ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σημαντικοί επιστήμονες στην Λευκάδα

Της  Αργυρής  Κατωπόδη

Ένα σημαντικό συνέδριο  Θεωρητικής Φυσικής πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα  από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου 2014 με θέμα «7ο Διεθνές Συνέδριο στην Ακριβή Ομάδα Ανακανονικοποίησης –  7th International Conference on the Exact renormalization Group »

Ο πραγματικός λόγος που αυτό το συνέδριο έγινε στο νησί της Λευκάδας ήταν λόγο του καθηγητή  και συμπολίτη μας Νικόλαου Τετράδη* που ήταν στην οργανωτική επιτροπή.

 

Στην ερώτηση που του θέσαμε εάν το συνέδριο είχε επιτυχία μας είπε : «ναι είχε επιτυχία καθώς συγκεντρώθηκαν 150 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, όταν το τρίτο που είχε πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα είχε περίπου 70 συμμετέχοντες. Οι περισσότεροι  σύνεδροι ήταν από Γερμανία καθώς εκεί δουλεύεται περισσότερο αυτή η έκδοση, αλλά ήρθαν από την Αγγλία, την Γαλλία, την Ελβετία, Ιταλία, από την Ιαπωνία, Αμερική, Ουρουγουάη και την Κίνα.»

Παρακολουθήσαμε το συνέδριο για λίγε ώρες σε μία από τις ημέρες που πραγματοποιήθηκε, πρέπει να ομολογήσουμε ότι ήταν ένα συνέδριο αρκετά εξειδικευμένο και που αφορούσε τους επιστήμονες το θέμα αυτό. Παρόλα αυτά εμείς ρωτήσαμε εάν μπορεί η Λευκάδα να υποστηρίξει ένα τέτοιο γεγονός. Ο κ Τετράδης μας απάντησε :«Σε αυτό το μέγεθος ναι μπορεί αλλά με δυσκολία. Την πρώτη φορά το 2006 ήταν ακόμη πιο δύσκολο. Δεν υπάρχουν χώροι συνεδριακοί εκτός των δύο ξενοδοχείων. Οι συμμετέχοντες βέβαια ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένοι και από το συνέδριο, το ξενοδοχείο αλλά και από την Λευκάδα. Και αυτό το είπαν άνθρωποι που έχουν πάει σε χιλιάδες συνέδρια. Η βασική μας δυσκολία ήταν στο θέμα πρόσβασης. Όσοι ερχόταν στο αεροδρόμιο της Αθήνας θα έπρεπε να οργανώσουμε δύο λεωφορεία να τους παραλάβουν να τους φέρουν Λευκάδα, το ίδιο και από το Άκτιο. Εκεί υπήρχε ένα μικρό προβληματάκι. Όπως επίσης και η πρόσβαση μεταξύ των ξενοδοχείων. Πριν κάποια χρόνια που είχε γίνει στην Κέρκυρα ήταν πολύ πιο εύκολο, καθώς υπάρχουν περισσότερες πτήσεις. » Τον ρωτήσαμε βέβαια αν αυτό το θέμα της πρόσβασης είναι ανασταλτικός παράγοντας για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου συνεδρίου. Μας δήλωσε πως είναι ένας βασικός παράγοντας με πολλές δυσκολίες.

Βέβαια αναρωτηθήκαμε πως χρηματοδοτήθηκε ένα τέτοιο συνέδριο, ίσως μέσω κάποιου ελληνικού πανεπιστημίου, η απάντηση του όμως ήταν αποστομωτική «Όχι, καμία χρηματοδότηση από την Ελλάδα.  Το 2006 που είχε γίνει το 3ο συνέδριο στην Ελλάδα ήταν από ελληνικούς πόρους καθώς ήταν και πολύ μικρότερο το συνέδριο. Φέτος, και λόγω της κρίσης  ήταν πολύ δύσκολο. Το οποίο χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 90% από ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης.  Από τον καθηγητή Christof Wetterich  του πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης, ο οποίος πήρε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Και το υπόλοιπο 10% από την Γαλλία.»

Άρα λοιπόν η Λευκάδα έχει την δυνατότητα με το δυναμικό που υπάρχει αυτή την στιγμή να διοργανώνονται κι άλλα τέτοια συνέδρια αυτού του βεληνεκούς. Ίσως θα έπρεπε να επενδύσουμε λίγο παραπάνω σε αυτό το θεματικό συνεδριακό τουρισμό. Αυτά που δήλωσε μας εντυπωσίασαν δεν μας άφησαν όμως έκπληκτους « Θα μπορούσαν τα ξενοδοχεία στην Λευκάδα αντί να διοργανώνουν δύο γάμους της εβδομάδα θα μπορούσαν να έχουν δύο συνέδρια. Πολύ μεγαλύτερο κέρδος για τις επιχειρήσεις.»

tetradis

* Ο Νικόλαος Τετράδης είναι καθηγητής στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής & Στοιχειωδών Σωματείων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με πτυχίο Φυσικής, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Διδακτορικό Φυσικής από το Stanford University.

Με Ερευνητικές θέσεις στα : Theory Group, DESY, Hamburg, 1991-1993, Theoretical Physics, University of Oxford, 1993–1995 (Υπότροφος E.Ε.),CERN, Theory  Division, Geneva, 1995–1997 (Υπότροφος CERN),Scuola Normale Superiore, Pisa, 1997–1999, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1999–2000 (Υπότροφος E.Ε.).

Και με Ακαδημαϊκές θέσεις:Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής (Π.Δ. 407), Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, 2000-2002 και Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2002-σήμερα.