ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην ημερίδα για τα απορρίμματα της “Σύγχρονης Λευκάδας”

Το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νησί μας, ήταν αυτό που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου η Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση “Σύγχρονη Λευκάδα”.

Επίσημοι και μη, έδωσαν το παρόν σε μια συζήτηση συντονισμένη από ειδικούς  που ασχολούνται με το θέμα των απορριμμάτων, προερχόμενοι είτε από τον ιδιωτικό είτε από τον δημόσιο τομέα.

Ο κ. Καλός, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ανέλυσε τους στόχους της ημερίδας, δηλαδή την ενημέρωση όλων, τη συνειδητοποίηση του προβλήματος καθώς και την ευαισθητοποίηση με απώτερο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης του παραγόμενου απορρίμματος. Ως προς την δομή της ημερίδας, υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν αποτέλεσε μια ευκαιρία αντιπολίτευσης, αλλά είχε  χαρακτήρα ξεκάθαρα ενημερωτικό.

Αρχικά, ο Δημήτρης Βαγενάς, Καθηγητής Περιβαλλοντικών Συστημάτων και Πρόεδρος του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ξεκίνησε την ομιλία του από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Ιονίων Νήσων και στο τι προέβλεπε αυτό. Αναφέρθηκε στην επικρατούσα κατάσταση με την δεματοποίηση των σκουπιδιών και παραλληλίζοντας την  με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου επεσήμανε την άμεση ανάγκη δράσης για να αποφευχθούν τα χειρότερα στη Λευκάδα, τονίζοντας πως “τα σκουπίδια δεν είναι θέμα ενός, είναι θέμα όλων”.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Τσιλιγιάννης, σύμβουλος του Δήμου Λευκάδας, μελετητής του έργου της ΜΟ.Π.Α.Κ, μίλησε σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται η διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας σήμερα, με την δεματοποίηση τους και την προσωρινή τους αποθήκευση στον χώρο του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ. Ως προς την αποθήκευση τους σημείωσε πως αυτή είναι προσωρινή, δεν γίνεται να διαρκέσει πάνω από τρία χρόνια, ενώ στόχος είναι αυτά έπειτα να επεξεργαστούν όταν η μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία. Για την μονάδα επεξεργασίας, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν σχετικά με τις αποφάσεις και τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου, αναφέρθηκε στο τελικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν ο Δήμος Λευκάδας, ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας και ο Δήμος Μεγανησίου, όπου προβλέπεται τα απορρίμματα να επεξεργάζονται καταλλήλως από την μονάδα και το υπόλειμμα τους -γύρω στο 35%- να μεταφέρεται στον ΧΥΤΑ Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας. Η υλοποίηση του έργου μπορεί να πάρει δύο χρόνια και μέχρι τότε θα συνεχίζεται η δεματοποίηση των απορριμμάτων.

Έπειτα ο λόγος δόθηκε  στον κύριο Σωτήρη Στασινό, Χημικό Μηχανικό, M.Sc., Ph.D. και Διευθυντή Περιβάλλοντος Ηλέκτωρ Α.Ε., η ομιλία του οποίου κινήθηκε γύρω από τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, των στραγγισμάτων που προκύπτουν από τα απορρίμματα αυτά και της ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου που προκύπτει από την αναερόβια ζύμωση των απορριμμάτων που θάβονται μέσα σε χώρους υγειονομικής ταφής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της μονάδας που βρίσκεται στα Άνω Λιόσια. Ως προς το ζήτημα της Λευκάδας επεσήμανε ότι το πιο βασικό από όλα είναι η διαλογή στην πηγή, η οποία δίχως τη συνδρομή των πολιτών δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί.

Τέλος, ο κύριος Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Project Manager ΣΔΙΤ Περιφερειών Ηπείρου-Πελοποννήσου, εργαζόμενος στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μίλησε για το έργο της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ήπειρο, μια υπερσύγχρονη μονάδα που θα εξυπηρετεί για τα επόμενα 25 χρόνια τις ανάγκες της, φέρνοντας το ως παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη λύση ενός μεγάλου προβλήματος. Το σχόλιο του για την Λευκάδα ήταν ότι το νησί έχει δυνατότητες ώστε να βρεθούν λύσεις ωφέλιμες τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και για την οικονομία του νησιού.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις απαντήσεις στα εύλογα και γόνιμα ερωτήματα που έθεσαν οι πολίτες σχετικά με το θέμα.