LifeStyle

8 διατροφικά tips για ακαταμάχητες καλοκαιρινές εμφανίσεις

Το καλοκαίρι σε λίγες μέρες είναι και επίσημα εδώ και φυσικά οι περισσότεροι επιθυμούμε μια ανανεωμένη και προσεγμένη εκδοχή του εαυτού μας. Η καλή διατροφή και η άσκηση αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας. Πολλές φορές βέβαια, αυτό μας προκαλεί ένα άγχος, το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε για να μην οδηγηθούμε σε ακρότητες.

Προκειμένου να βγούμε στην παραλία στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση, η διαιτολόγος Έλενα Γληγόρη μας δίνει 8 διατροφικές συμβουλές:

1) Ενυδάτωση:

Το βασικότερο σημείο στην προσπάθεια να έχει κανείς έναν υγιή οργανισμό είναι η ενυδάτωση. Με την αύξηση της θερμοκρασίας  παράλληλα αυξάνονται και οι ανάγκες του οργανισμού. Φροντίστε να καταναλώνετε άφθονη ποσότητα νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλές φορές το αίσθημα της δίψας εκδηλώνεται ως πείνα. Για αυτό λοιπόν προτού καταναλώσετε κάποια τροφή, βεβαιωθείτε ότι δεν διψάτε.

 2) Φρούτα:

Να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα. Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών και πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον κάνουν πολύ καλό γενικότερα στο δέρμα, το οποίο κατά την θερινή περίοδο δοκιμάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

3) Συχνά γεύματα:

Να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι, τα επίπεδα ενέργειας διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα, εμποδίζοντας την κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας φαγητού επειδή το αίσθημα της πείνας είναι έντονο.

4) Αλάτι και ζάχαρη:

Να περιορίσετε ή να καταναλώνετε με μέτρο το αλάτι και την ζάχαρη. Εκτός από τις θερμίδες που προσδίδουν, συμβάλλουν και στην κατακράτηση των υγρών.

5) Πρωτεΐνες:

Να φροντίσετε ώστε όλα τα κυρίως γεύματα, (πρωινό, δεκατιανό, απογευματινό), να περιλαμβάνουν πρωτεΐνες φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Σχετικά με τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, πάντοτε να αφαιρείτε τις πέτσες και το ορατό λίπος, ενώ είναι καλύτερο να προτιμάτε τα ψάρια και το κοτόπουλο. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά να επιλέγετε εκείνα που είναι χαμηλά σε λιπαρά.

6) Ακραίες δίαιτες:

Να μην ακολουθείτε ποτέ δίαιτες που είναι πολύ στερητικές και αποκλείουν ομάδες τροφίμων! Τέτοιου τύπου δίαιτες αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, καθώς ρίχνουν το μεταβολισμό και καταβολίζουν την μυική μάζα, με αποτέλεσμα η διαφορά που είναι ορατή στη ζυγαριά, να είναι απώλεια υγρών και όχι λίπους.

7) Παράλειψη γευμάτων:

Δεν θα πρέπει να παραλείπονται τα βασικά γεύματα. Με αυτό τον τρόπο, δεν γλιτώνετε  θερμίδες αλλά καταφέρνετε το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

8) Αλκοόλ:

Να λέτε όχι στα coctails που είναι πλούσια σε θερμίδες και ζάχαρη, καθώς επίσης και στις μπύρες. Όχι μόνο δεν ενυδατώνουν τον οργανισμό, αλλά συμβάλλουν και στην απώλεια υγρών. Να τα καταναλώνετε με μέτρο ή να προτιμάτε ένα ποτήρι (καλύτερα κόκκινο) κρασί.

 

Εντάσσοντας τα παραπάνω tips στην καθημερινότητα μας, σε συνδυασμό με την άθληση, θα καταφέρουμε να αισθανόμαστε μεγαλύτερη υγεία και ευεξία. Λαμβάνοντας υπόψη την ανεβασμένη αυτοπεποίθηση και την ανέμελη διάθεση, οι καλοκαιρινές μας εμφανίσεις θα είναι σίγουρα ακαταμάχητες!

 

Επιμέλεια κειμένου: Κυριακή Θειακού