ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2019…

«Στίχοι «αντι-γράφουν» θάλασσες», το ιδιαίτερο ποιητικό αφιέρωμα στις θάλασσες του νησιού μας που έλαβε χώρα χθες, σε μια γεμάτη αίθουσα στο Πνευματικό Κέντρο.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η χθεσινή και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας σε συνεργασία με τον Κύκλο των Ποιητών (Αθήνας), το Πνευματικό Κέντρο και το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων οργάνωσαν μια υπέροχη βραδιά ποίησης αφιερωμένη στο νησί, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα, παρακολουθώντας μέχρι τέλους με αμείωτο  ενδιαφέρον.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Σπύρος Αρβανίτης κάνοντας μια αναφορά στη στενή σύνδεση της Άνοιξης με την Ποίηση, επισημαίνοντας πως η θάλασσα είναι ένα μεγάλο θέμα που θα απασχολεί πάντα τους ποιητές.  Αποτελώντας ένα σταθερό αλλά και βιωματικό μοτίβο, δεν είναι τυχαίο που μεγάλοι ποιητές, όπως ο Σικελιανός, ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Σεφέρης και πολλοί άλλοι “μεγάλωσαν” δίπλα της.

Έπειτα, η κυρία Βιβή Κοψιδά – Βρεττού, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, υπογράμμισε πως το νησί μας καθότι προνομιακό, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη λογιοσύνη, ενώ το πολυεπίπεδο τοπίο του επηρέασε καθολικά τους Λευκαδίτες κατοίκους του.

Η γενική θεματική, προσδιορισμένη από τον Κύκλο των Ποιητών ήταν: “Ποίηση, Φύση, Περιβάλλον”, ενώ ειδικά για τη Λευκάδα, η θεματική προσαρμόστηκε στη θάλασσα, σημειώνοντας πως ο ποιητής έρχεται να αντιγράψει αυτό που του δίνει η θάλασσα, κάνοντας έτσι αμέσως μια διαφορετική σύνδεση του ποιητικού λόγου με το περιβάλλον.

Ο ποιητής παλαιότερα συνήθιζε να υμνεί και να προβάλλει την αδιαμφισβήτητη ομορφιά της φύσης, ενώ ο σύγχρονος ποιητής έρχεται τώρα να πάρει μέρος απέναντι στην εκβαρβαρισμένη από τον άνθρωπο φύση, αναδεικνύοντας έτσι την λεγόμενη οικολογική, περιβαλλοντική ή μεταβουκολική ποίηση.

Μια “Ωδή στη Λευκάδα” ήταν το βίντεο που προβλήθηκε κατόπιν, το οποίο γυρίστηκε το 2003, σε σενάριο της Βιβής Κοψιδά με τη φωνή του Δημήτρη Βερυκίου να δίνει την απόχρωση της συγκινησιακής επικότητας που έχει το λευκαδίτικο τοπίο.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι απαγγελίες ποιημάτων μεγάλων ποιητών, όπως του Σικελιανού, του Παλαμά, του Σεφέρη, του Βαλαωρίτη, του Φωστιέρη, του Κοσμόπουλου και της Καραγεωργίου,  από μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων καθώς και του Θεατρικού Εργαστηρίου.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ήταν αφιερωμένο στις ποιητικές ακροάσεις Λευκαδίων ποιητών, όπως ο Γ. Βουκελάτος, ο Α. Φίλιππας, ο Α. Τσιλιγιάννης, ο Κ. Μαμαλούκας, ο Κ. Αρματάς, η Β. Κοψιδά, ο Γ. Φαλκώνης, η Γ. Κόκλα, η Α. Χατζηνικολάου, ο Φ. Καραβοκύρης, ο Κ. Πατρίκιος, ο Δ. Σολδάτος, ο Π. Σίδερης, η Ε. Γράψα, η Σ. Γεωργοκίτσου, η Κ. Λιβιτσάνου, ο Ι. Ανυφαντής, ο Θ. Γεωργάκης, ο Μ. Κούρτης και ο Λ. Βρεττός,  που διάβασαν οι σύγχρονες φωνές.

Στο τρίτο μέρος, παρουσιάστηκαν οι μαθητές που ξεχώρισαν για τις ποιητικές τους ικανότητες στο διαγωνισμό που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων σε συνεργασία με τα σχολεία της Λευκάδας.

Η Μυρσίνη Βλάχου, η Δήμητρα Μπουρδάρα και η Αριστέα Αραβανή από το Πρώτο Γυμνάσιο, ο Κωσταντίνος Αθάνατος από το Πρώτο Γενικό Λύκειο, η Δήμητρα Μαλακάση από το Δεύτερο Γενικό Λύκειο και ο Βίκτωρας- Αλέξανδρος Τόμα από το Μουσικό Σχολείο έλαβαν επαίνους και συμβολικά πνευματικά δωράκια για την εξαιρετική τους προσπάθεια, ενώ οι παρόντες παρουσίασαν το έργο τους αφήνοντας το δικό τους στίγμα στην εκδήλωση.

Η βραδιά έκλεισε με ένα ποίημα του Τσιλιγιάννη από τον Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, Σπύρου Αρβανίτη και την κλήρωση βιβλίων στους παρευρισκόμενους..