ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επενδύουμε στον άνθρωπο.. Κοινωνικές Δομές και δράσεις του ΕΣΠΑ στη Λευκάδα..

«Επενδύουμε στον άνθρωπο! Κοινωνικές Δομές και δράσεις του ΕΣΠΑ στη Λευκάδα» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, χθες στο Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου.

Η κυρία Ρούσσου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος άνοιξε την εκδήλωση επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης των κοινωνικών δομών και των δραστηριοτήτων που αφορούν την πρόνοια.

Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Χαλικιάς, ο Δήμαρχος Κ. Δρακονταειδής και ο Αντιδήμαρχος Θ. Περδικάρης, υπογραμμίζοντας όλοι την ανάγκη στήριξης του συνανθρώπου, ευελπιστώντας το συγκεκριμένο έργο να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου των κοινωνικών δομών:

Η Σοφία Σταύρακα, υπεύθυνη του Κ.Η.Φ.Η Καρυάς, αναφέρθηκε στο έργο και τη φροντίδα που λαμβάνουν οι ωφελούμενες του Κέντρου, οι οποίες  θεωρούν πως πηγαίνουν στο “σχολειό”και όχι σε κάποιο ίδρυμα, διότι εκεί απολαμβάνουν δραστηριότητες που η ζωή δεν τους επέτρεψε νωρίτερα. Χαρακτηριστικότερη από τις δράσεις, ήταν η δημιουργία γλυκισμάτων από τις ωφελούμενες του Κ.Η.Φ.Η., που σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο μοιράστηκαν τις γιορτινές ημέρες σε συνανθρώπους μας.

Το Κέντρο Κοινότητας, σύμφωνα με την υπεύθυνη  Σοφία Χόρτη, είναι το πρώτο σημείο επαφής του Πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε δήμου και σε αυτό μπορούν να απευθυνθούν όλοι οι πολίτες που αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα. Μία από τις σημαντικότερες δράσεις του, σε συνεργασία με εκπροσώπους της υπαίθριας λαϊκής αγοράς είναι η διανομή φρέσκων προϊόντων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο Σπύρος Φρεμεντίτης, ανέφερε πως το έργο των κοινωνικών δομών “ανακουφίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού”, στο περιθώριο της ζωής. Το Κοινωνικό Συσσίτιο και το Κοινωνικό Φαρμακείο μέσα από τι δράσεις τους στηρίζουν τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη με την παροχή τροφίμων και φαρμάκων, ενώ βασικός στόχος αποτελεί επίσης η εύρεση εργασίας. Ανάμεσα στις πολλές δράσεις τους, μία από αυτές ήταν σε συνεργασία με το Γηροκομείο Λευκάδας, η παροχή πακέτων αλληλεγγύης τις γιορτινές ημέρες στους ωφελούμενους των Κοινωνικών αυτών δομών.

Τέλος, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο η κ. Καλυβιώτη και η κ. Κοντομίχη ευχαρίστησαν απονέμοντας αναμνηστικά, τους χορηγούς  με τους οποίους συνεργάζονται και συμβάλλουν καθοριστικά στο σημαντικό έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που σκοπό έχει την ωφέλεια ατόμων που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση. Οι δράσεις του ποικίλες..από τα καλάθια συλλογής προϊόντων μέχρι και την παροχή σχολικών ειδών σε μαθητές κατά την έναρξη του σχολικού έτους.

Στο μικρό διάλειμμα που ακολούθησε, οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να γευτούν γλυκές δημιουργίες φτιαγμένες από τις ωφελούμενες του Κ. Η. Φ. Η. Καρυάς, αλλά και να σερβιριστούν στον διαθέσιμο μπουφέ.

Τέλος, η βραδιά έκλεισε με την κωμωδία “Τα άπαντα του William Shakespeare”, που παρουσίασε η θεατρική ομάδα αστέγων “”Walkabout” της Equal Society.