ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μοσχομύρισαν.. Χριστούγεννα στα ζυμώματα του Απόλλωνα Καρυάς

Μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα και τα παραδοσιακά έθιμα αρχίζουν να αναβιώνουν σιγά σιγά στο νησί.

Στο πρώην Δημαρχείο Καρυάς, ο Μουσικοφιλολογικός Όμιλος  “Απόλλων” οργάνωσε σήμερα ένα βιωματικό εργαστήρι με Χριστουγεννιάτικα ζυμώματα.. για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι..

Στο εργαστήρι, μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν πως παρασκευάζονται βήμα βήμα παραδοσιακά οι μπαλούμπες, οι σταυροί και το Χριστόψωμο.

Τη διαδικασία παρασκευής του Χριστόψωμου ανέλυσε η κύρια Σταματία Αραβανή, σύμφωνα με την οποία ήταν απαραίτητο το προζύμι, το αλεύρι και το νερό για να ετοιμαστεί μετά από ένα καλό ζύμωμα το ζυμάρι. Αφού “ξεκουραζόταν” για μία ώρα, το έκοβαν σε δύο κομμάτια, τα οποία σταύρωναν. Κατόπιν, τοποθετούσαν ένα καρύδι στη μέση και μετά το έβαζαν στο ταψί για ψήσιμο.

Στην συνέχεια, τέσσερις γυναίκες ζύμωσαν τις μπαλούμπες και τους σταυρούς. Οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την εμπειρία αυτή, συμμετέχοντας και οι ίδιοι στην διαδικασία του ζυμώματος για αυτό και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Σε μια ομάδα τα κορίτσια παρασκεύαζαν τις μπαλούμπες και στην άλλη ομάδα τα αγόρια ανέλαβαν τους σταυρούς, όπως ισχύει παραδοσιακά.

Για τις μπαλούμπες, σε ένα μικρό κομμάτι ζύμης χρησιμοποιήθηκαν ως γέμιση σταφίδες, κανέλα, γαρύφαλλο και σουσάμι, δημιουργώντας έτσι αρχικά το σώμα της μπαλούμπας. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχθηκε το κεφάλι της. Έπειτα, μια κορδέλα ζύμης πασπαλισμένη με κανέλα τυλίχθηκε γύρω από το κεφάλι της, για να καταλήξει σταυρωτά προς τα πίσω. Κόβοντας λίγο τη ζύμη με ένα ψαλίδι δημιουργήθηκαν τα πόδια της. Για ματάκια τοποθετήθηκαν δύο σταφίδες και στην κοιλιά της ένα καρύδι.

Για τους σταυρούς, στη ζύμη χρησιμοποιήθηκαν ως γέμιση κανέλα, γαρίφαλο και σουσάμι. Έπειτα, αυτή χωρίστηκε σε δύο κομμάτια τα οποία χαράχτηκαν με ένα μαχαίρι. Ακολούθως, σε ένα ταψί τα σταύρωσαν και τοποθέτησαν ένα καρύδι στη μέση, ενώ στις άκρες, αφού πρώτα  τις “γύρισαν” λίγο, έβαλαν αμύγδαλα.

Η κυρία Σταματία Αραβανή θυμήθηκε πως παλαιότερα έφτιαχναν και το ψωμί του ποντικού. Με τον ίδιο τρόπο που παρασκευάζεται ο σταυρός, έφτιαχναν ένα μικρότερο σταυρουδάκι το οποίο το τοποθετούσαν σε χώρους όπου αποθήκευαν το λάδι, όπως για παράδειγμα πάνω από καπάσες ή  βαρελάκια.

Σε αυτό το σημείο η κυρία Αγγελική Βονιτσάνου επεσήμανε πως τον ίδιο σταυρό τον έλεγαν και “Σταυρουδάκι του Χριστού”, τον οποίο τοποθετούσαν κοντά στο εικόνισμα και διατηρούνταν μέχρι την επόμενη χρόνια.

Στο τέλος, όλα οδηγήθηκαν για ψήσιμο και ύστερα μοιράστηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους που παρακολουθούσαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εκδήλωση..

Χρόνια πολλά!

Κυριακή Θειακού