LifeStyle

Φιστίκια Αιγίνης: Ποια η διατροφική και θερμιδική τους αξία

Τα φιστίκια Αιγίνης, πέρα από το γεγονός ότι είναι ένας από τους πιο αγαπημένους ξηρούς καρπούς, έχουν χαρακτηριστεί και ως υπερ-τροφή. Είναι ιδιαίτετα εύγευστα αλλά και πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Είναι καλύτερα να καταναλώνονται καβουρντισμένα και ανάλατα. Μια μικρή χούφτα (28 γρ.) φιστικιά Αιγίνης ισούται περίπου με 160 θερμίδες, ενώ παράλληλα η ίδια ποσότητα φιστικιών θα μας εφοδιάσει με το 16% της βιταμίνης Β1 που χρειαζόμαστε ημερησίως και το 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Β6.

Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε καλά λιπαρά οξέα και συγκεκριμένα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Επίσης, η περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε λίπος βοηθάει στο να δημιουργηθεί άμεσα το αίσθημα του κορεσμού και κατά συνέπεια συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της πείνας. Επιπλέον τα συγκεκριμένα φιστίκια περιέχουν ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός και το μαγγάνιο, φυτικές ίνες, φυτικές στερόλες και αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως η λουτεΐνη και οι ανθοκυανίνες, τα οποία αποδίδουν στον καρπό του φιστικιού αυτό το μοναδικό πράσινο-μοβ χρώμα του.

Βάσει επιστημονικών μελετών, η προσθήκη φιστικιών στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τη λειτουργία του ενδοθηλίου, καθώς και παραμέτρους που σχετίζονται με τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Τέλος, άλλες μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση φιστικιών βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ, δηλαδή βελτιώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες, ενώ προσδίδει και σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη στον οργανισμό.

Πηγή: Onmed.gr