιμούνται οι κλιματιζόμενοι δροσεροί χώροι και να αποφεύγεται η έντονη δραστηριότητα κατά τις μεσημεριανές ώρες.

 

Πηγή: Onmed.gr