ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Αλλιώτικα ικανοί…

Της ψυχολόγου

Χριστίνας Παξινού

 

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα του Συνδρόμου Down. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε για να δηλώσει τη μοναδικότητα της τρισωμίας του 21ου χρωμοσώματος που προκαλεί το σύνδρομο Down (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος= 21/3).

Είναι ίσως η πιο γνωστή γενετική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από µια ποικιλία σωµατικών και νοητικών ιδιαιτεροτήτων, τα οποία επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού σε όλους τους τομείς. Περίπου 1 στα 700-800 παιδιά γεννιέται με σύνδρομο Down.

Την ημέρα αυτή, τα άτομα με σύνδρομο Down κι εκείνοι που ζουν και εργάζονται μαζί τους σε όλο τον κόσμο οργανώνουν και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού και για τη δημιουργία μιας ενιαίας παγκόσμιας φωνής για την προάσπιση των δικαιωμάτων, της κοινωνικής ένταξης και την καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων με σύνδρομο Down.

Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, τα άτομα με σύνδρομο Down, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις καθώς και νομικά, οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Οι διακρίσεις μπορεί να είναι η καταναγκαστική στείρωση, η κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση, η φτώχεια και η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην εργασία.
Τα άτομα με σύνδρομο Down συχνά στερούνται του δικαιώματος στην ισότιμη αναγνώριση ενώπιον του νόμου, καθώς και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Η νοητική αναπηρία επίσης έχει θεωρηθεί νόμιμος λόγος για την στέρηση των ατόμων με σύνδρομο Down της ελευθερίας τους, και για τον εγκλεισμό τους σε ιδρύματα, συχνά για όλη τους τη ζωή.

Όλοι οι άνθρωποι με σύνδρομο Down δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη σε ίση βάση με τους υπόλοιπους πολίτες μιας κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις και με την κατάλληλη εκτίμηση των ειδικών αναγκών του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Αξίζει να τονιστεί ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορούν να προσφέρουν πολλά σε μια κοινωνία και να γίνουν ενεργά μέλη της, όπως το να συμμετέχουν στην εκτέλεση γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση κι όχι ασθένεια.