ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζάκυνθος: Παράξενα γεωλογικά φαινόμενα παρατηρούνται μετά τον σεισμό

Μια σειρά από περίεργα γεωλογικά φαινόμενα σημειώνονται στο νησί της Ζακύνθου, αποτέλεσμα του μεγάλου σεισμού που ταρακούνησε το νησί. Οι κάτοικοι στο Κερί παρατήρησαν πετρέλαιο στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ στη Λιθακιά ήχοι προερχόμενοι από τα έγκατα της γης προκαλούν πανικό.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του «Μαραθία» στο Κερί της Ζακύνθου, φαίνεται πως η επιφάνεια της θάλασσας έχει γεμίσει με πετρέλαιο, ενώ παράλληλα υπάρχουν και αραιές φυσαλίδες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο imerazante.gr, ο Δρ. Φυσικής και Ερευνητής Σεισμολογίας Γ. Κοπανάς  στο βιβλίο «Οι Σεισμοί της Ζακύνθου» που έχουν γράψει με τους κ.κ. Γ. Αντωνόπουλο, Ε. Λέκκα και Μ. Κολυβά υπάρχουν παρόμοιες περιγραφές «αναβρασμός πισσασφάλτου» και ανάμειξη με νερό, στους σεισμούς του 1636 (30 Σεπ.) του 1791 (22-23 Οκτ. και 2 Νοε.) και του 1840 (18-30 Οκτ.)
Μάλιστα και οι ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως το φαινόμενο παρατηρείται όλο  το χρόνο, απλά τις τελευταίες ημέρες είναι λίγο πιο έντονο.

Από την αρχαιότητα σε επιφανειακά κοιλώματα της Ζακύνθου αναβλύζει μαύρο πετρέλαιο (Μαζούτ) το οποίο οι κάτοικοι ονόμαζαν “Νάφθα” και το χρησιμοποιούσαν για φωτισμό (πυρσούς), για στεγανοποίηση σκαφών (πίσσα) κ.α. Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος σε λίμνη της Ζακύνθου υπήρχε πίσσα, την οποία συνέλεγαν οι κάτοικοι. Όταν ο βάλτος στο Κερί της Ζακύνθου πιάνει φωτιά, το πετρέλαιο που υπάρχει στην περιοχή «τον κάνει να καίγεται σαν κερί», λένε οι κάτοικοι.

 

Στη Λιθακιά οι κάτοικοι είναι έντρομοι από ήχους προερχόμενους από τα έγκατα της γης

Παράξενοι θόρυβοι που μοιάζουν με σπάσιμο πετρώματος ακούνε τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι στην Λιθακιά της Ζακύνθου, ζητώντας από τους ειδικούς να εξετάσουν την περιοχή, και να τους δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων πρόκειται για έναν υπόκωφο και επίμονο ήχο που ξεκινά πριν την εκδήλωση κάποιου σεισμού και επαναλαμβάνεται λίγο μετά από αυτόν, κάτι που τους προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για τοπικούς σεισμούς που δεν θα πρέπει να τους ανησυχούν, δεδομένου ότι ανάλογο ήταν το φαινόμενο που είχε καταγραφεί στην ίδια περιοχή μετά το σεισμό μεγέθους 6,6R που σημειώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1997.

 

Πηγή: imerazante.gr