ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην ημερίδα «Όλοι μαζί για το παιδί»..

«Όλοι μαζί για το παιδί», ήταν ο τίτλος της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες  στο ξενοδοχείο Ionian Blue σε συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου Νυδριού, του Κ.Ε.Σ.Υ. Λευκάδας και του Γυμνασίου Νυδριού.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και κοινωνικοί λειτουργοί, συζήτησαν έχοντας ως κοινό παρονομαστή το παιδί και την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη και εξέλιξη του μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο και έπειτα στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Νυδριού, Καίτη Φλώρου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τόνισε πως το σχολείο και η οικογένεια οφείλουν να συνεργάζονται ώστε να προάγουν τις εμπειρίες των παιδιών αλλά και τη σωστή διαπαιδαγώγηση τους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η διευθύντρια του Γυμνασίου Νυδριού, Κωνσταντίνα Λάζαρη, αναφέροντας πως όλοι πρέπει να είμαστε μαζί για το παιδί, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου οι τεχνολογικές αλλαγές διαδέχονται η μια την άλλη τόσο γρήγορα, με αποτέλεσμα η προσαρμογή σε αυτές να είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση τόσο για τον γονέα όσο και για τον εκπαιδευτικό.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κυρία Βλάχου Γεωργία, εκπαιδευτικός και προϊσταμένη του Κ.Ε.Σ.Υ. Λευκάδας, που επικεντρώθηκε γύρω από το έργο του κέντρου, τις αρμοδιότητες, τον ρόλο, το προσωπικό, την διαδικασία αξιολόγησης του κάθε παιδιού, αλλά και των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Έπειτα, η κ. Καββαδά Αννέτα, Ψυχολόγος του Κ.Ε.Σ.Υ. Λευκάδας, μίλησε για την επιθετικότητα στην παιδική και εφηβική ηλικία, αναφέροντας κυρίως τις πιο συχνές μορφές επιθετικής συμπεριφοράς, τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές αλλά και τρόπους διαχείρισής της μέσα στην οικογένεια και στην σχολική κοινότητα.

Ακολούθησε, η εκπαιδευτικός Χουιλίδου Κυριακή, η οποία ανέλυσε μια έρευνα σχετικά με το διαδίκτυο, δίνοντας έμφαση στις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης του από τα παιδιά, τόσο στις διαπροσωπικές τους σχέσεις όσο και στις σχολικές επιδόσεις τους.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Κοινωνικής Λειτουργού του Κ.Ε.Σ.Υ. Ειρήνης Βονιτσάνου σχετικά με την οικογένεια και την διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών. Δεδομένου των πολλών δομημένων δραστηριοτήτων που έχουν τα παιδιά σήμερα, ο ελεύθερος χρόνος τους περιορίζεται μέσα στο σπίτι με αποτέλεσμα να είναι αναπόφευκτη η χρήση του διαδικτύου. Η κυρία Βονιτσάνου έδωσε μια σειρά από προτάσεις προκειμένου οι γονείς να έρθουν πιο κοντά στα παιδιά τους, δημιουργώντας όμορφες εμπειρίες ανέξοδα, εκμεταλλευόμενοι την ομορφιά του τόπου μας. Συμβουλή της η επιστροφή στην απλότητα και τα στοιχειώδη αυτής της ζωής.

Κοινή προτροπή όλων, να γίνουν οι ενήλικες και πάλι παιδιά προκειμένου τα παιδιά να εξελιχθούν σε υγιείς και ολοκληρωμένους ενήλικες..