ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Δήμος Μεγανησίου για την ένταξη στο ΕΣΠΑ Ύδρευσης 2014-2020

Ο Δήμαρχος Μεγανησίου Παύλος Δάγλας, ενημερώνει σχετικά με την ένταξη του Δήμου Μεγανησίου στο ΕΣΠΑ Ύδρευσης 2014-2020:

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Ένα από τα βασικότερα αγαθά για τη ζωή και την ευημερία του ανθρώπου είναι το  νερό. Μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της δικής μας δημοτικής μας αρχής ήταν να δώσουμε μια ουσιαστική λύση στην υδροδότηση του νησιού μας. Ύστερα από 35 χρόνια υπογράψαμε σύμβαση με το Δήμο Λευκάδας, πράγμα που εξασφάλισε την απρόσκοπτη υδροδότηση από την πηγή της Βαυκερής, ολοκληρώσαμε την κατασκευή του βοηθητικού υποθαλάσσιου αγωγού στη θέση Αλαμανάτο, τοποθετήσαμε δεξαμενή 550 κυβικών στην περιοχή Άγιος Ιωάννης και μια ακόμη δεξαμενή 450 κυβικών στην περιοχή Ριζοβάνι, καθώς επίσης 2 χιλιόμετρα νέου δικτύου και 2 χιλιόμετρα αντικατάστασης παλαιού δικτύου.

Τοποθετήσαμε νέα αντλία στο αντλιοστάσιο Βαυκερής, νέα αντλία 70 hp στο αντλιοστάσιο του Αγίου Ιωάννη, νέο αντλιοστάσιο στη θέση Μισοή Σπαρτοχωρίου καθώς και παρέμβαση στη δεξαμενή στη θέση Παλιόλακος ώστε να διαχωριστεί η γραμμή που υδροδοτεί το Σπαρτοχώρι με αυτή που υδροδοτεί Κατωμέρι και Βαθύ.

Παραλάβαμε μελέτη του 2007 που αφορούσε σε αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης αλλά και το εσωτερικό δίκτυο.

Άμεσα επικαιροποιήσαμε (2015) την μελέτη και καταφέραμε να έχουμε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις προκειμένου να έχει τη δυνατότητα το έργο να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

Αρχικά το έργο δεν κατάφερε να ενταχθεί λόγω προβλημάτων σχετικά με το ΦΠΑ του, ύψους 500.000 ευρώ. Κάποιοι τότε πανηγύριζαν και μας κατηγόρησαν για αποτυχία, όμως εμείς με τις κατάλληλες ενέργειες καταφέραμε να “ανοίξει” εκ νέου πρόσκληση και να είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το έργο “ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ” συνολικού προϋπολογισμού 2.440.000 ευρώ εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Με αυτό το έργο αναβαθμίζουμε την ποιότητα του νερού, εξασφαλίζουμε την πρόσβαση όλων σε αυτό και πετυχαίνουμε την εξοικονόμηση του, στηρίζοντας το περιβάλλον και προστατεύοντας την υγεία των δημοτών μας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης ενός τελματωμένου για πολλά χρόνια, αλλά ιδιαίτερα σημαντικού έργου, που ως γνωστόν από την έναρξη της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, το ζήτημα της ολοκλήρωσης και της παράδοσης του έργου στην κοινωνία του Μεγανησίου αποτέλεσε μια από τις βασικές προτεραιότητες της.

Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη κ Θεόδωρο Γαλιατσάτο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ Θεόδωρο Χαλικιά, τον κ Δρόσο Δημήτριο για τη δωρεάν οικονομοτεχνική μελέτη, τον μηχανικό του Δήμου Μεγανησίου κ Ζαβιτσάνο Δημήτρη, τον κ Δάγλα Στράτο για την πολύτιμη βοήθεια τους καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους που στάθηκαν αφοσιωμένοι μέχρι τέλους στη μεγάλη προσπάθεια αυτής της Δημοτικής Αρχής.

Με Τιμή

Δάγλας Παύλος

Δήμαρχος Μεγανησίου