ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με επιτυχία η παρουσίαση του «Διαδικτυακού Εργαστηρίου Αγιογραφίας Ιονίων Νήσων» απο το Ι.Α.Τ.Π.ΑΝ

 

Το Σάββατο και την Κυριακή 17 και 18 Οκτωβρίου 2015 το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΩΝ (Ι.Α.Τ.Π.ΑΝ) παρουσίασε στο κοινό το «Διαδικτυακό Εργαστήρι Αγιογραφίας Ιονίων Νήσων». Η παρουσίασή του έγινε σε 4 ημερίδες οι οποίες διοργανώθηκαν σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά (Αργοστόλι) και Ζάκυνθο.

Η περιοχή των Ιονίων Νήσων έχει ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, τις θαυμάσιες Βυζαντινές αγιογραφίες της, οι οποίες φιλοξενούνται σε συλλογές στο Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου, στο Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου, στο Βυζαντινό Μουσείο Κέρκυρας και στις πολλές εκκλησίες. Στα μουσεία αυτά υπάρχουν δημιουργίες σπουδαίων αγιογράφων όπως ο Δοξαράς, ο Κατούζης, ο Τσάνες, ο Κανδούνης, ο Δαμασκηνός, ο Λιώκης, ο Καγκελλάρης, ο Σαμαρτζής, ο Πουλάκης και πολλοί άλλοι.

Στα θαυμάσια έργα αυτά υπάρχει πλούτος τεχνοτροπιών και τάσεων και καταγράφεται πλήρης εξέλιξη της Βυζαντινής Αγιογραφίας με τους επηρεασμούς τόσο από την Ιταλική όσο και την Κρητική αγιογραφία.

Είναι πολύ σημαντικό η νέα γενιά να μελετήσει τους Αγιογράφους της περιοχής, να αφομοιώσει τις τάσεις, τις τεχνοτροπίες και με τον τρόπο αυτό να συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παράδοσης και της τέχνης.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που θα ήθελαν να μάθουν να εκφράζονται μέσα από την τέχνη και μάλιστα μέσα από την Αγιογραφία. Συχνά όμως, η απόσταση, ο τόπος διαμονής, η έλλειψη χρόνου, τα καθημερινά προβλήματα και οι υποχρεώσεις, δεν τους επιτρέπουν να παρακολουθήσουν ένα ζωντανό εργαστήριο.

Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα του «Διαδικτυακού Εργαστηρίου Αγιογραφίας Ιονίων Νήσων». Μια διαδικτυακή πλατφόρμα, δηλαδή, για να μπορεί να μάθει κάποιος την τέχνη της αγιογραφίας, χωρίς φυσική παρουσία, με τη χρήση Η/Υ από το χώρο του.

Το Διαδικτυακό Εργαστήρι είναι ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό περιβάλλον σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης και το οποίο διαθέτει όλα τα εργαλεία που απαιτούνται για τη διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το Διαδικτυακό Εργαστήρι υποστηρίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες πληροφορικής, εκπαιδευτές αγιογράφους και τεχνικούς. Το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε με στόχο την επίτευξη ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας που προσεγγίζει τα θετικά στοιχεία της παραδοσιακής εκπαίδευσης (face to face), διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της αυτονομίας των εκπαιδευομένων και της ευελιξίας σε σχέση με το χρόνο και το ρυθμό μάθησης.

Για το λόγο αυτό, προσφέρει στους εκπαιδευόμενους μεταξύ άλλων υψηλής ποιότητας ψηφιακά εκπαιδευτικά υλικά, ολοκληρωμένα εργαλεία αλληλεπίδρασης, βάσεις γνώσεων, υποστηρικτικό υλικό, κείμενα, άρθρα, αξιολογήσεις και παρακολούθηση της πορείας των εκπαιδευομένων, αλλά και συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη πολλαπλών επιπέδων.

Για να χρησιμοποιηθεί το σύστημα από τον εκπαιδευόμενο θα πρέπει να διαθέτει:

Α) Ένα Η/Υ με εγκατεστημένο ένα internet browser (Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox κ.λ.π),

Β) Πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το Διαδικτυακό Εργαστήρι Αγιογραφίας είναι σχεδιασμένο με τρόπο που να επιτρέπει την πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Ο διαδικτυακός τόπος είναι: www.e-agiografia.eu

Το περιεχόμενο στο Διαδικτυακό Εργαστήρι είναι μεταφρασμένο σε 3 γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά.

«Το «Διαδικτυακό Εργαστήρι Αγιογραφίας Ιονίων Νήσων» αποτελεί μια νέα ματιά στην τέχνη και τον τοπικό πολιτισμό καθώς έχει βάση τα σύγχρονα μέσα δημιουργίας, τις νέες τεχνολογίες και την επιστήμη. Μέσα από αυτό θα αναζωογονηθούν οι πολιτιστικοί πόροι σε μια νέα δημιουργική διαδικασία, όπου το παλιό θα διαλέγεται με το νέο και το νέο θα συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής των Ιονίων Νήσων. Επιπλέον, λόγω του διαδικτύου, το Εργαστήρι έχει έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα και είναι προσβάσιμο στον παγκόσμιο ιστό με αποτέλεσμα να συνδέεται άμεσα με την τουριστική οικονομία. Η καλλιτεχνική δημιουργία του θα δημιουργήσει νέα ενδιαφέροντα στον τοπικό πληθυσμό και θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής» δήλωσε η Πρόεδρος του Ι.ΑΤ.Π.ΑΝ κα. Κολιοφώτη Ελένη.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας 4.2. της πράξης «I.C.E. Innovation, Culture and Creativity for a new Economy». Που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013 και το οποίο προκήρυξε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ιονίων Νήσων.