LifeStyle

Δέκα σημάδια ασθένειας που είναι ορατά στο πρόσωπο

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά συμπεράσματα για την υγεία μας, καθώς μπορεί να αποτελούν μικρά συμπτώματα υποκείμενων παθήσεων.

Οι γιατροί κατά την διάρκεια της εξέτασης των ασθενών αναζητούν αυτές τις αλλαγές στην όψη, προκειμένου να κάνουν μια πρώτη διάγνωση. Οι πληροφορίες που αντλούν δεν είναι μόνο από τα λεγόμενα του ασθενή αλλά και από την εικόνα του.
Τα δέκα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν κάποια ασθένεια, είναι τα ακόλουθα:
Ξηρό και σκασμένο δέρμα ή χείλη
Αποτελεί ένα βασικό σύμπτωμα αφυδάτωσης. Είναι πολύ πιθανό να υποδεικνύει πρόβλημα που σχετίζεται με την λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων, όπως ο υποθυρεοειδισμός και ο διαβήτης. Άλλα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού αποτελούν το αίσθημα κρύου, η αύξηση βάρους και η κόπωση, ενώ τα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν, συχνοουρία, έντονη δίψα και θολή όραση.
– Τριχοφυΐα 
Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα κατά μήκος της γνάθου, στο πηγούνι και στο άνω χείλος, μπορεί πιθανά να οφείλεται σε μια ορμονική ανισορροπία,  στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όπου παρατηρείται η αύξηση των ανδρικών ορμονών.
– Μαλακά, κίτρινα σημάδια στα βλέφαρα
Αυτά είναι τα ξανθελάσματα, δηλαδή δερματικές αλλοιώσεις οι οποίες στο εσωτερικό τους συσσωρεύουν ένα υγρό πλούσιο σε χοληστερόλη, τα οποία είναι στενά συνδεδεμένα με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
– Πρήξιμο και σακούλες στα μάτια
Μπορεί να αποτελούν σημάδι χρόνιων αλλεργιών , οι οποίες προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Εξαιτίας της ευαισθησίας της επιδερμίδας κάτω από τα μάτια, οι αλλεργίες προκαλούν πρήξιμο ενώ της προσδίδουν μια μωβ-μπλε απόχρωση.
– Ασυμμετρία προσώπου
Πιθανό να αποτελεί ένα από τα πρώτα σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης μπορεί να νιώσετε ένα μούδιασμα στη μια πλευρά του προσώπου, να αδυνατείτε να χαμογελάσετε ή να μιλήσετε.
– Αποχρωματισμός επιδερμίδας
Η χλωμάδα μπορεί να αποτελεί ένδειξη αναιμίας, ενώ η ωχρή επιδερμίδα ασθένεια του ήπατος. Μια πιο γαλαζωπή απόχρωση σε χείλη και νυχιά μπορεί να υποδηλώνει παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων.
– Εξανθήματα και κηλίδες
Κάποια δερματικά συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Το “δέρμα κοτόπουλου” στο πίσω μέρος των μπράτσων είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ενός λιπαρού οξέος και βιταμίνης Α που προκαλείται από την δυσαπορρόφηση της γλουτένης. Η ερπειτοειδής δερματίτιδα μπορεί επίσης να συνδέεται σε κάποιους ανθρώπους με τη δυσανεξία στη γλουτένη. Τα αντισώματα που απελευθερώνονται έπειτα από την κατανάλωση γεύματος που περιέχει γλουτένη προκαλούν φαγούρα και υδαρείς φουσκάλες στο δέρμα. Ένα εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας αποτελεί συνήθως σημάδι του ερυθηματώδους λύκου. Οι αλλεργίες, το έκζεμα και η ροδόχρους ακμή, καθώς και ορισμένες λοιμώξεις είναι πιθανό να προκαλέσουν εξανθήματα στο πρόσωπο.
– Δύσμορφο πηγούνι
Οι ήπιες δυσμορφίες στο σαγόνι, όπως ο προγναθισμός και ο υπογναθισμός, μπορεί να συνδέονται με άπνοια, μια διαταραχή κατά την οποία η αναπνοή σταματά για περίπου δέκα δευτερόλεπτα ή περισσότερο κατά την διάρκεια του ύπνου. Το ροχαλητό, οι πρωινοί πονοκέφαλοι και η μόνιμη κούραση επίσης είναι συμπτώματα άπνοιας.
– Απώλεια τριχών
Μάλλον αποτελεί σημάδι αλωπεκίας, μιας αυτοάνοσης διαταραχής, κατά την οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους θύλακες των τριχών. Δυστυχώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία.
– Νέες ελιές 
 Αν παρατηρηθούν νέες ελιές ή σπίλοι στο δέρμα, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ένα δερματολόγο, καθώς μπορεί να οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος ή να αποτελούν σημάδι εσωτερικής νόσου ή γενετικού συνδρόμου.
Πηγή: Onmed.gr