ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ

Πριν λίγες ημέρες ο διοικητής του νοσοκομείου Λευκάδας, Γιάννης Γρηγορόπουλος, έδωσε συνέντευξη για όλα στην εφημερίδα “Λευκαδίτικος Λόγος”  και την Βιβιάννα Βαρδή . Ιδού:

Είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής του νοσοκομείου Λευκάδας μετά τα όσα έγιναν με την παθολογική κλινική και την δυσλειτουργία της μιλά και εξηγεί την εικόνα του νοσοκομείου. Ο κ. Γιάννης Γρηγορόπουλος απαντά χωρίς ενδοιασμούς σε όλα μας τα ερωτήματα:

Πως φτάσαμε ως εδώ σε ότι αφορά την παθολογική κλινική;

Όταν ήρθα, το Δεκέμβρη του 2013, η παθολογική κλινική είχε ένα διευθυντή τον κ. Γέργο , δύο επιμελητές , τον κ. Σαρανταένα και τον κ. Κοτσάφτη και είχε και κάποιους ειδικευόμενους ιατρούς οι οποίοι σε ένα σύνολο που είχε το νοσοκομείο δυνατότητα για όλες τις κλινικές δεκαπέντε ειδικευόμενων, είχαμε δέκα ή έντεκα τότε μετά τις παρατάσεις που τους έδωσα εγώ αργότερα. Είχαμε καταφέρει να έχουμε το πλαφόν δεκαπέντε ειδικευομένων και το αναφέρω αυτό γιατί οι ειδικευόμενοι ασκούν πολλές δραστηριότητες μέσα στο χώρο της κλινικής με αποτέλεσμα να υπάρχει λειτουργικότητα και να υπάρχει και μια άνεση και στα εξωτερικά ιατρεία, στη συνταγογράφιση και σε όλα. Από τότε λοιπόν κάποια στιγμή περίπου το καλοκαίρι ενώ λειτουργούσαμε πάρα πολύ καλά , όσον αφορά τουλάχιστον την παθολογική κλινική ο κ. Γέργος με ενημέρωσε ότι σκόπευε να συνταξιοδοτηθεί. Με ενημέρωσε περίπου ένα μήνα νωρίτερα αφότου θα το έκανε , ίσως λίγο παραπάνω και αυτομάτως εγώ υπέβαλα αίτημα για κάποιο επικουρικό ιατρό παθολόγο αναφέροντας το γεγονός . Και βεβαίως ζήτησα μαζί με την ίδια προκήρυξη να βγάλουμε και έναν καρδιολόγο διότι αρρώστησε το καλοκαίρι ο μοναδικός καρδιολόγος που ήταν στο νοσοκομείο , ο κ. Κόλας και, αν θυμάστε είχαμε πάρει από την Πρέβεζα πρωινή εργασία κάποιους καρδιολόγους που ερχόταν να καλύψουν το νοσοκομείο. Βγήκε τότε μια προκήρυξη καρδιολόγου και παθολόγου η οποία δε τελεσφόρησε δηλαδή ούτε ο παθολόγος , ούτε ο καρδιολόγος . Ουσιαστικά λοιπόν η πρώτη απόπειρα απέτυχε . Πριν από αυτό όμως διαπίστωσα ότι στην παθολογική κλινική υπήρχε ένας γιατρός ο οποίος φαινόταν στη δύναμη του νοσοκομείου μας , ένας επιμελητής Β’ ο κ. Σίδερης για την ακρίβεια , ο οποίος πληροφορήθηκα από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου ότι αφότου διορίστηκε στο νοσοκομείο , αν εξαιρέσεις μια εβδομάδα που ήρθε προφανώς για να κάνει τα χαρτιά του στην αρχή , δεν ξανά ήρθε ποτέ ξανά. Ήταν έκτοτε, με συνεχείς μετακινήσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας και πιο συγκεκριμένα στο Αίγιο .

nosoko

– Όταν ήρθατε στην Λευκάδα από τα πρώτα πράγματα που είχατε πει ότι θα κάνετε θα ήταν η επιστροφή του κ. Σίδερη …

-Και ήταν λογικό αυτό διότι έβλεπα , εκτός των άλλων και τη συνταξιοδότηση του Διευθυντή της κλινικής. . Ασφαλώς και ήταν από τις πρώτες κινήσεις που έκανα με αιτήματά μου και δύο και τρεις φορές. Τη μια μάλιστα με εντέλλεστε. Μέχρι το καλοκαίρι του 2014 είχα αιτηθεί την επιστροφή και του κ. Σίδερη και ενός παιδιάτρου του κ. Χατζηγιάννη που ήταν στο Ρίο , στην μονάδα παίδων αποσπασμένος και αυτός με τον ίδιο τρόπο .

-Άρα παρανόμως ήταν από ένα σημείο και μετά…

Από ένα σημείο και μετά ναι και το εκμεταλλεύτηκε. Γι αυτό και δεν αφήνω άλλη επιλογή αλλά στέλνω εντέλλεσθε στο γιατρό να επιστρέψει στο νοσοκομείο εντός ολίγων ημερών , αλλιώς είναι αδικαιολογήτως απών και θα υπάρξουν οι νόμιμες πειθαρχικές διατάξεις .Και αφού είχαμε πάρει τη διαβεβαίωση , ότι δε θα ξαναμετακινηθεί και λόγω και της επικείμενης συνταξιοδότησης του διευθυντού ,δυστυχώς δόθηκε νέα μετακίνηση και μάλιστα επ’ αόριστο πλέον. Τότε βρεθήκαμε προ εκπλήξεως . Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε ένα καλοκαίρι ήρεμο μια και μας βοήθησε και ο κ. Γέργος τότε , κάθισε ένα μήνα παραπάνω στις εφημερίες για να καλύψουμε και τον Αύγουστο. Το Σεπτέμβριο ο κ. Γέργος αποχώρησε ( δε μπορούσε να μείνει άλλο ) και έτσι απομείναμε με δύο επιμελητές. Βεβαίως συνεχίστηκε ο βομβαρδισμός εγγράφων σχετικά με το θέμα του κ. Σίδερη και του κυρίου Χατζηγιάννη , επανειλημμένος και με τη νέα διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ . που άλλαξε κάποια στιγμή το περασμένο καλοκαίρι. Δυστυχώς η αντιμετώπιση ήταν η ίδια . Εδώ θέλω να προσθέσω το εξής αναφερόμενος στον πρώην βουλευτή τον κ. Σολδάτο , αλλά και από τον διοικητή του ΟΓΑ τον κ. Βεργίνη . Και οι δύο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, γνωρίζω ότι πήγαν και στο υπουργείο και στην Υ.ΠΕ. και μάλιστα πίεσαν πολύ , και για την επιστροφή του παθολόγου αλλά και του παιδιάτρου. Ενίοτε δε το νοσοκομείο ζητούσε κάποιες θέσεις επικουρικών. Όμως ανταπόκριση δεν υπήρξε και αυτό συμβαίνει διότι δε σημαίνει πως όποιος πιέζει , ακόμη και βουλευτής, πως επιτυγχάνει αυτό που προσπαθεί. Είναι πολύ δύσκολο.

Ναι όμως όταν κάτι είναι παράνομο , ποιος είναι αυτός ο οποίος το συντηρεί;

– Δυστυχώς υπάρχει ένα πελατειακό καθεστώς στην Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια , , δεν είναι μόνο στον τομέα της υγείας είναι παντού. Προφανώς και η διοίκηση του Αιγίου θα επικαλείται κάποια ανάγκη εκεί ,( ότι δεν έχει κάποιον άλλο , ότι έχει ένα δύο κάποια ανάγκη ). Αλλά και στο Ρίο ο διοικητής προσφάτως που έστειλα έγγραφο ζητώντας πίσω τον παιδίατρο είπε << ναι έχει δίκιο ο διοικητής της Λευκάδος αλλά επειδή έχει εξειδίκευση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παιδιών και δεν είναι πολλές τέτοιες στην Ελλάδα παρακαλούμε να παραμείνει >>, και παρέμεινε . Άρα εν κατακλείδι, με την αποχώρηση του κ. Γέργου ήταν επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει τουλάχιστον ο παθολόγος. Να μην πω και ο παιδίατρος μια και μετά υπήρξε συνταξιοδότηση της παιδιάτρου της διευθύντριας και αποχώρηση μιας επικουρικής και μείναμε με ένα παιδίατρο . Βασικά έχει συμβεί το εξής: Mέσα σε δεκαπέντε-δεκαέξι μήνες αποχώρησαν δεκαπέντε ειδικευμένοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων , μόνιμοι γιατροί , και δεν ήρθε ούτε ένας , όχι μόνο στην Λευκάδα αλλά σε όλη την Ελλάδα …

– Εκτός από τη συνταξιοδότηση γιατί πιστεύεται ότι οι μόνιμοι γιατροί φεύγουν από το ΕΣΥ ;

– Κάποιοι γιατροί που αποχώρησαν άνοιξαν ιδιωτικό ιατρείο, αποχώρησαν και κάποιοι μικρότεροι γιατροί οι οποίοι έφυγαν στο εξωτερικό . Υπάρχει δηλαδή αδυναμία στο να έχουμε και ειδικευόμενους γιατρούς. Δηλαδή μιλάμε ότι είμαστε στο απόλυτο μηδέν πλέον. Εδώ και κάποιο καιρό η αλληλουχία που υπήρχε , φεύγει ο ένας έρχεται άλλος έχει σταματήσει , πλέον δεν έρχεται κανείς , όχι μόνο εδώ παντού στα περιφερειακά νοσοκομεία και υπάρχει μια λογική η οποία είναι εμφανής πλέον και η οποία λέει ότι φεύγουν κατά συρροή και πάνε στο εξωτερικό (Δυτική Ευρώπη , Γερμανία , Αυστρία , Βέλγιο , Σκανδιναβικές χώρες ).

– Αυτό σε ότι αφορά τους ειδικευόμενους , με τους μόνιμους ;

– Βεβαίως πάνε και μόνιμοι ιατροί , αλλά για τους μόνιμους οι συνθήκες έχουν αλλάξει . Χωρίς ειδικευόμενους όμως δε μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο. θα λειτουργήσει μεν αλλά είναι η κόπωση τόσο μεγάλη που θα δημιουργηθεί στους ειδικευμένους γιατρούς , που μοιραία κάποια στιγμή δεν θα αντέξουν .
Αλλά αυτή είναι η εικόνα του νοσοκομείου Λευκάδας πια , δεν έχει ειδικευόμενους σχεδόν ούτε η χειρουργική κλινική.
Έναν που περιμέναμε στη χειρουργική εσχάτως και τον είχαμε σίγουρο δυστυχώς πάει εξωτερικό. Γι αυτό το λόγο έχουμε προστρέξει στο Κέντρο Υγείας της Βασιλικής και παίρνουμε αγροτικούς γιατρούς τους οποίους βάζουμε να κάνουν πράγματα που κάνουν οι ειδικευόμενοι στα εξωτερικά ιατρεία και ενδεχομένως και στην κλινική .

– Άρα τι γίνεται με την παθολογική;

– Yπάρχει ένας γιατρός ειδικευμένος ο οποίος είναι επιμελητής Β και ο οποίος βέβαια από την πληροφόρηση που έχουμε, είχε υποβάλλει κάποτε πριν την πενταετία τα χαρτιά του και σε άλλα νοσοκομεία πλην της Λευκάδος , μεταξύ αυτών ήταν και το νοσοκομείο των Φιλιατών. Ενδεχομένως δηλαδή να φύγει και αυτός. Μοιραία θα μείνει ο κ. Σαρανταένας . Έχουμε επιχειρήσει και με δύο προκηρύξεις που ακολούθησαν μια για τριετή και μια για ένα χρόνο πάλι παθολόγου, μαζί με άλλες ειδικότητες ,δυστυχώς πάλι δεν ενδιαφέρθηκε παθολόγος είναι και μια ειδικότητα που πραγματικά βλέπω και σε άλλα νοσοκομεία να επιχειρούν (η Πρέβεζα έκανε πέντε φορές για επικουρικό παθολόγο και δεν πήγε κανένας ) δηλαδή είναι μια ειδικότητα που δεν είναι εύκολη να έρθει στην Περιφέρεια.

Τι έγινε με τις αποσπάσεις από άλλα νοσοκομεία ;

Συζητήσαμε από άλλα νοσοκομεία. Ο βουλευτής ο κ. Σταύρος Γρηγόρης οφείλω να ομολογήσω ότι από την πρώτη στιγμή , λόγω ότι είναι και γιατρός και έχει μια καλύτερη αντίληψη των γεγονότων , έτρεξε και στο υπουργείο άμεσα και στον υπουργό και στον αναπληρωτή τον κύριο Ξανθό και μίλησε και με την …. 6η ΥΠΕ επανειλημμένως με την υπάρχουσα ηγεσία αλλά και με τη νέα που αναλαμβάνει οσονούπω και τέλος πάντων έκανε κάθε προσπάθεια τουλάχιστον να έρθουνε κάποιοι γιατροί. Βρέθηκε ένας γιατρός να μετακινηθεί από τα Γιάννενα για τρεις μήνες να βοηθήσει το νοσοκομείο με κάποιες εφημερίες κλπ .Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν. Είχαμε ζητήσει, να είναι έστω ο κ. Σίδερης, έστω να έρθει τρεις μήνες να βοηθήσει με μια μετακίνηση και να επιστρέψει εκεί που πήρε θέση μόνιμη. Δυστυχώς ούτε αυτό κατέστη δυνατό . Συγκεκριμένα βγήκε μια εντολή να έρθει ο κ. Ρίζος , από τα Γιάννενα. Δυστυχώς μόλις το έμαθε πήρε αναρρωτικές άδειες και διαμαρτυρηθήκαν και τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών της περιοχής. Μοιραία λοιπόν ακυρώθηκε και αυτή η ενέργεια. Έτσι αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με τις ίδιες μας τις δυνάμεις και με τη συνδρομή, πέντε μέρες στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ορισμένων γιατρών που έρχονται μια μέρα δύο μέρες και μας βοηθάνε σε ότι αφορά την εφημερία μας τουλάχιστον. Να έχουμε γεμάτη εφημερία .

– Εισαγωγές όμως δε κάνετε στην κλινική…

Το σημείο αυτό είναι λεπτό , εγώ στο χαρτί που έκανα προς όλους τους φορείς , στο υπουργείο , στο ΕΚΕΠΥ στους πάντες , περιέγραψα ακριβώς πως είναι η εικόνα η αριθμητική και η πραγματική και είπα ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το εξωτερικό ιατρείο της εφημερίας κανονικά και ότι άλλο μπορέσουμε με τις δυνάμεις που έχουμε. Τι σημαίνει αυτό ; ότι ο κόσμος που έρχεται αξιολογείται γίνετε ο έλεγχος του περιστατικού. Και βεβαίως μπορεί να είναι από βραχεία η νοσηλεία που είναι κάποιες ώρες η παραμονή του στο χώρο του νοσοκομείου μέχρι να συνέλθει και να φύγει. Κάποιος ενδεχομένως μείνει και την επόμενη μέρα όταν είναι καθημερινή η επόμενη μέρα και υπάρχουν γιατροί μέσα . Βεβαίως δεν είναι το τέλειο αλλά όμως μπορούν να έχουν την μέριμνα για μια μέρα άντε δύο. Βεβαίως περιστατικά που βλέπεις ότι είναι βαριά και θα τραβήξουν μέρες δε τα βάζεις μέσα. Γίνεται διακομιδή. Καλώς η κακώς το πρώτο διάστημα έγινε κακή εφαρμογή. Η λογική ήταν βλέπουμε ότι είναι απλό και τα υπόλοιπα να τα διώχνουμε., Έγινε μια μνεία στους γιατρούς , έκανα και ένα έγγραφο και τους ενημέρωνα ότι οφείλουν να τηρούν αυτό που προβλέπεται στο βαθμό που είναι εφικτό. Εγώ δεν ζήτησα κάτι επικίνδυνο να παίξουμε με την υγεία του κόσμου αλλά να εξυπηρετούμε ανθρώπους που είναι περιστατικά ήπια και μπορούν να αποχωρήσουν την άλλη μέρα , να μην πηγαίνουν στην Άρτα ή στην Πρέβεζα ή αλλού . Ουσιαστικά εκτιμώ ότι τουλάχιστον τις γιορτές , τις αργίες που ήμασταν και μόνοι μας δεν είχαμε βοήθεια από τα Γιάννενα , γιατί όλες τις αργίες τις κάναμε εμείς , δεν υπήρξε, ευτυχώς, κάποιο δύσκολο περιστατικό , κάτι που να δημιουργηθεί μια ένταση κάτι ιδιαίτερο ..

– Έρχεται καλοκαίρι όμως ..

Έχετε δίκιο. Και αν θυμηθώ το περυσινό που είχαμε μια Λευκάδα γεμάτη κόσμο, ακόμη και με τον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα μήνα στο νησί, τόσο κόσμο στο Σκορπιό επίσης, , και πόσοι άλλοι ακόμη, ήμουν με την ψυχή στον ώμο. Δεν έφυγα ούτε μια μέρα, , ούτε άδειες, ούτε τίποτα. Το νοσοκομείο ήταν με ένα καρδιολόγο και αυτόν το μισό μήνα να λείπει με αναρρωτική και με δύο παθολόγους. Βέβαια είχαμε τους ειδικευόμενους ακόμα. Κι έτσι κρατήσαμε και αντέξαμε.

Φέτος;

– Φέτος είναι ένα ερώτημα. Πρέπει να υπάρξει βοήθεια στο νοσοκομείο. Η αλήθεια είναι ότι πήραμε κάποιους επικουρικούς, που, ως γνωστόν, τους πληρώνει το νοσοκομείο. Υπάρχουν και άλλα κίνητρα πλέον. Κάνουμε τριετής σύμβαση ενώ έχει γίνει και ένα αίτημα στην Περιφέρεια, με θετική ανταπόκριση, να βγάλει ένα επίδομα στέγης μέχρι 450 ευρώ. Που θα είναι ένα συν στο μισθό του γιατρού που θα έρθει. Έτσι θα υπάρξει ένα κίνητρο να έρθει πιο εύκολα κάποιος εδώ. Και αυτό γίνεται πιο πολύ για τους παθολόγους. Ήρθε ένας παιδίατρος προσφάτως, ορκίζεται και ο ορθοπεδικός και αναμένουμε άμεσα έναν αναισθησιολόγο και ένα βιοπαθολόγο. Εδώ λύνουμε πολλά θέματα. Βιοπαθολόγοι είναι πλέον τρεις, βγαίνει η εφημερία. Αναισθησιολόγοι επίσης τρεις. Οι παιδίατροι είναι δύο. Έκανα ένα αίτημα στο νοσοκομείο του Ρίου ότι είναι απαραίτητος ο παιδίατρος που έχει αποσπαστεί , ας μας δώσουν έναν άλλον γιατρό από την παιδιατρική . Δεν μας πειράζει. Περιμένουμε και από εκεί νέα, οπότε και η παιδιατρική μαζεύεται.
– Μέχρι τέλος Απριλίου μας έχει υποσχεθεί από το Υπουργείο, και στο βουλευτή και σε εμένα ότι θα βγάλουν μεγάλη προκήρυξη επικουρικών , στην οποία έχουμε ζητήσει δύο θέσεις παθολόγων . Έβαλα και μια γενικής ιατρικής ή παθολογίας, έναν καρδιολόγο και έναν ορθοπεδικό. Μήπως και λειτουργήσει και η ορθοπεδική γόνιμα, γιατί ‘ένας ορθοπεδικός μόνος του, όσο κι αν βοηθάνε οι χειρουργοί που είναι τρεις , δεν είναι εφικτό. Άρα με αυτά τα αιτήματα που έκανα, έστω κι αν δεν πάρουμε τους πέντε , ας πάρουμε τους τρεις θα μας κλείσουν αρκετές εκκρεμότητες.

Θα προλάβουμε το καλοκαίρι αυτό;

– Έχω την αίσθηση πως αν βγει η προκήρυξη μέχρι τέλος Απριλίου μέχρι τον Ιούνιο λογικά θα προλάβουμε. Θεωρώ λοιπόν αν όλα αυτά γίνουν και δέσουμε τον παθολογικό τομέα δυνατά, νομίζω μετά θα λειτουργεί σωστά.
– Παραμένει βέβαια το θέμα των «μικρών» . Εκεί πρέπει να δοθεί λύση από το υπουργείο. Να δοθούν κίνητρα να μην πηγαίνουν στο εξωτερικό , να μένουν εδώ. Πρέπει να βρεθεί κάποιο δέλεαρ να τους κρατήσει εδώ.

Σε μια πρόσφατη επίσκεψη που είχατε στο γραφείο σας από τους εκπροσώπους των γιατρών, ρωτηθήκατε τι κάνατε όταν έφυγαν κάποιοι γιατροί με σύνταξη. Γιατί δεν ζητήσατε να προκηρυχθούν θέσεις;

– Ασφαλώς και ζήτησα και πριν βγει το ΦΕΚ κιόλας. Για όλα αυτά που μιλάμε σας υπενθυμίζω ότι υπάρχουν αποδείξεις με έγγραφα. Και οποιαδήποτε στιγμή μου τα ζητήσουν τα έχω όλα γραπτώς. Ασφαλώς ζητήσαμε να προκηρύξουμε από τον Αύγουστο κιόλας του 2014. Θέλω να πω ότι υπάρχει και μια παραπληροφόρηση. Υπάρχουν δύο τάξεις ανθρώπων, είναι οι άνθρωποι που αποτελούν τον κορμό του νοσοκομείου, γιατροί, νοσηλευτές, υπάλληλοι και εγώ ταπεινά από πίσω τους. Θέλουν να δουλέψουν, προσπαθούν, ενδεχομένως δεν μιλάνε πολύ , και καταπίνουν και προβλήματα. Και είναι κάποιοι λίγοι άνθρωποι που επενδύουν στην ταλαιπωρία του νοσοκομείου για να δειχθούν, να φανούν, να επιβληθούν γιατί ίσως δεν μπορούν αλλιώς.

– Είναι επικίνδυνο όμως αυτό γιατί μιλάμε για θέματα Υγείας.

– Ασφαλώς και είναι επικίνδυνο και άκουσα μια έκφραση από τον πρόεδρο των εργαζομένων, με τον οποίο έχω καλή σχέση , αλλά προσπαθώ να του πω ότι πολλές φορές το να ζητάς το απόλυτο δεν είναι εφικτό. Είπε ότι δεν έχουμε ούτε γάζες, το λουκέτο λείπει για να κλείσουμε.
Ενδεχομένως ναι από τους είκοσι τύπους γάζας που έχουμε μπορεί κάποια φορά ένα δυο μεγέθη να μην υπάρχουν. Δεν σημαίνει ότι δεν είχαμε γάζα. Από γειτονικά νοσοκομεία που έχουν ζητήσει τηλεφωνικώς κάποια πράγματα, δεν έδωσα βέβαια γιατί δεν είχαμε περίσσια. Αλλά εμείς δεν έχουμε ζητήσει από κανέναν. Άρα λοιπόν αυτό πέφτει στο κενό. Και το αναφέρω αυτό , σαν υπερβολή και σαν δημαγωγία με την έννοια ότι θέλει να φοβίσει τον κόσμο; Ο κόσμος και τώρα που έχουμε μια σημαντική δυσκολία στην παθολογική κατά κανόνα, χωρίς να είμαι ευχαριστημένος ακόμα, εξυπηρετείται. Και δεν έκλεισε και το Κέντρο Υγείας στην Βασιλική που κάποιοι φώναζαν.

– Τι έχετε να πείτε για την ανακοίνωση των γιατρών του παθολογικού τομέα;

– Έκαναν μια ανακοίνωση και την κοινοποίησαν σε εμένα και στον εισαγγελέα. Σε προφορική συζήτηση που είχα μαζί τους είπαν η πρόθεσης του ήταν απλά να ευαισθητοποιήσουν τα πράγματα. Δεν ήθελαν να το δουν παραέξω, το είδαν και στον Τύπο να δημοσιεύεται και με ρώτησαν αν το έδωσα εγώ. Που βέβαια δεν το έδωσα εγώ.

– Όταν κάτι κοινοποιείται στον εισαγγελέα δεν είναι απλώς μια υπενθύμιση, ζητούν την παρέμβαση του.

Επί της ουσίας ναι. Λοιπόν κατάλαβα ότι απλά καταστήσανε γνωστό στον εισαγγελέα ότι υπάρχει το πρόβλημα για να είναι κατά κάποιο τρόπο καλυμμένοι μην συμβεί κάτι.
Αν βέβαια την συζήτηση αυτή την κάναμε πριν την στείλουν, προφανώς δεν θα έκαναν το έγγραφο. Ενδεχομένως βιάστηκαν. Εγώ τιμώ τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το προσωπικό και το διοικητικό γιατί όλοι προσπαθούμε να πετύχουμε, με την δυνατότητα που έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

– Η Οικονομική κατάσταση του νοσοκομείου;

– Όταν την παρέλαβα, το μέτρο σύγκρισης ήταν οι οφειλές σε προμηθευτές σε ένα εύρος χρόνου. Τότε ήταν ένας εύρος χρόνου από έξι επτά μήνες σίγουρα, ίσως και λίγο παραπάνω. Στην πρόοδο του έτους 2014 το πήγαμε στους τρείς μήνες. Το μειώσαμε , για αυτό και κάποια στιγμή μας βαθμολόγησαν από το Υπουργείο στην δεύτερη θέση, όσον αφορά τη διαχείριση. Η αλήθεια είναι με τις εκλογές που έγιναν, δεν έχουμε πάρει αυτό το τρίμηνο χρήματα και ήταν από τον ΕΟΠΠΥ να πάρουμε το Δεκέμβριο κάποια λίγα χρήματα και δεν τα πήραμε ούτε αυτά. Μάλιστα κάποια στιγμή , διότι και αυτό ακούστηκε και διογκώθηκε δεν υπήρχε δυνατότητα το Γενάρη να δώσουμε τον μισθό του Δεκεμβρίου, στο επικουρικό προσωπικό του νοσοκομείο που το πληρώνει το νοσοκομείο. Όχι γιατί δεν είχαμε το ποσό να δώσουμε το μισθό τους, αλλά ήταν μια εντολή οικονομικά που ήταν μαζί και άλλα πράγματα, κάποιες μετακινήσεις, κάποιες κρατήσεις και ήθελε συγκεκριμένα να κοπεί όλο το ένταλμα. Αλλιώς δεν μπορούσε να δώσουμε μόνο το μισθό. Ήρθαν οι επικουρικοί, τους εξήγησα πως έχουν τα πράγματα, και φροντίσαμε να βρούμε αυτά τα χρήματα, με ένα μικρό δάνειο από την ΥΠΕ… Και μέσα σε οχτώ ημέρες είχαν πληρωθεί οι άνθρωποι.

– Με τις εφημερίες των γιατρών;

– Με τις εφημερίες των γιατρών είμαστε σε πολύ καλό σημείο σε σχέση με άλλα νοσοκομεία. Είμαστε περίπου συνεπείς. Κάποιες πρόσθετες, που μπορεί να κάνουν οι γιατροί για να συμπληρώσουν το πρόγραμμα, εκεί μπορεί να αφήνουμε ένα τρίμηνο ή δύο. Αυτά είναι μικροποσά. Αλλά οι βασικές εφημερίες το νοσοκομείου πληρώνονται ανελλιπώς.

– Με το νέο νοσοκομείο τι γίνεται;

– Είμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο. Είχα όμως την άποψη ότι ο εξοπλισμός θα είναι καινούριος. Όμως για να περιορίσουν το κόστος στον εξοπλισμό, πράγματα από το παλιό που είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν θέλησαν να τα πάνε στο καινούριο. Βρήκα μάλιστα και μια λίστα με αυτά τα πράγματα., Δεν αναφερόταν βέβαια ο αξονικός. Ήταν όμως μέσα μηχανήματα του νεφρού, ότι είναι σε καλή κατάσταση για να πάνε στο νέο νοσοκομείο.
– Ο Αξονικός λοιπόν είχε αναλάβει η ΔΕΠΑΝΟΜ (κτηριακές υποδομές) να κάνει διαγωνισμό μέσω του ΕΣΠΑ 07 -13 , να πάρει έναν αξονικό με δώδεκα ή δεκαέξι τομές αν δεν κάνω λάθος , ο οποίος ήταν αξίας 250,000 ευρώ και δυο μικρότερα ακτινοσκοπικά 50 και 40 χιλιάδες ευρώ. Όταν ήρθε η εκπρόσωπος από τις κτηριακές υποδομές μου είπε ότι δεν είναι ο αξονικός ή οι καρέκλες του νεφρού μέσω στο πρόγραμμα. Στα πλαίσια της συναλλαγής που είχαμε για διεύρυνση του χώρου του τεχνητού νεφρού στο νέο νοσοκομείο διαπίστωσα ότι τα παλιά μηχανήματα θα πήγαιναν εκεί. Δεν προβλεπόταν καινούρια. Και εκεί εντυπωσιάστηκα και έκανα ένα αίτημα το οποίο θα υποβάλλω αυτές τις ημέρες στην υπεύθυνη, όπου ζητάμε και μεγαλύτερο χώρο και καινούρια μηχανήματα.

Για να καταλάβουν οι αναγνώστες… Το νοσοκομείο είναι να παραδοθεί κομπλέ. Η προηγούμενη διοίκηση της ζητήθηκε και έκανε μια λίστα η οποία μιλάει για μηχανήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο καινούριο. Κατά τη γνώμη σας αυτό ποιον εξυπηρετεί;

– Αυτό το μόνο που εξυπηρετεί είναι να μειώσει το κόστος του εξοπλισμού. Δεν ξέρω ακριβώς. Πέρα από αυτό όμως, και το σχέδιο για την μονάδα του νεφρού θα μπορούσε να είναι λίγο μεγαλύτερο. Δηλαδή κάνεις ένα νέο νοσοκομείο, έχεις οχτώ θέσεις στο παλιό και δέκα στο καινούριο; Θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον είκοσι, διότι υπάρχει και πρόβλημα. Δουλεύουμε φουλ και υπάρχει και λίστα αναμονής.

Και ως τουριστική περιοχή θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό.

– Ακριβώς ζητούν πολλοί από το εξωτερικό να έρθουν.
– Το δεύτερο ήταν ο αξονικός. Μου είπαν από της κτιριακές υποδομές ότι απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ 07-13 και είχε κάνει αίτημα η κυρία που κάνει τον διαγωνισμό προς τον νέο Περιφερειάρχη , τον κ. Γαλιατσάτο και του ζητούσε να το εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ. Εκεί βρισκόμαστε τώρα, και πρέπει να κάνουμε μια έκκληση στον Περιφερειάρχη να βοηθήσει σε αυτό.

Με ένα καινούριο νοσοκομείο πιστεύετε ότι θα ήταν δέλεαρ να επανδρωθεί με καινούριο έμψυχο υλικό.

– Η αλήθεια είναι ότι ναι είναι. Κάποιοι γιατροί που με καλούν ρωτάνε πότε θα είναι έτοιμο το νέο νοσοκομείο. Γιατί να μην γελιόμαστε ένα νέο νοσοκομείο , είναι δέλεαρ. Να τώρα προβλέπονται περίπου 45 γιατροί μόνιμοι. Κι έχουμε εικοσιένα, αλλά στην ουσία έχουμε δεκαεννιά, οι δύο είναι φαίνεσθαι εδώ… αλλά δεν είναι. Είμαστε κάτω από 50%. Αν είχαμε τουλάχιστον 27 γιατρούς θα είμαστε τέλεια. Και με το νέο νοσοκομείο θα έχεις την δυνατότητα της πιο εύκολη πρόσβασης και διαχείρισης του κόσμου. Εν κατακλείδι η Λευκάδα έχει αναδειχθεί σε ένα νησί ηπειρωτικό, μεγάλο πλεονέκτημα αυτό, και με την ανάπτυξη αυτή θεωρώ ότι με μια νοσοκομειακή μονάδα καινούρια, θα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για την περιοχή.


Πως είναι η σχέση σας με τους νέους θεσμούς;

– Πρόσφατα συζητούσαμε μεταξύ μας κάποιοι παλιοί, ποιος είναι ο πιο μακροβιότερος διοικητής. Είμαι στην πρώτη δεκάδα. Δεν υπήρξα ποτέ πολιτευτής ούτε σκόπευα ποτέ να χρησιμοποιήσω την δύναμη που σου δίνει μια θέση πολιτική για να επωφεληθώ. Ξεκίνησα από την Πάτρα, το Καραμανδάνειο και ξέρω υγειονομικά όλη την Περιφέρεια. Εγώ πάντα εργάστηκα για την Υγεία , και δεν υπήρξα ποτέ «κομματόσκυλο.». Για μένα πάντα προείχε ο ασθενής ανεξάρτητα ποιος είναι, και να έχεις την εκτίμηση του . Ότι κάνω το κάνω με την ψυχή μου. Έχω εδώ δεκαπέντε μήνες και δεν χρησιμοποίησα ποτέ το υπηρεσιακό μου αυτοκίνητο.. Ούτε τις άδειες μου τις πήρα ποτέ. Ζήτημα να έχω πάρει τέσσερις ημέρες. Καταβάλλω κάθε προσπάθεια και είμαι με την συνείδηση μου ήσυχος. Μας κρίνει ο κόσμος και από το αποτέλεσμα.
Με το Σταύρο Γρηγόρη, το νέο βουλευτή έχω πολύ καλή συνεργασία. Τον γνώριζα από τον ιατρικό σύλλογο αλλά μου έκανε εντύπωση πόσο άμεσα κινητοποιήθηκε, να βοηθήσει στο θέμα που δημιουργήθηκε με την παθολογική κλινική. Θεωρώ ότι όταν δουλεύεις πραγματικά δεν έχεις να φοβηθείς καμία συνεργασία.