ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H ανισότητα στο ΦΠΑ μεταξύ Ιονίου και Αιγαίου

Το Ιόνιο εξακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να το χειρίζονται σαν να μην είναι στην ίδια χώρα με το Αιγαίο σε ότι αφορά τον ΦΠΑ. Πολλά χρόνια τώρα το Αιγαίο χαίρει μειωμένου ΦΠΑ σε αντίθεση με το Ιόνιο που έχει δώσει αγώνες ώστε να σταματήσει αυτή η διάκριση. Νέες επιστολές τόσο του Περιφερειάρχη Ιονίων νήσων, Θόδωρου Γαλιατσάτου,  όσο και εκπροσώπων αρμόδιων φορέων των Ιονίων Νήσων επαναφέρουν το θέμα μια και τώρα είναι τόσο επίκαιρο παρά ποτέ. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος,  με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλ Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τους υπουργούς οικονομικών Γ. Βαρουφάκη,, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Ε. Τσακαλώτο ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος εκφράζει την αγωνία του συνόλου της τοπικής κοινωνίας για το θέμα της καθιέρωσης νέων συντελεστών Φ.Π.Α.
«Οι αλλαγές των συντελεστών του ΦΠΑ τις οποίες σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο Θ. Γαλιατσάτος, είναι ευκαιρία για να αποκατασταθεί η αδικία προς τους κατοίκους των Ιονίων νησιών και να εφαρμοσθεί η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και από το άρθρο 174 της συνθήκης για την λειτουργία της Ε.Ε.».
«Οι κάτοικοι των Ιόνιων νησιών, αν και πλήττονται εξίσου με τους κατοίκους άλλων νησιωτικών συμπλεγμάτων, όπως οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου ή των νησιών Αλαντ της Φιλανδίας ,της Κορσικής, των νησιών Αζορες και άλλων, όπου αναγνωρίζεται η μειονεκτικότητα τους εξαιτίας των προβλημάτων της νησιωτικότητας, δεν απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ σαν αντιστάθμιση της μειονεκτικότητας αυτής» .
Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων επίσης κάνει λόγο για τα προβλήματα που προκύπτουν στην ΠΙΝ λόγω νησιωτικότητας, τις αυξημένες απειλές από φυσικούς κινδύνους και ιδιαίτερα από τους σεισμούς, την προβληματική και ανέκαθεν κοστοβόρα συγκοινωνία, τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές σε όλη τη Μεσόγειο.
Τέλος ο περιφερειάρχης ζητάει
• Να διατηρηθεί το καθεστώς μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α που ισχύει στο Αιγαίο και να επεκταθεί και στα Ιόνια Νησιά.
• Σε κάθε περίπτωση η όποια ρύθμιση ισχύσει τελικά για τα Νησιά του Αιγαίου να έχει εφαρμογή και στα Ιόνια Νησιά και σε όλη την Νησιωτική Ελλάδα.

 

Από την άλλη υπάρχει επιστολή των εκπροσώπων  φορέων των Ιονίων Νήσων προς τους αρμόδιους υπουργούς που μεταξύ άλλων αναφέρει:

 

 

 Στην επιστολή των εκπροσώπων των Ιονίων νησιών μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

“Κύριε Υπουργέ,

Παρακολουθήσαμε στις 05/06/2015 την ενημέρωση που έκανε ο κ. Πρωθυπουργός στους Αρχηγούς των κομμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας μας.
Μεταξύ άλλων ακούσαμε τους ομιλητές να αναφέρονται στον μειωμένο ΦΠΑ στα Ελληνικά Νησιά ή σε άλλες περιπτώσεις στα νησιά του Αιγαίου.
ΛΑΘΟΣ ο μειωμένος ΦΠΑ δεν ισχύει σε όλα τα Ελληνικά νησιά …ούτε σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Οφείλουμε να διατρανώσουμε την δυσαρέσκειά μας για αυτήν την άνιση αντιμετώπιση και να διαμαρτυρηθούμε για την συνεχιζόμενη προνομιακή μεταχείριση των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών των συγκεκριμένων νησιών σε βάρος όλων των υπολοίπων καθ’ όσον η διάκριση αυτή έγινε με σαθρά κριτήρια και σήμερα που η χώρα μας χρειάζεται την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα να συνεχίζεται η παραπληροφόρηση και να προκρίνεται η συνέχιση της προνομιακής μεταχείρισης υπέρ των προνομιούχων.

Σε περίπτωση που δεν αλλάξουν οι συντελεστές ΦΠΑ στον Τουρισμό ας πούμε ότι “δεν πειράζει” ας συνεχίσουν οι προνομιούχοι να επωφελούνται εις βάρος των υπολοίπων…αλλά τώρα η Κυβέρνηση συζητά την αύξηση του ΦΠΑ γενικά και για τα ξενοδοχεία να υπάρξει μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία.

Σε αυτή την περίπτωση πιστεύουμε ότι θα είναι σκανδαλώδης μια τέτοια απόφαση ή στρατηγική, δηλαδή η συνέχιση παροχής προνομίων σε κάποια νησιά εις βάρος των υπολοίπων επιχειρήσεων του Τουρισμού, των Νησιών του Ιονίου, της Κρήτης, της Γαύδου και άλλων νησιών με χαμηλό βιοτικό επίπεδο με προβλήματα συγκοινωνίας, απομακρυσμένα από το κέντρο κλπ.

Δεν έχουμε αντίρρηση να θεσπισθεί χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε νησιά που έχουν ανάγκη επιβίωσης, που είναι απομακρυσμένα, σε νησιά της αγόνου γραμμής πχ , αλλά είναι απαράδεκτο να ζητάμε να διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής για την Μύκονο , την Ρόδο …και αντιθέτως νησιά όπως η Ιθάκη, οι Παξοί, η Γαύδος, οι Οθωνοί ,η Ερεικούσα να παραμένουν στον κανονικό ΦΠΑ.”

 

Και έρχεται και απάντηση από τα Ενοικιαζόμενα του Αιγαίου μέσω του προέδρου της Ομοσπονδίας,Τοκούζη Παναγιώτη,   που μάλλον δεν είδε καθόλου την αναφορά σε νησιά όπως Οθωνούς, Ερεικούσα κλπ σε σχέση με τη Μύκονο,  η οποία αποκαλεί τους φορείς του Ιονίου “συναδέλφους”  και η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:

 Η επιστολή μιλά για «άνιση αντιμετώπιση» και «προνομιακή μεταχείριση των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών των συγκεκριμένων νησιών σε βάρος όλων των υπολοίπων», για «προνομιούχους που επωφελούνται εις βάρος των υπολοίπων», για «ισονομία και αποφυγή αδικιών σε βάρος των πολλών προς όφελος των ολίγων» και τέλος πως η «διάκριση αυτή έγινε με σαθρά κριτήρια».

Αγαπητοί συνάδελφοι, μάλλον δεν γνωρίζετε πως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν- φυσικά  (όχι τυχαία) -«προνομιούχα νησιά» και μάλιστα με πολύ περισσότερα «προνόμια» από εμάς όπως π.χ. τα Κανάρια Νησιά με 0% ΦΠΑ χωρίς φυσικά ποτέ η Μαγιόρκα ή άλλα νησιά της Ισπανίας που βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην ηπειρωτική χώρα να «καταγγέλλουν» συναδέλφους τους ως «προνομιούχους».

 

Αντί λοιπόν κάποιοι να κάνουν τον συνήγορο της Κυβέρνησης  λέγοντας  πως «η χώρα μας χρειάζεται την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα» καλά θα κάνουν να αναρωτηθούν πόσο είναι το κόστος μεταφοράς όχι μόνο των τροφίμων, υλικών κ.ά. αλλά και των επισκεπτών προς την «προνομιούχο Ρόδο» σε αντίθεση με τα δικά τους νησιά.

 

Να αναρωτηθούν για τους  Λειψούς, Πάτμο, Λέρο, Αγαθονήσι, Καστελλόριζο, Σύμη, Τήλο, Κάσο, Κάρπαθο, Νίσυρο, Χάλκη, Αστυπάλαια, Κάλυμνο και Αρκιούς, όπου η συγκοινωνία γίνεται 1 – 2 φορές την εβδομάδα, χωρίς Ιατρικές παροχές, αν και πληρώνουν όπως όλοι μας ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, χωρίς βασικές υποδομές (βλ. μονάδες αφαλάτωσης) και πολλά πολλά άλλα «ΠΡΟΝΟΜΙΑ» που έχουν σε αντίθεση με τα δικά τους νησιά.

 

Όσο αφορά το δημοσιονομικό που επικαλούνται οι συνάδελφοι στα Ιόνια, σάς ενημερώνουμε ότι, βάσει των επίσημων δεδομένων των δηλώσεων ΦΠΑ που τηρούνται στο Υπουργείο Οικονομικών, το ποσοστό συνεισφοράς του Βορείου Αιγαίου ανέρχεται στο 0,37%-0,45% της συνολικής είσπραξης ΦΠΑ στη χώρα, ενώ του Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκανήσου και Κυκλάδων μαζί)

ανέρχεται στο 0,88%-1,05%.

 

Η ζημιά, λοιπόν, που θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη κατάργηση των (κατά 30%) μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα είναι πολλαπλάσια για την τοπική κοινωνία, από ό, τι το δημοσιονομικό όφελος που θα προσποριστεί το κράτος.

 

 

Ευχαριστώ,

Εκ του ΔΣ της Ομοσπονδίας

 

Ο πρόεδρος

Τοκούζης Παναγιώτης