ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε το κάψιμο από τον ήλιο

Το καλοκαίρι καταφθάνει και η θερμοκρασία μέρα με την μέρα ανεβαίνει. Ο ήλιος και η ζέστη μας κάνουν να ανυπομονούμε για τις βουτιές στη θάλασσα. Φυσικά στο πρόγραμμα είναι και η ηλιοθεραπεία που μας χαρίζει ένα ακαταμάχητο σοκολατί χρώμα, αναδεικνύοντας έτσι τις καλοκαιρινές μας εμφανίσεις.

Ωστόσο, ο ήλιος είναι αρκετά δυνατός και αν δεν λάβουμε την απαραίτητη αντηλιακή προστασία, μπορεί να καούμε και να πάθουμε σοβαρά εγκαύματα.

Σε αυτή την περίπτωση την λύση έρχεται να μας δώσει ο δερματολόγος Joshua Zeichner από τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι έχουμε σπίτι μας προϊόντα που μπορούν να γιατρέψουν το ερεθισμένο από τον ήλιο δέρμα.

Ο πόνος που νιώθουμε προέρχεται από το κάψιμο της επιφάνειας του δέρματος, η οποία έχει αφυδατωθεί και χρειάζεται άμεσα ενυδάτωση. Για να επουλωθεί η περιοχή απαραίτητο είναι κάτι παγωμένο, όπως μια κρύα κομπρέσα, η οποία μπορεί να απομακρύνει τη ζέστη από το σημείο του καψίματος και να  βοηθήσει στην ανακούφιση της επίπονης φλεγμονής με την συρρίκνωση των πρησμένων κυττάρων.

«Μια κομπρέσα με γάλα μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το καμένο δέρμα, καθώς οι πρωτεΐνες στο στρώμα του γάλακτος καταπραΰνουν την επιδερμίδα», αναφέρει ο δερματολόγος.

Το γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και D, λίπη, πρωτεΐνες  αμινοξέα και γαλακτικό οξύ.

Οι βιταμίνες συμβάλλουν στην επούλωση ενώ το γαλακτικό οξύ βοηθά στο να απομακρύνει το δέρμα τα νεκρά κύτταρα. Επομένως το ανοσοποιητικό σύστημα θα καταβάλλει μικρότερη προσπάθεια για να επουλώσει την πληγείσα περιοχή.

Επιπλέον το γιαούρτι και η αλόη μπορούν να ανακουφίσουν από την έντονη ενόχληση καθώς προσφέρουν ένα αίσθημα δροσιάς.

Το νερό είναι αυτό που καταπολεμά την αφυδάτωση, αλλά δεν είναι τόσο θρεπτικό για το δέρμα. Τα κρύα ντους μπορούν να βοηθήσουν προσωρινά το δέρμα να ηρεμήσει, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται η τοποθέτηση πάγου απευθείας πάνω σε αυτό.

Μόλις η θερμοκρασία του δέρματος πέσει, σημαντική είναι η χρήση μιας ενυδατικής κρέμας, η οποία θα αποτρέψει το ξεφλούδισμα της επιδερμίδας.

Μια ενυδατική κρέμα με βάση τη βαζελίνη, βοηθά στον σχηματισμό μιας προστατευτικής ασπίδας πάνω από την επιφάνεια του δέρματος, χωρίς να το επιβαρύνει. Με συχνές επαλείψεις, το κάψιμο θα αντιμετωπιστεί και η επιδερμίδα θα επανέλθει σύντομα.

Καλό θα ήταν να μην ξεχνούμε να ανανεώνουμε συχνά το αντηλιακό, αλλά σε περίπτωση που καούμε η λύση υπάρχει μέσα στο ψυγείο μας.

 

bovary.gr