ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Κι αν εξεράθει το κλαρί, πάντα χλωρή ειν’ η ρίζα..» – Στο αφιέρωμα της Κόκκινης Εκκλησιάς..

«Κι αν εξεράθει το κλαρί, πάντα χλωρή ειν’ η ρίζα…», ήταν το ιδιαίτερο αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Κόκκινης Εκκλησιάς που πραγματοποιήθηκε χθες σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο “Ionian Blue”.

Επίσημοι και ανεπίσημοι έδωσαν το παρόν στην όμορφη αυτή εκδήλωση που οργάνωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο Νυδριού υπό την αιγίδα της Ι. Μ. Φανερωμένης, στα πλαίσια της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου και της δράσης για την αναστήλωση της Κόκκινης Εκκλησιάς.

Ο διευθυντής του ΓΕΛ Νυδριού Ανδρέας Πολίτης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το αφιέρωμα.

Η εκδήλωση άνοιξε με τους ύμνους της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από τη χορωδία του «ΑΓΕΡΜΟΥ», ενώ στη συνέχεια  χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Συλλόγου για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Νυδρίου «Βίλχελμ  Νταίρπφελντ»  Ελένη Βερυκίου και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατυστόμων  «Κόκκινη Εκκλησιά» Ειρήνη Βονιτσάνου.

Έπειτα, η διευθύντρια του Γυμνασίου Νυδριού Κωνσταντίνα Λάζαρη, ανέλυσε το θέμα της εκδήλωσης, τα σύμβολα δηλαδή του τόπου που είναι άμεσα δεμένα μεταξύ τους: Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, η Ιερά Μονή Κόκκινης Εκκλησιάς και η στενή σχέση που είχε με αυτή ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης πατέρας Νικηφόρος αναφέροντας πως: «Αυτή η στιγμή αποτελεί μια καλή συγκυρία για να επιβεβαιώσουμε ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου να αναστηθεί και να ξαναζωντανέψει ένας ακόμα σημαντικός χώρος, η Ιερά Μονή της Κόκκινης Εκκλησιάς. (..) Οφείλω να ομολογήσω την ανταπόκριση που τυγχάνει αυτή προσπάθεια για την αναστήλωση της Κόκκινης Εκκλησιάς από όλο τον κόσμο της Λευκάδας και όχι μόνο. Η Ιερά μονή Φανερωμένης θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της τα μέγιστα για την αποκατάσταση αυτού του μνημείου. (..) Ήδη έχουν προχωρήσει οι μελέτες αποκαταστάσεως του Ιερού Ναού, του καθολικού, οροφή, τέμπλο, δάπεδο, τοιχογραφίες, έχουμε δε, την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του Συμβουλίου των Ιονίων Νήσων και είμεθα έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις εργασίες μετά τις εορτές του Πάσχα. Μας ενδιαφέρει να αποκατασταθεί το καθολικό του ναού πρωτίστως και στη συνέχεια παράλληλα με τις εργασίες του καθολικού να ετοιμάζονται οι μελέτες για την κτιριακή υποδομή. Οφείλουμε εκ βάθους καρδίας θερμές ευχαριστίες σε όσους με κάθε μέσο και ποικιλοτρόπως ενισχύουν αυτή την προσπάθεια για την αναβίωση της Ιεράς Μονής και σε όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της αποψινής εκδηλώσεως. Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας που εγκρίνει και ευλογεί την προσπάθεια αναστηλώσεως της Ιεράς Μονής Κόκκινης Εκκλησιάς, τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ Θεόδωρο Γαλιατσάτο καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη κ Θεόδωρο Χαλικιά που με προθυμία ανέλαβαν εξολοκλήρου το κόστος της μελέτης των κτιριακών υποδομών της Ιεράς Μονής, σας ευχαριστούμε κύριε Αντιπεριφερειάρχα για αυτό. Τον βουλευτή Λευκάδας Αθανάσιο Καββαδά που μαζί επισκεφθήκαμε τον εφοπλιστή κ Αθανάσιο Μαρτίνο στην Αθήνα πριν μερικές ημέρες και με επιστολή του που λάβαμε μόλις χθες  αναλαμβάνει την επιχορήγηση της ήδη εγκεκριμένης μελέτης αποκαταστάσεως του τέμπλου, της οροφής  και των τοιχογραφιών του καθολικού του ναού της Ιεράς Μονής με το ποσό των 40.000 ευρώ. Τον Δήμαρχο Λευκάδας κ Κωνσταντίνο Δρακονταειδή καθώς και τον Αντιδήμαρχο κ Γεώργιο Φίλιππα που στηρίζουν ποικιλοτρόπως αυτή μας την προσπάθεια».

Ακολούθησε η προβολή βίντεο αφιερωμένο στην Ιερά Μονή αλλά και η ομιλία της κ. Μάρως Φίλιππα – Αποστόλου με θέμα: «Η Κόκκινη Εκκλησιά: Επικίνδυνες διαδρομές στο χρόνο και δράσεις για την προστασία της».

Η κυρία Φίλιππα με καταγωγή από το Πλατύστομα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της εμβάθυνε  κυρίως σε μνήμες δικές της  σχετικά με τις προσπάθειες τόσο της ίδιας όσο και της Κοινότητας Πλατυστόμων για εργασίες συντήρησης του καθολικού και των κελιών της Ιεράς Μονής.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στον ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη που ήταν άμεσα δεμένος με τη Μονή, γεγονός που μαρτυράται  από τις αναφορές του σε αυτή στο έργο του «Φωτεινός»,  από τη στενή φιλία του με  τον τελευταίο ηγούμενο της Μονής Βησσαρίωνα Κατωχιανό, αλλά και από προφορικές μαρτυρίες.

Κατόπιν, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις απαγγελίες ποιημάτων του μεγάλου ποιητή από μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου Νυδριού και στη συνέχεια τη δραματοποίηση του α’ άσματος του «Φωτεινού» σε συνδυασμό με την απαγγελία αποσπασμάτων του από μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Νυδριού.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης, που ήταν αφιερωμένο στην Ελλάδα,  η χορωδία του «ΑΓΕΡΜΟΥ»  τραγούδησε ιστορικά δημοτικά τραγούδια άμεσα συνδεδεμένα με την ελευθερία.

Την βραδιά έκλεισε το εφηβικό χορευτικό τμήμα του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» που παρουσίασε χορούς της Ηπείρου και της Λευκάδας, αποσπώντας ένα θερμό χειροκρότημα..