ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Through My Soul.. στην Αίθουσα Τέχνης Θ. Στάμος

Μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση θα φιλοξενείται για πέντε ημέρες στην Αίθουσα Τέχνης Θ. Στάμος στην πλατεία Μαρκά.

Through My Soul ο τίτλος της και παράλληλα το νόημα της..

Πραγματικά αυτό που ο θεατής βλέπει είναι ο χαρακτήρας που βγάζει ένα παιδί ΑΜΕΑ πάνω στο έργο του αλλά και πως το αντιλαμβάνεται με έναν δικό του τρόπο.

Η έκθεση αρκετά εντυπωσιακή και παράλληλα σφραγίδα μιας πολύ καλή συνεργασίας.

Οι εθελοντές από τα «Μονοπάτια Αλληλεγγύης» βάζουν τις ιδέες και τα παιδιά από το ΚΔΑΠ – ΜΕΑ Λευκάδας πιάνουν τα πινέλα, τα χρώματα και αφήνοντας την φαντασία τους ελεύθερη ζωγραφίζουν μέσα από τα μάτια της ψυχής τους. Τα έργα των παιδιών είναι δημιουργίες με τέμπερα, πάνω σε χαρτόνι, με επιρροές από την μοντέρνα τέχνη σε συνδυασμό με νεκρή φύση. Τα παιδιά ζωγράφισαν και επάνω πέρασαν κηρομπογιά δίνοντας την αίσθηση τεχνικής που ωστόσο δεν υπάρχει.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας καλής συνεργασίας που ξεκίνησε πριν έξι χρόνια θα μας πει ο Άγγελος Βονιτσάνος, υπεύθυνος του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ:

«Πριν από 6 χρόνια δέχθηκα ένα τηλέφωνο από τον υπεύθυνο της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης για να έρχονται εθελοντές από το εξωτερικό που θα φέρουν ιδέες εικαστικού ενδιαφέροντος,  οι οποίες θα υλοποιούνται με τους ωφελούμενους του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ.  Είχα έναν ενδοιασμό στο πως μπορούν να επικοινωνήσουν τα παιδιά από το εξωτερικό με τα παιδιά τα δικά μας από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ . Αυτό βέβαια από ότι φάνηκε ήταν παρά πολύ εύκολο διότι υπήρχε θέληση και συνεννόηση προς τα παιδιά. Φυσικά βοηθήσαμε και οι υπεύθυνοι στο να αναφέρουμε ποια είναι η ιδέα που φέρνουν τα παιδιά κάθε φορά. Αλλά το ευχάριστο της υπόθεσης ήταν ότι τους άφηναν πολύ ελεύθερο χώρο και χρόνο για να δημιουργήσουν από μόνοι τους την ιδέα όπως αυτοί πρέπει να την υλοποιήσουν. Ένα πολύ μικρό δείγμα λοιπόν της προσπάθειας αυτής είναι και η σημερινή έκθεση που φιλοξενείται στην Αίθουσα Στάμου στην πλατεία Μαρκά. Κάναμε πριν από  4 μήνες ακόμα μια έκθεση την οποία έστησε μια εθελόντρια από την Τυνησία, η Μανέλ,  με περίτεχνο τρόπο. Η συνεργασία βέβαια δε μένει μόνο στο κομμάτι των εικαστικών δημιουργιών, διότι είναι πάντα πρόθυμοι στο να στείλουν τους εθελοντές και οι εθελοντές κατά ένα υπέροχο τρόπο αγκαλιάζουν με τόση αγάπη τα παιδιά και βοηθούν τόσο πολύ που πραγματικά δεν έχω λόγια πολλές φορές».

Η έκθεσης ήταν ιδέα της Μανέλ, εθελόντριας από τα «Μονοπάτια Αλληλεγγύης» που πιστεύει πως όλοι είμαστε εν δυνάμει  καλλιτέχνες :

«Κάναμε μαθήματα με τα παιδιά και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το πρότζεκτ με ανακυκλώσιμα υλικά  και ήθελα να το κάνω αυτό γιατί όταν ήρθα εδώ σαν εθελόντρια κατάλαβα ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πολλά για την αναπηρία. Για αυτό και αναρωτηθήκαμε γιατί όχι; Ο καθένας μπορεί να είναι καλλιτέχνης και έτσι τα παιδιά με αναπηρία δεν είναι μόνο παιδιά που πηγαίνουν σε ένα ειδικό κέντρο αλλά έχουν πολλές δεξιότητες. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό.. και να το αποτέλεσμα.. Μια υπέροχη έκθεση».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου με ώρες λειτουργίας:

Από 10 έως 13:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00..

 Κυριακή Θειακού