ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παχυσαρκία, διατροφή, ορθομοριακή διατροφή από τον διατροφολόγο, Γιώργο Μηνούδη

της 

Αργυρής Κατωπόδη 

 

Η ομιλία που διοργάνωσε το Φαρμακείο Αλ. Κολυβά στο ξενοδοχείο Ιonion Star με ομιλητή τον Διατροφολόγο Γιώργο Μηνούδη είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και στις μέρες μας σωστή διατροφή σημαίνει και σωστός τρόπος ζωής. . Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο κ. Μηνούδης,  απάντησε σε όλα τα ερωτήματα  για την Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική   η οποία έχει εκπληκτικά θεραπευτικά και προληπτικά αποτελέσματα, διότι περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και αναβαθμίζει την ψυχοσωματική υγεία μέσω της σωστής νοοτροπίας, διατροφής και τρόπου ζωής. Δίνει έμφαση, επίσης, στη σωστή άσκηση, ενυδάτωση και αναπνοή, καθώς και στην αρμονική συνύπαρξη νου, ψυχής και σώματος, σύμφωνα με την Ιπποκράτειο ιατρική και τις θεραπευτικές πρακτικές που εφαρμόζονταν στα Ασκληπιεία στην Αρχαία Ελλάδα. Αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια αυτών των μεθόδων και πρακτικών στον 21ο αιώνα, αλλά με τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και ανακαλύψεις. Έτσι είναι η μοναδική πραγματικά «ολιστική», δηλαδή ολοκληρωμένη ιατρική, που λαμβάνει υπόψη της όλες τις διαστάσεις του ανθρώπου και το πως αυτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον, προσφέροντας λύσεις σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης.

kolivas (9)

Συναντήσαμε τον κ Μηνούδη και η συζήτηση μαζί του είχε μεγάλο ενδιαφέρον:

Τι είναι ορθομοριακή διατροφή;

Είναι η επιστήμη η οποία στοχεύει στην σωστή θρέψη και ανανέωση των κυττάρων του οργανισμού με τις συχνότητες ενεργειακών πληροφοριών. Διότι τροφή, νερό , αέρας, σκέψη, συναισθήματα που μας περιβάλλουν, είναι συχνότητες ενεργειακών πληροφοριών που καταλήγουν στα κύτταρα μέσω του ορμονικού συστήματος. Αυτές πρέπει να έχουν μια σωστή ποιότητα για να μπορούν τα κύτταρα να ανανεώνονται και να λειτουργούν σωστά.  Αν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε μια συνεχή δυσλειτουργία, φθορά των κυττάρων και την καταστροφή τους με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται παθολογικά συμπτώματα.

kolivas (10)

Ποια είναι τα πέντε θεμέλια της διατροφής αυτής;

Για να γίνει σωστή θρέψη των κυττάρων πρέπει να ρυθμιστούν πέντε συστήματα/καταστάσεις του οργανισμού.

Το πρώτο είναι  η μείωση των φλεγμονών, το δεύτερο είναι η ρύθμιση του γαστρεντερικού συστήματος , το τρίτο είναι η σωστή αποτοξίνωση, αντιοξείδωση  και ρύθμιση τις ισορροπίας των οξέων βάσεων PH , το τέταρτο είναι να αναγνωρίσουμε ποιες θρεπτικές ελλείψεις υπάρχουν στα κύτταρα σε βιταμίνες-μέταλλα- ιχνοστοιχεία και να τις να τις αναπληρώσουμε και τέλος ο ορθομοριακός έλεγχος, δηλαδή μέσω της διατροφής της ρύθμισης του βιοχημικού άγχους.

Άρα ενεργοποιείται και ο μεταβολισμός…

Ενεργοποιείται ο μεταβολισμός, ισορροπεί, ρυθμίζεται, το βάρος επανέρχεται στη θέση του με σωστό φυσικό τρόπο, μόνιμα και χωρίς δίαιτες.

kolivas (6)

Όπως βοηθά και το νερό;

Το ορθομοριακό νερό αναβαθμίζει το μεταβολισμό και κάνει καύσεις. Χωρίς νερό δεν γίνονται καύσεις. Όση δίαιτα και να κάνει κάποιος θα τρώει ένα μήλο και θα παχαίνει. Πολλά άτομα προσπαθούν να χάσουν βάρος μειώνοντας θερμίδες. οι θερμίδες δεν έχουν καμία σχέση με το βάρος. Είναι η ποιότητα των θερμίδων από ποιες πηγές τις παίρνεις. Το νερό είναι ο διαλύτης μέσα στον οποίο γίνονται αυτές οι καύσεις και οι μεταβολικές λειτουργίες. Αν δεν έχουμε καλό και αρκετό νερό, όλες οι δίαιτες του κόσμου δεν μπορούν να σε κάνουν μόνιμα να χάσεις ούτε ένα γραμμάριο.

kolivas (4)

Η Ελλάδα είναι στο νούμερο 1 στο κόσμο στην παιδική παχυσαρκία. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς ;

Είμαστε νούμερο 1 παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία και είμαστε στο νούμερο 16 γενικά και πάλι παγκοσμίως.Αυτό που θα συμβούλευα στους γονείς καταρχήν είναι να μην αφήνουν τα παιδιά το πρωί να φεύγουν χωρίς πρωινό. Το κυριότερο γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό. Είναι απαράδεκτο να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να έχουν φάει πάρα πολύ καλά.  Μετά θα πρέπει να μειώσουν αυτό που αποκαλώ διοξειδωτικές τροφές, ζάχαρες, γλυκά, αναψυκτικά εμπορίου, ζωικής προέλευσης.Γιατί όλες αυτές οι τροφές φθείρουν τα κύτταρα, δεν τα ανανεώνουν. Περισσότερα, φρούτα , λαχανικά, όσπρια αν γίνεται και βιολογικής γεωργίας και να φροντίσουν τα παιδιά να μην τρώνε πράγματα απ έξω τα οποία είναι βιομηχανοποιημένες τροφές.

Λόγω των αυξημένων καθημερινών ρυθμών πολύ συχνά τα παιδιά τρώνε απ’ έξω.Μπορεί να μην τρώνε πατατάκια όμως μία πίτα ή πίτσα. Είναι τόσο κακό αυτό;

Είναι κακό βέβαια. Γιατί τι έχει μέσα; Έχει ζάχαρες, συντηρητικά. Δεν έχει κάτι που τρέφει τον οργανισμό. Λέγονται τροφές- σκουπίδια και αυτό είναι. Δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε τελείως.

kolivas (5)

Ακόμη κι αν είναι από αγνά υλικά;

Τι πάει να πει αγνό υλικό; Έχουν φυτοφάρμακα, περνούν από πολλές χημικές επεξεργασίες, θα βάλουν συντηρητικά, χρώματα, γευστικά. Ένα παράδειγμα κλασσικό που είναι χημικό και το οποίο προσθέτουν για χρώμα σε γαριδάκια, πατατάκια, σχεδόν παντού, είναι η τραρταζίνη. Η τραρταζίνη δεσμεύει τον ψευδάργυρο και έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί υπερκινητικότητα και έλλειψη προσοχής στα παιδιά.   Σας ανέφερα μόνο ένα, υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις.

Κάποιες Συμβουλές;

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το θέμα της παθολογίας είναι καθαρά θέμα κυταρρικής λειτουργίας  . Αυτή μπορεί να ρυθμιστεί μόνο από τους ίδιους αλλά πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, διατροφή και τρόπο ζωής. Η δουλειά η δικιά μας της ορθομοριακής διατροφής είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο πως θα το κάνει, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει σίγουρα να αλλάξει η νοοτροπία, η διατροφή και ο τρόπος ζωής και αυτό θα γίνει διαβάζοντας μελέτες και άρθρα και μαθαίνοντας. Για παράδειγμα έχω γράψει ένα βιβλίο ” παιδική Διατροφή και Ανάπτυξη” που εξηγώ μέσα αυτά τα φαινόμενα και τι μπορεί να κάνει κάποιος γονιός για να φροντίσει τα παιδιά του να είναι πιο υγιή. Δεν είναι δύσκολο δεν είναι όμως και κάτι που μπορείς να το κάνεις  εύκολα. Θέλει προγραμματισμό και συνειδητότητα.

kolivas (2)

*


  • Ο Γιώργος Μηνούδης είναι κλινικός ορθομοριακός διατροφολόγος, απόφοιτος του ΠανεπιστημίουWestminster, καθώς και του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου Ιδανικής Διατροφής (Institute for Optimum Nutrition) του Λονδίνου, του οποίου πάτρωνας για σειρά ετών διετέλεσε και ο φημισμένος δύο φορές Νομπελίστας και πατέρας της σύγχρονης χημείας, βιοχημείας και γενετικής βιολογίας,Dr. Linus Pauling, τον οποίο πολλοί θεωρούν ως τον άνθρωπο που πραγματικά ανακάλυψε τη δομή του DNA.

Είναι μέλος του British Complementary Medical Association (Βρετανικός Σύλλογος Συμπληρωματικής Ιατρικής) και του διοικητικού συμβουλίου του British Association of Nutritional Therapists (Βρετανικός Σύλλογος Διατροφολόγων Θεραπευτών). Επίσης, είναι μέλος του Διεθνούς συλλόγου Ορθομοριακής Ιατρικής (International Society for Orthomolecular Medicine).

Συμμετέχει τακτικά σε διεθνή σεμινάρια, επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια και διαλέξεις σε Ελλάδα και Κύπρο ως κύριος ομιλητής. Επίσης, έχει δώσει ομιλίες σε πολλούς Δήμους της Αθήνας, όπως στο Πολιτιστικό Κέντρο Κηφισιάς, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο Δήμο Αιγάλεω και άλλους. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικές εφημερίδες, περιοδικά και στο διαδύκτιο. Έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι ιδρυτής της Ορθομοριακής Διατροφής και της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής στην Ελλάδα και ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής  (ΕΛ.Ε.Ο.Δ.Ι.), έργο της οποίας είναι η έρευνα, η εκπαίδευση και η κλινική εφαρμογή των επιστημών αυτών και της οποίας η επιστημονική επιτροπή απαρτίζεται από έλληνες και βρετανούς επιστήμονες, ιατρούς και εναλλακτικούς θεραπευτές.

Ο Γιώργος Μηνούδης μετά από  κλινική εμπειρία πολλών ετών με χιλιάδες άτομα και βασισμένος στις έρευνες του Dr. LinusPauling, του οποίου υπήρξε μαθητής, ανέπτυξε την επαναστατική και πρωτοποριακή επιστήμη της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής. Αυτή περιλαμβάνει την Ορθομοριακή Διατροφή, βάσει της οποίας χορηγούνται κυρίως μέγα-δόσεις από ορθομοριακά στοιχεία για θεραπευτικούς σκοπούς, λαμβάνοντας όμως υπόψη και άλλες παραμέτρους που είναι απαραίτητες για την σωστή και ολοκληρωμένη ορθομοριακή θρέψη του οργανισμού.

Η Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική θεωρείται ως η φυσική ιατρική του 21ου αιώνα και αποτελεί το θεμέλιο, βάση και απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε άλλη θεραπευτική προσέγγιση που στοχεύει να έχει μόνιμα αποτελέσματα, χωρίς υποτροπές. Είναι «ο τρίτος δρόμος» μετά την συμβατική ιατρική – φάρμακα, χειρουργείο – και τις εναλλακτικές θεραπείες, όπως ομοιοπαθητική, οστεοπαθητική, βελονισμός, βοτανοθεραπεία κ.λπ.