ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Lefkaxit»: Ένα ιδιαίτερο έργο τέχνης…

Με μια επίσκεψη στο νησί μας, η βρετανίδα εικαστικός Trudi Lloyd Williams εντυπωσιάστηκε από την φυσική ομορφιά του τόπου, διότι οι ομοιότητες του είναι μεγάλες με το Lymington όπου ζει και κατάγεται.

Έχοντας μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα της θαλάσσιας ρύπανσης από το πλαστικό, η εικαστικός εμπνεύστηκε την δημιουργία ενός έργου τέχνης που θα κοσμεί την λιμνοθάλασσα και παράλληλα θα περνάει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Παρακινούμενη από την επιθυμία της, ξεκίνησε να σκιτσάρει και να σχηματοποιεί την ιδέα της. Κάνοντας τις απαραίτητες επαφές και συναντώντας τους κατάλληλους ανθρώπους η ιδέα αυτή πήρε τελικά σάρκα και οστά..

Έτσι σήμερα, κάνοντας μια βόλτα στην Άγγελου Σικελιανού, στον πεζόδρομο, θα παρατηρήσει κανείς ένα ιδιαίτερο και πρωτοποριακό έργο τέχνης.

Ιδιαίτερο καθώς είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο πλαστικό μιας χρήσης και παράλληλα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, το Lefkaxit, είναι ένα πλαίσιο, μια κορνίζα με θέα στην λιμνοθάλασσα..

Στα εγκαίνια σήμερα, αρχικά η Trudi Lloyd Williams και η Έλενα Μπαζιώτη παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους τη σύλληψη της ιδέας αλλά και την πορεία μέχρι την ολοκλήρωση της.

Χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των υφάντρων της ομάδας αργαλειού «Φηγός», των μελών της Λευκογαίας, των 50 εθελοντών αλλά και των 170  μαθητών από το Πρώτο Δημοτικό Λευκάδας, το Τρίτο Δημοτικό Λευκάδας και το Δημοτικό Νυδριού, καθώς και το Πρώτο Λύκειο και Δεύτερο Γυμνάσιο Λευκάδας, το έργο θα ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί.

Το Lefkaxit, με 2μισι μέτρα ύψος και 3μισι μέτρα πλάτος, αποτελούμενο από πλαστικές σακούλες σιδερωμένες με φλόγιστρο προκειμένου να ενωθούν, από πλαστικά καπάκια και από ύφασμα που υφάνθηκε στον αργαλειό συνδυάζει αρμονικά το σύγχρονο με το παλιό, έχοντας ως σημείο αναφοράς την φυσική ομορφιά του νησιού.

Οι μαθητές με απίστευτη όρεξη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και εκπαιδεύτηκαν στην τέχνη της ύφανσης με νήμα από ανακυκλωμένο υλικό, στα πλαίσια εργαστηρίων που σκοπό είχαν την καλλιέργεια υγιών προτύπων γύρω από την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των ειδών προκειμένου να επιτευχθεί μελλοντικά ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται και ζει.

Στη συνέχεια, τον λόγο στην εκδήλωση πήρε ο κύριος Μπαρέλος, υπεύθυνος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού – Λευκάδας, ο οποίος αναφερόμενος στην λειτουργία, τον ρόλο, τον στόχο και την ευθύνη του φορέα διαχείρισης υπογράμμισε τους κινδύνους από την ρύπανση του πλαστικού παρουσιάζοντας τον τρόπο που αυτό εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, με θανατηφόρες επιπτώσεις στην πανίδα.

Σημαντική ήταν και η αναφορά του στις διοξίνες, που ελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από την καύση των πλαστικών και αποτελούν έναν κίνδυνο αρκετά μεγάλο τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία του ανθρώπου.

Έπειτα, ο κ. Λάζαρης και η κ. Γεωργοπούλου παρουσίασαν φωτογραφίες από τον κόσμο των φυτών της λιμνοθάλασσας, αλλά και από τα πουλιά που κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί, επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο το πόσο σημαντικό είναι να παραμένουν υγιή και καθαρά τα θαλάσσια οικοσυστήματα, ενισχύοντας έτσι το μήνυμα που θέλει να περάσει το Lefkaxit.

Τα εγκαίνια του έργου ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψη στη  γλυπτική εγκατάσταση αλλά και τη λήψη πολλών selfie..

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα η εικαστικός Trudi Lloyd Williams δήλωσε στο lefkadapress:

“Νιώθω πολύ χαρούμενη που το γλυπτό” Lefkaxit “έχει εγκατασταθεί τώρα με θέα στην όμορφη Γύρα. Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα πάρουν χρόνο για να το επισκεφτούν και φυσικά θα τραβήξουν μια «Selfie» μέσα στην κορνίζα και θα την ποστάρουν στα social media με το hashtag #Lefkaxit. Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου από τη Λευκογαία και τις υφάντρες από την ομάδα “Φηγός”. Ευχαριστώ για την υποστήριξη το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τον Δήμο, το Πνευματικό Κέντρο, τον Αμβρακικό και όλους τους 250 εθελοντές που συμμετείχαν στη δημιουργία του, ειδικά τους μαθητές του νησιού που παρακολούθησαν εργαστήρια όπου έμαθαν για την Θαλάσσια Ρύπανση από πλαστικό, πώς να υφαίνουν με πλαστικά νήματα από μπουκάλια σε παραδοσιακούς αργαλειούς και θέλησαν να φυτέψουν σπόρους σε ανακυκλωμένο πλαστικό μπουκάλι. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους 70 εθελοντές που βοήθησαν στη δράση ‘Love My Gyra’ για τον καθαρισμό της λιμνοθάλασσας τον Φεβρουάριο όπου απομακρύνθηκαν 15 κυβικά μέτρα σκουπιδιών. Οι θάλασσες και οι υγρότοποι μας είναι πολύτιμοι και πρέπει να προστατευθούν σε αυτές τις περιόδους πρόκλησης για το θαλάσσιο περιβάλλον μας, ιδιαίτερα από τα πλαστικά μιας χρήσης. Ελπίζω ότι η κληρονομιά του Lefkaxit στη Λευκάδα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. “

*Τα σκίτσα και οι νυχτερινές λήψεις του Lefkaxit είναι της Trudi Lloyd Williams.

Κυριακή Θειακού